Λασποβροχή και σοροκάδες το Σαββατοκύριακο

Άστατος αναμένεται να είναι ο καιρός τα επόμενα 24ωρα σε πολλές περιοχές της χώρας σύμφωνα με τα έως τώρα προγνωστικά με κύρια χαρακτηριστικά βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους. Για τον λόγο αυτό καλό θα ήταν όσοι είναι να ταξιδέψουν με πλοία να ενημερωθούν από το Λιμεναρχείο για τις απαγορεύσεις απόπλου.

Μέχρι και την Παρασκευή τα μεσάνυχτα κανένα πλοίο δεν αναχωρεί από το λιμάνι του Πειραιά για Κυκλάδες,Κρήτη και Β. Αιγαίο. Αργά το βράδυ θα αποπλεύσει το Bluestar 2 για Σύρο, Πάτμο Λέρο Κάλυμνο Κω και Ρόδο. Επίσης κανένα πλοίο δεν αναχωρεί από τα λιμάνι της Ραφήνας και Λαυρίου.

Ο καιρός του Σαββάτου

Το Σάββατο βροχές και καταιγίδες αναμένονται στη Δυτική Ελλάδα. Συγκεκριμένα δυτικά του Κυπαρισσιακού Κόλπου και στα ανοιχτά του νότιου Ιονίου  θα σχηματίζονται οργανωμένες νεφώσεις και συμπλέγματα διάσπαρτων καταιγίδων που θα κινούνται προς την ηπειρωτική χώρα, επηρεάζοντας σε σημαντικό βαθμό τη δυτική, βορειοδυτική, νοτιοδυτική Πελοπόννησο και την Αιτωλοακαρνανία. Ασθενείς έως μέτριες βροχοπτώσεις θα εκδηλώνονται στα Ιόνια νησιά και την Ήπειρο, ιδίως νωρίς το πρωί. Πιθανώς διάσπαρτες καταιγίδες να σχηματιστούν στο κεντρικό Ιόνιο με γρήγορη διάλυση.

Προέκταση των φαινομένων θα επηρεάζει ασθενώς κατά διαστήματα την Αιτωλοακαρνανία, την κεντρική Στερεά, τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία, τη βόρεια-βορειοανατολική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία. Bροχοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά περιόδους και στα ορεινά τμήματα της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας.

Σάββατο πρωί (χάρτης Forecastweather)

Αυξημένες παράλληλα βροχοπτώσεις θα εκδηλώνονται σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη (κυρίως δυτική). Τα φαινόμενα θα ξεκινούν από το ύψος της Χαλκιδικής και της Θάσου, όπου θα εκδηλώνονται και σποραδικοί όμβροι ή τοπικές πρόσκαιρες καταιγίδες. Χαμηλές νεφώσεις θα παρελαύνουν στο ανατολικό Αιγαίο, κυρίως πλησίον των ορεινών όγκων των νησιών, όπου και θα εκδηλώνονται τοπικές ασθενείς ορογραφικές βροχοπτώσεις.


Το ψυχρό μέτωπο ενός βαρομετρικού χαμηλού αναμένεται κατά τη διάρκεια του Σαββάτου να κινηθεί ανατολικότερα προς την περιοχή μας (κίτρινο βέλος).Αυτό θα έχει ως απόρροια περαιτέρω επιδείνωση του καιρού στην χώρα μας, με τα φαινόμενα να μην περιορίζονται μόνον στις βορειοδυτικότερες περιοχές


Απογευματινές-βραδυνές ώρες:

Τα φαινόμενα θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατά βάση. Πιο συγκεκριμένα, πέραν του ασθενούς περάσματος βροχοπτώσεων που θα επηρεάσει την κεντροδυτική Μακεδονία, εκτιμάται ότι από το ύψος της Χαλκιδικής και του κεντρικού κομματιού του Νομού Θεσσαλονίκης και βορειοανατολικότερα θα σημειώνονται βροχοπτώσεις σταθερής εντάσεως, ή και έντονου κατά περιόδους χαρακτήρα. Τα περισσότερα φαινόμενα θα επικεντρώνονται πλησίον των ορεινών όγκων καθώς και περιμετρικά της Θάσου και στα παραθαλάσσια της δυτικής Θράκης.

Σάββατο μεσημέρι (χάρτης Forecastweather)

Ασθενείς βροχοπτώσεις θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται στην Πελοπόννησο, που τοπικά στα νοτιοδυτικά τμήματα θα μετατρέπονται σε μπόρες μέτριας έντασης, ενώ πέρασμα ασθενών φαινομένων θα σημειωθεί και στην ανατολική Στερεά.

Eκτιμώμενη βροχόπτωση του απογεύματος του Σαββάτου

Νέα κακοκαιρία, παράλληλα, θα πλησιάζει από το Ιόνιο αργά την νύχτα και θα επηρεάσει το σύνολο των Ιόνιων νησιών με βροχοπτώσεις. Μάλιστα τα φαινόμενα κατά τόπους θα αποκτήσουν πιο ενισχυμένο χαρακτήρα κατά μήκος δύο ζωνών –η πρώτη θα αφορά την περιοχή βόρεια της Κέρκυρας, η δεύτερη στο κεντρικό Ιόνιο και τα παραθάσσια της Αιτωλοακαρνανίας, με σποραδικές καταιγίδες-. Ο νέος γύρος βροχοπτώσεων θα επηρεάσει και την Ήπειρο.

Σάββατο βράδυ (χάρτης Forecastweather)

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοδυτικοί στα 3-4 και από το βράδυ στα 5 μποφόρ.Στο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοανατολικοί στα 6-7 μποφόρ, ενώ στο ανατολικό και βορειοανατολικό Αιγαίο θα φθάνουν και τα 8.

Παρακάτω παρουσιάζονται οι μέγιστες θερμοκρασίες

Ο καιρός της Κυριακής 

Πρωινές-μεσημβρινές ώρες:

Αρχικά νωρίς τα ξημερώματα θα επιμείνουν οι βροχοπτώσεις στη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά. Ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση στο πέρας της ημέρας, ενώ κάποιες ασθενείς βροχοπτώσεις θα επιμείνουν σε τμήματα του βόρειου Ιονίου και της Ηπείρου με ανοίγματα. Ασθενείς βροχοπτώσεις θα σημειώνονται σε βόρεια και ανατολική Μακεδονία με γρήγορη βελτίωση, ενώ κάποια φαινόμενα θα επιμείνουν στην ανατολική Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο. Παράλληλα, ζώνη αυξημένης νέφωσης θα εντοπίζεται από το ύψος μεταξύ Κυθήρων και δυτικού Κρητικού Πελάγους που θα διαπερνά Κυκλάδες και ανατολικό Αιγαίο, αφήνοντας στο διάβα της τοπικές ασθενείς βροχές, μικρής διάρκειας, κυρίως σε βόρειες Κυκλάδες και ανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα θα αφορούν κυρίως τα ημιορεινότερα και ορεινότερα τμήματα των νησιών.




Απογευματινές-βραδυνές ώρες:

Άστατος καιρός στο Ανατολικό Αιγαίο, και πιο συγκεκριμένα σε Χίο και Μυτιλήνη όπου στα ημιορεινά και ορεινά κυρίως τμήματα θα σημειώνονται ψεκάδες ή πρόσκαιρες ασθενείς μπόρες. Στον αντίποδα, νέο βροχοφόρο σύστημα θα προσεγγίσει την δυτική Ελλάδα και βαδίζοντας προς τα μεσάνυχτα θα σημειώνονται και πάλι βροχοπτώσεις σε Ιόνιο, Αιτωλοακαρνανία και Ήπειρο. Xιονοπτώσεις θα σημειώνονται άνω των 1200μ στην Πίνδο.



Λόγω της σημαντικής πτώσης της θερμοκρασίας που αναμένεται τη Δευτέρα 4/12 στα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο, οι χιονοπτώσεις που έως και την Κυριακή θα σημειώνονται μόνο στα ορεινά, θα επεκταθούν και στα ημιορεινά της δυτικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.

Χάρτης χιονοπτώσεων την Κυριακή

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέοουν νοτιοδυτικοί στα 4-5 μποφόρ.Στο Αιγαίο αρχικά νότιοι-νοτιοδυτικοί στα 6-7 μποφόρ, με σταδιακή στροφή από το βράδυ σε δυτικούς, με εξαίρεση το ανατολικό Αιγαίο όπου θα πνέουν ακόμη νότιοι.

Σε συνεργασία με το Forecastweather
Πηγές: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, weather
Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!