Αντίσταση εξ αποστάσεως UPD

Δεν θα επιστρέψει άμεσα στην Καταλονία ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Τζενεραλιτάτ, Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος βρίσκεται από το Σάββατο στις Βρυξέλλες. Η ισπανική δικαιοσύνη τον έχει καλέσει να παραστεί ενώπιόν της, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε την Τετάρτη ο Βέλγος δικηγόρος του ο ηγέτης της Καταλονίας δεν θα παρουσιαστεί αύριο ενώπιον της ισπανικής δικαιοσύνης, ενώ δεν αναμένεται να επιστρέψει στη χώρα του τις επόμενες εβδομάδες.

«Δεν μου το έχει πει, αλλά με δεδομένη την κατάσταση δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψει στην Ισπανία τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Πολ Μπέκερτ στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο VTM αργά χθες Τρίτη.

Ο συνήγορος του Ποτζντεμόν δήλωσε επίσης ότι έχει προτείνει ο πελάτης του να καταθέσει στο Βέλγιο. Όπως είπε, έχει εκπροσωπήσει στο παρελθόν Βάσκους και σε πολλές περιπτώσεις που διώκονταν από τις ισπανικές αρχές έδωσαν κατάθεση στις βελγικές αρχές.

Όπως είπε, «δεν υπάρχει νόμος που να λέει ότι κάποιος πρέπει να συλληφθεί αν αρνηθεί να παραστεί σε κάποιο ραντεβού με τον ανακριτή».

Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει κλητεύσει τον Πουτζντεμόν και 13 από τους πρώην υπουργούς της Καταλονίας να παρουσιαστούν ενώπιόν του αύριο και μεθαύριο. Ο γενικός εισαγγελέας έχει ζητήσει να τους ασκηθεί δίωξη για στάση και αποσχιστική δράση. Στη συνέχεια δικαστής θα αποφασίσει αν θα ζητήσει την προφυλάκισή τους.

Ο Πουτζντεμόν βρίσκεται στο Βέλγιο από το Σαββατοκύριακο, όπως και κάποιοι πρώην υπουργοί της κυβέρνησής του. Αν δεν παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου, ενδέχεται να εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του. Ο ίδιος έχει τονίσει ότι θα επιστρέψει στην Ισπανία μόνο αν του δοθούν «εγγυήσεις» από την ισπανική κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι βρέθηκε στο Βέλγιο όχι για να αποφύγει τα αντίποινα της Μαδρίτης, αλλά για να δώσει ευρωπαϊκές διαστάσεις στον αγώνα της Καταλονίας για ανεξαρτησία.

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι δύο από τους πρώην υπουργούς του επέστρεψαν στη Βαρκελώνη. Ένας εξ αυτών είναι ο Ζοακίμ Φορν, πρώην υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος αποδοκιμάσθηκε στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης από αντιπάλους της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν θέλει να αποφύγει την δικαιοσύνη, αλλά προειδοποίησε ότι δεν θα επιστρέψει στην Ισπανία χωρίς να λάβει εγγυήσεις ότι θα έχει μία δίκαιη δίκη, κατηγορώντας τη γενική εισαγγελία για πνεύμα εκδίκησης εναντίον του.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν θα ζητήσει πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, τη στιγμή που οι εξελίξεις τρέχουν στην Ισπανία, δημιούργησε τη δική του ιστοσελίδα με βάση τις Βρυξέλλες δηλώνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι θεωρεί τον ευατό του εξόριστο στη βελγική πρωτεύουσα.

Στην ιστοσελίδα president.exili.eu θα δημοσιεύονται όλα τα τελευταία νέα που αφορούν στον Κάρλες Πουτζντεμόν και τις εξελίξεις για την Καταλονία.

Η παραμονή του Πουτζντεμόν στις Βρυξέλλες αποτελεί ήδη πονοκέφαλο για τις βέλγικες αρχές ασφαλείας, εκπρόσωπος των οποίων δήλωσε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να του παρασχεθεί ειδική προστασία.

«Ευπρόσδεκτο και φίλο» χαρακτήρισε τον Πουτζντεμόν ο Μπαρτ Ντε Βίβερ, φλαμανδός εθνικιστής ηγέτης του βελγικού κόμματος N-VA το οποίο συμμετέχει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας, δηλώνοντας επίσης πως δεν εγκαταλείπει τους φίλους του όταν έχουν προβλήματα. Αποστάσεις έλαβε ωστόσο χθες ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ λέγοντας πως ουδέποτε η βελγική κυβέρνηση ενθάρρυνε τον Καταλανό τέως πρόεδρο να έλθει στις Βρυξέλλες.

Από τη δική τους πλευρά, το μέλη του προεδρείου του καταλανικού κοινοβουλίου ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να παρουσιαστούν στο Ανώτατο Δικαστήριο και να καταθέσουν στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους τους, οι πρώην σύμβουλοι της κυβέρνησης της Καταλονίας, Ραούλ Ρομέβα και Τζόρντι Τουρούλ έχουν ήδη λάβει τις κλήσεις τους και δήλωσαν ότι «η συνείδησή τους είναι ήσυχη».


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!