Οικολόγοι Πράσινοι: Novartis : η “νέα” τέχνη της διαφθοράς και της διαπλοκής

Ερμού 1, 54625 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τηλ. 2310266705 Φάξ: 2310266706

   Θεσσαλονίκη, 09/02/2018  

Novartis : η “νέα” τέχνη της διαφθοράς και της διαπλοκής
O ασκός του Αιόλου που άνοιξε με την υπόθεση Novartis ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σείοντας συθέμελα το πολιτικό σύστημα το οποίο για άλλη μία φορά “αιφνιδιάστηκε” από τις αποκαλύψεις. Η νέα αυτή υπόθεση διαφθοράς και διαπλοκής είναι απλώς το επιστέγασμα της επί δεκαετίες ολισθηρής πορείας στον τομέα των δαπανών για την υγεία. Εκείνο που εντυπωσιάζει στη δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει είναι πως φαίνεται, σύμφωνα με τις αντιδράσεις των φερόμενων ως εμπλεκόμενων πολιτικών παραγόντων,  ότι στην Ελλάδα η εταιρεία Novartis λειτουργούσε παραδόξως αυτόνομα χωρίς να αγγίξει η δυσωδία της το “αγνό μας πολιτικό σύστημα”.  Και αυτό την ίδια εποχή κατά την οποία σε πλείστες περιπτώσεις έχουν  αποδειχθεί οι σκαιότατες  πρακτικές της συγκεκριμένης εταιρείας, καθώς έχει βρεθεί σε δικαστική διαμάχη με  ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ν.Κορέα, Kίνα,Τουρκία και Ινδία, για υπερτιμολογήσεις και παράνομες πρακτικές προώθησης των φαρμάκων της και αθέμιτου ανταγωνισμού πάντα με τη συνεργασία (δια της δωροδοκίας) γιατρών και αξιωματούχων.  Αυτό μένει να αποδειχθεί από τη διαδικασία κατά την οποία  ελπίζουμε να ερευνηθεί το ζήτημα σε βάθος και να αποδοθούν ευθύνες.
Η διάσταση εκείνη που είναι πολύ σημαντική αλλά δε μπαίνει καθόλου στη δημόσια συζήτηση στη συγκεκριμένη υπόθεση (όπως και αυτή της Bayer 3 χρόνια πριν) είναι ότι  αυτή δε μπορεί να συγκριθεί  με τη Siemens ή άλλες περιπτώσεις διαφθοράς εφόσον βαραίνει πολλαπλάσια σε ηθικό επίπεδο.  Γιατί  όλο αυτό το παιγνίδι της αισχροκέρδειας στήθηκε στις πλάτες των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας, αυτών  που παλεύουν για την υγεία και  τη ζωή τους, που αναμετριούνται καθημερινά με τον πόνο και το θάνατο. Συνιστά, χωρίς καμιά αμφιβολία, την  επιτομή της κοινωνικής αναλγησίας και του αμοραλισμού να στερείς από τους ασθενείς τη δυνατότητα για πρόσβαση στη θεραπεία και  την ανακούφιση απλώς και μόνο για μερικά εκατομμύρια περισσότερα στα ταμεία των πολυεθνικών και στους τραπεζικούς λογαριασμούς γιατρών και πολιτικών παραγόντων. Η υπερτιμολόγηση των φαρμάκων (εκατοντάδες φορές σε πολλές περιπτώσεις  πάνω από την πραγματική τους αξία), πέρα από την τεράστια δημοσιονομική επιβάρυνση και τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων που προκάλεσε,  απέκλεισε χιλιάδες ασθενείς από την πρόσβαση σε θεραπείες. Αυτό μόνο ως ηθικά κακουργηματική πράξη μπορεί να αντιμετωπιστεί!

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Κεντρικής Μακεδονίας δηλώνουμε: «Η Ελλάδα δείχνει να φτάνει στο τέλος μιας πολύπλευρης κρίσης με τη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων, όμως καιρός είναι να προχωρήσει  και στην εξυγίανση άλλων εξίσου σημαντικών τομέων της  κοινωνίας μας όπως η δημοκρατία, η αξιοκρατία, η διαφάνεια. Ελπίζουμε αυτή τη φορά “το μαχαίρι να φτάσει στο κόκκαλο” και να είναι η τελευταία υπόθεση διαφθοράς που απασχολεί τη χειμαζόμενη κοινωνίας μας».


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!