Άνοιξαν οι κάλπες για τις κρίσιμες εκλογές στην Ιταλία

Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν σήμερα πάνω από 46 εκατομμύρια Ιταλοί για να ψηφίσουν την ανανέωση της Βουλής και της γερουσίας, ενώ το αποτέλεσμα ενδέχεται να είναι αβέβαιο και ο νέος κακοσχεδιασμένος εκλογικός νόμος, που ψηφίστηκε για να φράξει τον δρόμο στα Πέντε Αστέρια, κινδυνεύει να φέρει ακυβερνησία.

Για πρώτη φορά θα εφαμορστεί το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα βάσει του οποίου τα δυο τρίτα των βουλευτών (συνολικά 618) και γερουσιαστών (συνολικά 309) θα εκλεγούν με απλή αναλογική, και το ένα τρίτο με πλειοψηφικό σύστημα. 

Πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης σημείωσαν ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο τελικό ποσοστό των πολιτών, που τελικά θα επιλέξει την αποχή. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το ένα τρίτο δεν είχε αποφασίσει ή δεν ήταν βέβαιο ότι θα ψηφίσει.

Με την ανεργία στο 10,8% και την οικονομική ανάπτυξη, στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, που υστερεί σε σχέση με τον μέσο όρο, πολλοί Ιταλοί έχουν παραιτηθεί από την ελπίδα για αλλαγή.

Όπως γράφει ο Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης σε χθεσινό ρεπορτάζ στην «Εφ.Συν.», τους δύο μήνες που μας πέρασαν, οι Ιταλοί άκουσαν ατέλειωτες υποσχέσεις, κυρίως για μείωση των φόρων, αύξηση των συντάξεων και απελάσεις μεταναστών, αλλά και οι φανατικότεροι οπαδοί της πολιτικής αντιπαράθεσης άρχισαν να κουράζονται και κατανόησαν ότι επρόκειτο για διαρκή επανάληψη. 

Πρόκειται για τις πιο αβέβαιες κάλπες των τελευταίων ετών στη γειτονική χώρα, που θα ενδέχεται να δείξουν, εάν θα υποκύψει στο λαϊκιστικό, ευρωσκεπτικό και ακροδεξιό συναίσθημα, που σάρωσε την Ευρώπη, όπως μεταδίδουν σήμερα διεθνή μίντια.

Παράλληλα με τις βουλευτικές, διεξάγονται και εκλογές για την ανανέωση των συμβουλίων των ευρύτερων περιοχών της Ρώμης (Λάτιο) και του Μιλάνου (Λομβαρδία). Στο Παλέρμο της Σικελίας, λόγω λάθους σε ότι αφορά τα ονόματα των υποψήφιων της περιφέρειας, το οποίο διαπιστώθηκε την τελευταία στιγμή, χθες βράδυ ξανατυπώθηκαν 200.000 εκλογικά ψηφοδέλτια.

Παρά την παραδοσιακή χθεσινή «ημέρα της σιωπής», ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος μετέβη για επίσκεψη στην Νάπολη με την σύντροφό του, συνομιλώντας με κατοίκους, δεν έχασε την ευκαιρία να διαφημίσει το σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης της Φόρτσα Ιτάλια, με μια μόνον κλίμακα, στο 23%.

Στελέχη των Πέντε Αστέρων, επίσης, αποφάσισαν να ανεβάσουν στο διαδίκτυο ένα ολιγόλεπτο βίντεο, με δηλώσεις του υποψήφιου πρωθυπουργού του κινήματος, Λουίτζι Ντι Μάιο, και με τους υποψήφιους υπουργούς που οι «πεντάστεροι» παρουσίασαν την Πέμπτη.

Επίσημα οι Ιταλοί πολιτικοί απηύθυναν τις τελευταίες εκκλήσεις στους ψηφοφόρους την Παρασκευή. Ο Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι η αυριανή «θα είναι η σημαντικότερη ψήφος των τελευταίων είκοσι πέντε χρόνων» και υπενθυμίζει ότι «δεν πρόκειται για μια αθλητική αναμέτρηση, την οποία μπορεί κανείς να παρακολουθήσει εξ αποστάσεως».

Σύμφωνα με τον Ιταλό κεντροαριστερό πρωθυπουργό, η χώρα «θα αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει να ακολουθεί την οδό της οικονομίας της αγοράς, της ανοικτής κοινωνίας και του βιώσιμου κοινωνικού κράτους, ή να παρεκκλίνει της πορείας της». Ελπίζει, πάντως, ότι η κεντροαριστερή συμμαχία θα καταφέρει να πάρει περισσότερες ψήφους από τα Πέντε Αστέρια.

«Σε σύγκριση με το να είσαι ο Ιταλός πρόεδρος ενός ευρωπαϊκού θεσμού, το να ορκισθείς Ιταλός πρωθυπουργός μπορεί να συμβάλει ουσιαστικότερα στο καλό της χώρας. Αν θέλουμε να μετράμε περισσότερο, είναι σημαντικό ο επόμενος πρωθυπουργός –όποιος και αν θα είναι– να εργασθεί ώστε η φωνή της χώρας να εισακουσθεί περισσότερο στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια», δήλωσε ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς Αντόνιο Ταγιάνι.

Παράλληλα, εξήγησε ότι δέχθηκε την πρόταση που του έγινε από τον 81χρονου Σίλβιο Μπερλουσκόνι και λόγω του ότι «είναι γιός στρατιωτικού» και «ξέρει τι σημαίνει αγάπη για την πατρίδα του».

Ο βουλευτής του κινήματος Πέντε Αστέρων, Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε το εξής: «Προσωπικά, είμαι πολύ αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα. Ως κίνημα, είμαστε διατεθειμένοι να βρούμε από κοινού λύσεις με άλλα πολιτικά κόμματα και να ψηφίσουμε τα σχετικά μέτρα. Κάτι που δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε υπόγειες, ούτε συνολικές συμφωνίες. Φυσικά, έχουμε εξελιχθεί. Πριν πέντε χρόνια ήμασταν μια δύναμη της αντιπολίτευσης η οποία ήθελε να μπει στο κοινοβούλιο, να γίνει πιο ισχυρή και να αποτρέψει την έγκριση απαράδεκτων μέτρων. Μέσα στα πέντε αυτά χρόνια, όμως, το κίνημά μας εξελίχθηκε και μπορώ να πω ότι μετατράπηκε στη μόνη, μαζική πολιτική δύναμη της χώρας».


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!