Πιέσεις και προειδοποιήσεις με αποδέκτη τον Μπαρζανί

Κορυφώνονται οι διεθνείς πιέσεις για να αναβληθεί το δημοψήφισμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν την ίδια ώρα που η Τουρκία μιλά για μια πρωτοβουλία «που απειλεί ευθέως την εθνική ασφάλεια της χώρας». Στην αντίπερα όχθη, ο πρόεδρος Μπαρζανί, συνεχίζει να αντιστέκεται...

Από τα χείλη του πρόεδρου της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί κρέμεται η διεθνής κοινότητα, αναμένοντας να ακούσει το Σάββατο τις αποφάσεις του, για το επίμαχο δημοψήφισμα.

Στο μεταξύ, υψηλά ιστάμενη κουρδική πηγή στη Σουλεϊμανίγια δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο επικεφαλής μιας επίλεκτης μονάδας των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, επέστρεψε στο Κουρδιστάν για μια τελευταία συνάντηση με τους αξιωματούχους της περιοχής.

Το Ιράν, πέρα από το ότι έχει και το ίδιο μια σημαντική κουρδική μειονότητα και μάλιστα στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν, φοβάται πως ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος θα αποτελέσει δυτικό ανάχωμα στα στρατηγικά της συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, εναντιώνεται στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και καλεί του Μπαρζανί να μην το πραγματοποιήσει.

Στο γειτονικό Ιράκ, ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι δηλώνει την αντίθεσή του σε κάθε μορφή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν, έστω κι αν οι Κούρδοι διαβεβαιώνουν πως δεν θα οδηγήσει αμέσως στην ανεξαρτησία.

Η Σαουδική Αραβία με τη σειρά της κάλεσε την Τετάρτη τον Μασούντ Μπαρζανί να παραιτηθεί από το δημοψήφισμα για να αποφύγει «νέες κρίσεις».

Ο κούρδος ηγέτης αρνείται επισήμως να αλλάξει τη θέση του και ζητά εγγυήσεις από την Βαγδάτη που σταμάτησε να χρηματοδοτεί από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό τους Κούρδους του Ιράκ και έπαψε να πληρώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Κατά την ιρακινή κυβέρνηση, τα έσοδα του κουρδικού πετρελαίου ανήκουν στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό που τα αναδιανέμει εκ των υστέρων, και όχι στους Κούρδους.

Στην Τουρκία, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (MGK) ζήτησε από τις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν να ακυρώσουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής, κρίνοντας το «παράνομο και απαράδεκτο», διαμηνύοντας παράλληλα ότι «αν το δημοψήφισμα διεξαχθεί, η Τουρκία θα υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο».

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το MGK, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν να «ακυρώσει την απόφασή του αυτή όσο είναι ακόμη καιρός».

Όπως υπογραμμίζεται, το δημοψήφισμα αποτελεί «ένα σοβαρό λάθος» και μια πρωτοβουλία «που απειλεί ευθέως την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

 


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!