Ρέγκλινγκ: Η τρίτη αξιολόγηση θα μπορούσε να κλείσει ομαλά

Η τρίτη αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί γρήγορα και η εκταμίευση της επόμενης δόσης να γίνει στις αρχές του 2018» δηλώνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM)», Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, τονίζει πως «έπειτα από σημαντικές καθυστερήσεις στις δύο πρώτες αξιολογήσεις, νιώθουμε ενθαρρυμένοι από την προεργασία που έχει κάνει η ελληνική πλευρά ενόψει της επικείμενης αποστολής για την τρίτη αξιολόγηση».

«O ESM μαζί με τους άλλους θεσμούς προγραμματίζει να πάει στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα και να στείλει αναφορά στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες την 4η Δεκεμβρίου. Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει την καλή δουλειά της, η τρίτη αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί γρήγορα και η εκταμίευση της επόμενης δόσης να γίνει στις αρχές του 2018» ανέφερε.

Σε ερώτηση της εφημερίδας ότι τα χρήματα του προγράμματος των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ πιθανόν δεν θα χρειαστούν όλα και πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα υπόλοιπα χρήματα», ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε πως «είμαστε πολλοί χαρούμενοι που οι αναχρηματοδοτικές ανάγκες των ελληνικών Τραπεζών ήταν τελικά πολύ μικρότερες και χάρη στην καλή δημοσιονομική δουλειά που έχει γίνει το ποσό που έχει απαιτηθεί είναι πολύ μικρότερο των 86 δισ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί».

«Μέχρι σήμερα ο ESM» πρόσθεσε «έχει διαθέσει 40 δισ. ευρώ και θα διατεθούν περαιτέρω κεφάλαια μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Το Eurogroup το 2016 έχει, επίσης, προβλέψει πως μέρος των χρημάτων που δεν θα διατεθούν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή χρεών της χώρας προς πιστωτές».

«Για να συμβεί η συγκεκριμένη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το πέρας του προγράμματος θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να συμφωνήσουν σε αυτή την κατεύθυνση και οι άλλοι εταίροι. Η αντικατάσταση των «ακριβών» δανείων της χώρας με δάνεια από τον ESM διασφαλίζει την σταθερότητα στον τομέα του χρέους», κατέληξε ο κ. Ρέγκλινγκ.Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!