Κατερίνα Μάρκου: Ερωτήματα για τη λειτουργία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων

Ερώτηση για τη λειτουργία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και κατά πόσο αυτή συνάδει με τις διεθνώς παραδεκτές καλές πρακτικές στο χώρο της πολιτιστικής διαχείρισης αλλά και τις αρχές της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ισχυρισμούς της απελθούσας διοίκησης.

Το ΤΑΠΑ, ο βασικός διαχειριστικός και εισπρακτικός μηχανισμός του Υπουργείου Πολιτισμού για την αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, φαίνεται να παραμένει καθηλωμένο στη δεκαετία του ’70, οπότε ιδρύθηκε. 

Με τζίρο 88,6 εκ. ευρώ το 2016, δεν διαθέτει μηχανογράφηση, λειτουργεί κατά κύριο λόγο με πώληση εντύπων εισιτηρίων και με την έκδοση χειρόγραφων αποδείξεων στα πωλητήρια και δεν διαθέτει ταμειακές μηχανές σε όλους τους χώρους, με αποτέλεσμα η λογιστική παρακολούθηση των εσόδων του να καθίσταται δυσχερής έως αδύνατη.

Επιπλέον, σε πολλά μουσεία της περιφέρειας, ο επισκέπτης θα βρει ηλεκτρονικές μπάρες εισόδου και αυτόματους πωλητές εισιτηρίων που έχουν εγκατασταθεί με έξοδα του Δημοσίου αλλά δεν λειτουργούν ενώ και αρκετά πωλητήρια μουσείων παραμένουν κλειστά. Η σύγκριση με τα μεγάλα μουσεία του εξωτερικού είναι απογοητευτική.

«Η εικόνα αυτή αδικεί την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας που, πέρα από πηγή εθνικής περηφάνιας, μπορεί και πρέπει να αποτελεί βασικό κομμάτι του τουριστικού προϊόντος και παράγοντα παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας» αναφέρει η βουλευτής.

Ρωτά, λοιπόν, την αρμόδια υπουργό σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του ΤΑΠΑ και την καταπολέμηση της αδιαφάνειας και της κακοδιαχείρισης και απευθύνει και σειρά ερωτημάτων σχετικά με τη διαδικασία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, τη λειτουργία των πωλητηρίων, την ύπαρξη κεντρικής λογιστικής παρακολούθησης των εσόδων του ΤΑΠΑ αλλά και για το φαινόμενο του δυσανάλογα μεγάλου αριθμού δωρεάν εισιτηρίων που έχουν διατεθεί.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!