Ισραηλινό μαχητικό F-16 καταρρίφθηκε από τη Συρία -Αντίποινα από το Ισραήλ

Το Ισραήλ ξεκίνησε μεγάλης έκτασης αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία, μετά την κατάρριψη F16 της χώρας, από συριακά αντιαεροπορικά πυρά.

Συνολικά 12 σημεία, ανάμεσά τους τέσσερις στόχοι του Ιράν κοντά στη Δαμασκό, καταστράφηκαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.

Το ισραηλιτικό F16 επέστρεφε το πρωί του Σαββάτου, έπειτα από αποστολή καταστροφής εγκαταστάσεων του Ιράν που από εκεί φέρεται να σηκώθηκε drone το οποίο παραβίασε τον εναέριο χώρο του Ισραήλ και καταρρίφθηκε.

Και οι δύο πιλότοι του F16 πρόλαβαν να το εγκαταλείψουν, αλλά ο ένας έχει τραυματιστεί βαριά. Δεν είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, αν το μαχητικό αεροσκάφος επλήγη ή αν οι πιλότοι το εγκατέλειψαν για άλλο λόγο. Τα κρατικά ΜΜΕ της Συρίας αναφέρουν πάντως ότι οι δυνάμεις της χώρας έπληξαν τουλάχιστον δύο αεροσκάφη.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά εμπλοκής μεταξύ Ισραήλ, Ιράν και Συρίας, στα επτά χρόνια του πολέμου. Θεωρείται ότι είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ χάνει ένα μαχητικό αεροσκάφος σε αυτή τη σύρραξη.

«Σύριοι και Ιρανοί παίζουν με τη φωτιά. Το συμβάν είναι σε εξέλιξη. Σε καμία περίπτωση δεν το έχουμε αφήσει πίσω μας», τόνισε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.

Η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, πάντως δήλωσε ότι η σημερινή κατάρριψη του μαχητικού F-16 των Ισραηλινών, σηματοδοτεί “την αρχή μιας νέας στρατηγικής φάσης” η οποία θα περιορίσει την εκμετάλλευση του συριακού εναέριου χώρου από το Ισραήλ, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση.

Πηγή: Guardian
Φωτογραφίες: ΑΠΕ/ EPA/ANCHO GOSH


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!