Στον πάγο το γαλλο-γερμανικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης;

Στον πάγο φέρεται να βάζουν προς το παρόν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν το σχέδιό τους να παρουσιάσουν από κοινού προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Και τούτο, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Spiegel, γιατί δεν έχουν βρει την χρυσή τομή σε μία σειρά ζητημάτων, ώστε να μπορούν να προβούν σε επίσημες ανακοινώσεις. 

«Το όλο εγχείρημα αναβάλλεται» δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό αξιωματούχυς τη Ένωσης, υπό καθεστώς ανωνυμίας. «Πολύ απλά δεν υπάρχει κάτι, που να μπορεί να ανακοινωθεί» εξήγησε. 

Μακρόν και Μέρκελ συζητούσαν από τον Δεκέμβριο να παρουσιάσουν ένα γαλλογερμανικό σχέδιο για την ενίσχυση της Ευρωζώνης, με βήματα βαθύτερης πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης. Υπολόγιζαν έως τη Σύνοδο του Μαρτίου θα το είχαν έτοιμο. Ωστόσο οι εξάμηνες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία πήγαν πολύ πίσω τις σχετικές συζητήσεις. 

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι, όπως εξηγεί το περιοδικό, χρειάζονται περισσότερο χρόνο προκειμένου πρώτα οι ίδιοι να καταλήξουν σε μία κοινή γραμμή για το μέλλον της Ευρωζώνης, πριν προβούν σε ένα ενιαίο γαλλογερμανικό σχέδιο. 

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Γκέοργκ Στράιτερ, αρνήθηκε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η καγκελάριος παραμένει αποφασισμένη στο να συνεργαστεί στενά με τον Γάλλο πρόεδρο για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. 

«Φαντάζομαι ότι ορισμένα πράγματα έχουν αναβληθεί από τη στιγμή, που πήρε λίγο περισσότερο η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης. Είναι όμως νωρίς να το επιβεβαιώσουμε» ανέφερε ο Στράιτερ χαρακτηριστικά. 

Σημειώνεται ότι οι αρχηγοί κρατών- μελών της Ένωσης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 22 και 23 Μαρτίου. 

ΠΗΓΗ: Reuters 


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!