«Απαιτείται ευρύτατη κοινοβουλευτική συναίνεση για την ΠΓΔΜ»

«Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κάνοντας παράλληλα λόγο για «οικονομική και γεωπολιτική πρόκληση» και υπογραμμίζει ότι «έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις».

Σε δήλωση στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», που κυκλοφορεί αύριο, ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει το 2018 σημαντική χρονιά για το συγκεκριμένο θέμα και ζήτησε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευρύτατης κοινοβουλευτικής συναίνεσης.

Εμφανίστηκε δε πεπεισμένος «ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να δικαιώσουμε το ρόλο της Ελλάδας ως ηγετικής δύναμης στα Βαλκάνια» κι «ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». 

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση και την ικανότητα να εγγυηθεί μία πορεία της Ελλάδας ως «μιας σύγχρονης δημοκρατικής χώρας, που επενδύει στην ανάπτυξη, την ειρήνη και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης».

«Η Ελλάδα, τόσο στην οικονομία όσο και στην εξωτερική πολιτική, πρέπει να εμπεδώσει μια νέα δυναμική φυσιογνωμία» τόνισε.

Ακόμη, εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας την ηγεσία της για «αμήχανη και ανεύθυνη, προσώρας» στάση. «Επλίζω σύντομα θα κατανοήσουν ότι ένα εθνικής σημασίας ζήτημα δεν προσφέρεται για μικροκομματικά παιχνίδια» σημείωσε.

Οι παραπάνω δηλώσεις του πρωθυπουργού έρχονται μία μέρα μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία φέρεται νασφράγισε τη σύμπλευση των κυβερνητικών εταίρων στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής συνάντησης ο Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για τις συνθήκες στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι συζητήσεις Αθήνας και Σκοπίων.

Εξερχόμενος ο Πάνος Καμένος κάλεσε τον πολιτικό κόσμο να περιβάλει με απόλυτη εμπιστοσύνη τον υπουργό Εξωτερικών και άφησε αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Στο μεταξύ σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δράση της κυβέρνησης των Σκοπίων για τον τερματισμό ενός αδιεξόδου 25 ετών για την ονομασία της ΠΓΔΜ και ελπίζει να δει από την κυβέρνηση Ζάεφ «συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Σύμφωνα, με δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν στην ιστοσελίδα EURACTIV.com «η διατήρηση καλών σχέσεων μεταξύ των γειτόνων, συμπεριλαμβανομένης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης μέσω διαπραγμάτευσης στο ζήτημα του ονόματος, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ουσιαστική».

«Εν προκειμένω, χαιρετίζουμε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη διεξαγωγή συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και ελπίζουμε ότι αυτό θα μεταφραστεί σε περαιτέρω συγκεκριμένα αποτελέσματα», προσέθεσε.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!