Το φράγμα των 100 δισ. ευρώ έσπασαν οι οφειλές στην εφορία

Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο έσπασαν το ψυχολογικό όριο των 100 δις ευρώ φτάνοντας στα τέλη Νοεμβρίου τα 100,74 δις ευρώ από 99,7 δις ευρώ που ήταν τον τέλος του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τον Νοέμβριο δεν καταβλήθηκαν βεβαιωμένοι φόροι ύψους 700 εκ ευρώ Η μεγαλύτερη υστέρηση σε βεβαιωμένους φόρους ( 440 εκ ) καταγράφεται στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων όπου το ποσοστό συμμόρφωσης ( δηλαδή πληρωμής ) φτάνει το 67.19% με το δημόσιο να έχει εισπράξει τα 900 δις από τα συνολικά 1,34 δις που ανέμενε. Περίπου 200 εκ ευρώ είχε υστέρηση ο βεβαιωμένος ΦΠΑ , 82 εκ ευρώ ο φόρος νομικών προσώπων και 150 εκ ευρώ οι φόροι στην περιουσία.

Στην προσπάθεια ανάκτησης μέρους των απωλειών η ΑΑΔΕ έχει επιβάλει αναγκαστικά μέτρα ( κατασχέσεις σε 1.035.296 έχοντας εισπράξει συνολικά 4,5 δις ευρώ από παλιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε φόρους.

Οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία έφταναν στο τέλος Νοεμβρίου 4.207.117 άτομα ενώ 1.783.858 που έχουν οφειλές πάνω από 500 ευρώ είναι εκτεθειμένοι στο ενδεχόμενο λήψης σε βάρος τους αναγκαστικών μέτρων είσπραξης δηλαδή κατάσχεσης του τραπεζικούς τους λογαριασμού ή ακόμη και της ακίνητης περιουσίας τους αν το πο΄σο της οφειλής είναι μεγάλο και παραμένει «αρρύθμιστο» για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μέσα στους επόμενους μήνες η ΑΑΔΕ ετοιμάζει να εντατικοποιήσει την διαδικασία των κατασχέσεων ώστε να γίνονται αυτόματα με βάση στοιχεία επικινδυνότητας ενώ στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί την Δευτέρα αναμένεται να υπάρξει ρύθμιση για την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για τα χρέη προς το δημόσιο δηλαδή την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!