Πάνω από έξι τόνοι κάνναβης σε ρυμουλκό UPD

Η μεγαλύτερη ποσότητα κατεργασμένης ινδικής κάνναβης (σοκολάτα) που έχει εντοπιστεί ποτέ στην Ελλάδα (6 τόνοι και 177 κιλά) κατασχέθηκε από το Λιμενικό μέσα σ' ένα ρυμουλκό πλοίο νότια της Κρήτης, στο οποίο επέβαιναν 6 Σύροι ναυτικοί. Η αξία της, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ. 

Η επιχείρηση των Λιμενικών αρχών είχε διάρκεια 48 ώρες και έγινε κάτω από πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες. Το πλοίο, που έχει σημαία Τανζανίας, ακινητοποιήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου με ρεσάλτο που έκαναν πάνω σε αυτό άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού Σώματος.

Τα ναρκωτικά ήταν τοποθετημένα σε 241 δέματα σε ειδικές κρύπτες στο πλοίο και γι΄αυτόν τον λόγο οι έρευνες συνεχίζονται ακόμα. Οι 6 ναυτικοί συνελήφθησαν και αναμένεται να οδηγηθούν αύριο, Πέμπτη, στον εισαγγελέα Πειραιά. Το πλοίο είχε ξεκινήσει από Κύπρο πήγε στη Συρία και στη συνέχεια απέπλευσε για Μάλτα. 

Για το θέμα έκαναν ανακοινώσεις το απόγευμα ο διευθυντής ασφαλείας και αστυνόμευσης του Λιμενικού υποναύαρχος Γιάννης Αργυρίου και ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος Νίκος Λαγκαδιανός. Τι προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσαν: 

Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένες συνεργασίας της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου (ΔΙ.ΔΙ.ΝΑ.Λ.) του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος με υπηρεσίες του Γαλλικού Τελωνείου, το πρωί της 5ης Δεκεμβρίου, Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) 070 του Λιμενικού με επιβαίνοντες στελέχη της ΜΥΑ κατευθύνθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης για τον εντοπισμό ύποπτου σκάφους.

⇒ Το ΠΑΘ σε συνεργασία με αεροσκάφος της Frontex εντόπισε το ρυμουλκό "ANDREAS" να πλέει στη θαλάσσια περιοχή 50 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης το οποίο ακινητοποιήθηκε άμεσα με ρεσάλτο σε αυτό από τους πλέον εκπαιδευμένους βατραχανθρώπους του Λιμενικού Σώματος.

⇒ Στο πλαίσιο εφαρμογής των κανόνων εμπλοκής για την ακινητοποίηση του ρυμουλκού κρίθηκε απαραίτητη η εκτέλεση προειδοποιητικών βολών, γιατί το πλήρωμα του ύποπτου σκάφους δεν υπάκουσε στις εντολές. Στη συνέχεια τα 6 μέλη του πληρώματος Συριακής υπηκοότητας ακινητοποιήθηκαν και το πλοίο οδηγήθηκε στη Αγία Γαλήνη της Κρήτης, όπου μετά από ενδελεχή έρευνα, με την συνδρομή αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών και κλιμακίου της ΔΙ.ΔΙ.ΝΑ.Λ διαπιστώθηκε ότι μέχρι στιγμής μετέφερε 6.177,800 kg κατεργασμένης κάνναβης(σοκολάτα). Για την υπόθεση διενεργείται έρευνα από την αρμόδια Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος με συναρμόδιες διωκτικές αρχές του εξωτερικού.

⇒ Ο υπουργός Ναυτιλίας Π.Κουρουμπλής καθώς και ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός συνεχάρησαν τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Σταμάτη Ράπτη και τα στελέχη του Λιμενικού που συμμετείχαν σε αυτή την επιχείρηση. Διενεργείται προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!