«Απόλυτη προτεραιότητα» η ασφάλεια στη Γαλλία

Δεκάδες χιλιάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας θα κινητοποιηθούν τις ημέρες των Χριστουγέννων στη Γαλλία, έχοντας ως μοναδικό στόχο την ασφάλεια πολιτών και τουριστών. 

Όπως εκτιμάται, περίπου 100.000 αστυνομικοί, στρατοχωροφύλακες και άλλοι στρατιωτικοί θα βρίσκονται σε επιφυλακή αναπτυχθούν την προσεχή Κυριακή και Δευτέρα (παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, αντίστοιχα), καθώς -όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ- η τζιχαντιστική απειλή παραμένει υψηλή.

«Με στόχο να εγγυηθούμε την ασφάλεια, 54.000 αστυνομικοί, 36.000 στρατοχωροφύλακες και 7.000 στρατιωτικοί που συμμετέχουν στην επιχείρηση Sentinelle, συνολικά 97.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας θα αναπτυχθούν στο σύνολο της επικράτειας» είπε ο Γάλλος υπουργός, τονίζοντας ότι «η ασφάλεια των Γάλλων όπως και των τουριστών» αποτελεί την «απόλυτη προτεραιότητα» για τον ίδιο.

Όπως έγινε γνωστό, 7.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται σε επιφυλακή στο Παρίσι και στα περίχωρα της γαλλικής πρωτεύουσας, με τη συνδρομή των στρατιωτών της Sentinelle, ενώ θα εφαρμοστούν μέτρα ασφαλείας σε περισσότερους από 650 θρησκευτικούς χώρους και θα προσεχθούν ιδιαίτερα οι 45 χριστουγεννιάτικες αγορές, τα εμπορικά κέντρα και τα τουριστικά αξιοθέατα.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν συμπληρωθεί δύο χρόνια από τις τζιχαντιστικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 που έλαβαν χώρα στο Παρίσι και στα προάστια, οι οποίες είχαν ως τραγικό απολογισμό τον θάνατο 130 ατόμων και τον τραυματισμό 683. Έκτοτε, η γαλλική κυβέρνηση έλαβε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, σκλήρυνε το νομοθετικό πλαίσιο για την αποτροπή επιθέσεων και επέβαλε καθεστώς «έκτακτης ανάγκης».

Με δεδομένο ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει απολέσει σχεδόν όλα τα εδάφη του σε Συρία και Ιράκ, υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στη Γαλλία εκατοντάδες πολίτες της που πήγαν να πολεμήσουν στο πλευρό της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Όπως εκτιμάται, στο τέλος του 2015 υπήρχαν περίπου 2.000 Γάλλους πολίτες στις τάξεις του ISIS. 


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!