Πρώτα θα το βάλεις στο Μητρώο και μετά στο Airbnb

Πρόστιμα 5.000 ευρώ θα μοιράζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε όσους φορολογούμενους συλλαμβάνει να προχωρούν σε βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων μέσω της πλατφόρμας Airbnb χωρίς προηγουμένως να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Τα ίδια πρόστιμα θα αντιμετωπίζουν και όσοι δεν αναγράφουν εμφανώς στην ψηφιακή πλατφόρμα είτε τον αριθμό εγγραφής στο Μητρώο είτε τον αριθμό του ειδικού σήματος λειτουργίας.

Το Μητρώο θα ξεκινήσει να λειτουργεί στο πρώτο τρίμηνο του 2018 και η εγγραφή θα πρέπει να γίνει για βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι οποίες συνάπτονται από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι ένα «σπορ» που έχει ανθήσει μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης και της αυξημένης λιτότητας που έχουν επιβάλει τα μνημόνια στην Ελλάδα. Εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι βρήκαν «λιμάνι» στις μισθώσεις ακινήτων μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb.

Μάλιστα η ζήτηση ακινήτων ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας έχει αυξηθεί κατακόρυφα ανεβάζοντας στα ύψη τις τιμές πώλησης διαμερισμάτων σε περιοχές όπως είναι το Θησείο, το Κουκάκι, ο Λυκαβηττός, το Μετς, το Παγκράτι, αλλά και σε παραθαλάσσιες περιοχές όπως είναι η Βάρκιζα, η Βούλα, η Βουλιαγμένη, η Ανάβυσσος και το Λαύριο.

Οι ιδιοκτήτες προτιμούν να ενοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb και όχι με τον παραδοσιακό τρόπο, η Εφορία όμως καραδοκεί.

Στο ετήσιο εισόδημα που θα αποκτήσουν φέτος οι φορολογούμενοι από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων θα επιβληθεί το 2018 φόρος εισοδήματος με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων με συντελεστές που ξεκινούν από 15% και φτάνουν το 45% ως εξής:

Οι συντελεστές αυτοί ισχύουν εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα, χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας, πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό θα λογίζεται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με:

Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμη τα εξής:

Σύμφωνα με την απόφαση του Γ. Πιτσιλή, όσοι φορολογούμενοι αποκτούν εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις υποχρεούνται στις εξής κινήσεις:

Ως Διαχειριστής βραχυχρόνιας μίσθωσης ορίζεται είτε ο κύριος του ακινήτου ή ο επικαρπωτής ή ο υπεκμισθωτής ή τρίτος (κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστής κληρονομιάς, εκτελεστής διαθήκης, σύνδικος πτώχευσης, προσωρινός διαχειριστής, μεσεγγυούχος, επίτροπος ή κηδεμόνας ή δικαστικός συμπαραστάτης ή γονέας, που ασκεί τη γονική μέριμνα κατά περίπτωση).

Σε περίπτωση που ο Διαχειριστής εκμισθώνει διακριτά στην πλατφόρμα περισσότερους του ενός χώρου στο ίδιο ακίνητο, θα πρέπει να αποκτά ξεχωριστό αριθμό μητρώου για κάθε έναν από αυτούς.

Υπογραμμίζεται ότι για κάθε ένα ακίνητο ορίζεται ένας μόνο Διαχειριστής.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!