Με στέρηση ψήφου στην ΕΕ απειλείται η Πολωνία - Ζητείται να αποσύρει νόμους με τους οποίους εκτιμάται ότι επιχειρείται κυβερνητική χειραγώγηση Δικαιοσύνης και ΜΜΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα Τετάρτη να ενεργοποιήσει το Άρθρο 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας κατά της Πολωνίας. Το συγκεκριμένο άρθρο οδηγεί σε αναστολή του δικαιώματος ψήφου στα Συμβούλια και είναι η πρώτη φορά που μία χώρα-μέλος απειλείται άμεσα με μια τέτοια ποινή.

Η απόφαση, που ανακοινώθηκε από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, έρχεται έπειτα από δύο χρόνια διενέξεων με την κυβέρνηση της Βαρσοβίας, στη διάρκεια των οποίων η Κομισιόν καλούσε την Πολωνία να αποσύρει αμφιλεγόμενους νόμους με τους οποίους εκτιμάται ότι επιχειρείται η κυβερνητική χειραγώγηση στη Δικαιοσύνη αλλά και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ειδικότερα, η Κομισιόν ενημέρωσε ότι πλέον θα ζητήσει από τις κυβερνήσεις των υπολοίπων κρατών της ΕΕ να επιβεβαιώσουν ότι οι νομοθετικές αλλαγές της Πολωνίας στο δικαστικό σύστημα συνιστούν «σαφή κίνδυνο σοβαρής παραβίασης» των αξιών της ΕΕ και ιδίως του κράτους δικαίου.

Ωστόσο, δεδομένου ότι υπάρχει νέος πρωθυπουργός στη χώρα, ο οποίος έχει αναλάβει καθήκοντά του μόλις αυτό το μήνα, η Κομισιόν του παρέχει περιθώριο τριών μηνών προκειμένου να αναστρέψει την κατάσταση και να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αποφάσισε ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος κατάφωρης παραβίασης του κράτους δικαίου στην Πολωνία» και κατά συνέπεια ενεργοποιείται το άρθρο 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που γίνεται επίκληση του Άρθρου 7 στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο είχε εισηχθεί 16 χρόνια πριν, για να καταστήσει τα κράτη-μέλη της υπεύθυνα για ενδεχόμενες παραβιάσεις δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, το Άρθρο 7 συνιστούσε μια δικλείδα ασφαλείας για το ότι κράτη δεν θα παραβιάσουν τις αρχές της δημοκρατικής διακυβέρνησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπό τους φόβους που εγείρονταν ειδικά για τις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες που εισέρχονταν εκείνη την εποχή στην Ένωση.

Πολωνία: «Πολιτική» χαρακτηρίζει την απόφαση της Επιτροπής


Η Πολωνία έμαθε με λύπη την «πολιτική και όχι νομική» απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να έναρξη της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων εναντίον της εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων που η πολωνική κυβέρνηση επέβαλε στη δικαιοσύνη και συνιστούν σοβαρή απειλή για το κράτος δικαίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της πολωνικής κυβέρνησης.

Η απόφαση αυτή «επιβαρύνει αναίτια τις σχέσεις μας, γεγονός που απειλεί να καταστήσει δύσκολη την οικοδόμηση αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης ανάμεσα στη Βαρσοβία και τις Βρυξέλλες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης.

Η Πολωνία αντιμετωπίζεται σήμερα ως διαλυτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άρα είναι σημαντικό να σταματήσει η καταστροφή της υπόληψης της Βαρσοβίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ.

«Η Πολωνία αντιμετωπίζεται σήμερα ως διαλυτική δύναμη σε αυτήν την περιοχή της Ευρώπης και για τον λόγο αυτόν πιστεύω ότι είναι σημαντικό να σταματήσει η καταστροφή της πολωνικής υπόληψης», δήλωσε ο Τουσκ σε Πολωνούς δημοσιογράφους στη Βαρσοβία λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρόσθεσε ότι δεν αναμένει την επιβολή κυρώσεων κατά της Βαρσοβίας στο εγγύς μέλλον.

Ετοιμος για συνομιλίες με ΕΕ ο Πολωνός Πρωθυπουργός - Αναμένεται δήλωσή του


Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι είναι έτοιμος να μιλήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κράτος δικαίου της Πολωνίας σε συνάντηση τον Ιανουάριο – εάν οργανωθεί μια τέτοια συνάντηση, όπως δήλωσε σήμερα στο Reuters η εκπρόσωπός του Γιοάνα Κοπτσίνσκα.

Στο μεταξύ, ο Πολωνός πρωθυπουργός Αντρέι Ντούντα θα κάνει δήλωση στις 18:30 ώρα Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του. Ο Ντούντα αναμένεται να ανακοινώσει ότι υπέγραψε δύο νομοσχέδια για τη δικαστική μεταρρύθμιση που αποτέλεσαν τη βάση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Γερμανία στηρίζει την ΕΕ για τις κυρώσεις στην Πολωνία

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενεργοποιήσει τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Πολωνίας για την άρνησή της να αποσύρει τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης, στηρίζει το Βερολίνο.

Η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος τόνισε ότι «η Επιτροπή δεν διάλεξε τον εύκολο δρόμο».

Ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε, ακόμη, ότι της απόφασης προηγήθηκε εντατικός και εποικοδομητικός διάλογος.


Βέτο θέτει η Ουγγαρία


Ο αντιπρόεδρος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζολτ Σεμγέν χαρακτήρισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης για την επιβολή κυρώσεων κατά της Βαρσοβίας «απαράδεκτη» και πλήγμα κατά της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.
Ο ούγγρος αντιπρόεδρος προειδοποίησε ότι η Βουδαπέστη θα θέσει βέτο στην επιβολή κυρώσεων κατά της Βαρσοβίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!