Ο Τραμπ «βλέπει» τεράστια επιτυχία στις επαφές με Κιμ -«Δεν είναι ριάλιτι», τον προειδοποιεί έμπειρος διπλωμάτης

Την πεποίθηση ότι οι ιστορικές συνομιλίες του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν θα στεφθούν από μεγάλη επιτυχία, εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Πιστεύω ότι όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά, πιστεύω ότι θα έχουμε πελώρια επιτυχία, ότι θα είναι κάτι πολύ καρποφόρο. Έχουμε τεράστια υποστήριξη», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ομως, έμπειρος διπλωμάτης τον προειδοποιεί ότι οι συζητήσεις, που αναμένεται να γίνουν έως τα τέλη Μαΐου, δεν είναι τηλεοπτικό ριάλιτι.

Ο Μπιλ Ρίτσαρντσον, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, επί Μπιλ Κλίντον, χαρακτήρισε ως μεγάλο στοίχημα και ρίσκο την επικείμενη συνάντηση μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Είναι αληθινή ευκαιρία αλλά με ανησυχεί η έλλειψη προετοιμασίας και η έλλειψη πειθαρχίας του προέδρου. Πάντως τον συγχαίρω για αυτή την πολύ τολμηρή πρωτοβουλία του, να αποδεχθεί την πρόσκληση του Κιμ», δήλωσε ο έμπειρος διπλωμάτης στο AFP.

«Ομως δεν πρόκειται για το (τηλεοπτικό ριάλιτι σόου) The Apprentice ή κάποια άλλη εκπομπή της τηλεόρασης ριάλιτι», προειδοποίησε, κάνοντας αναφορά στο ριάλιτι που παρουσίαζε ο Τραμπ. «Αντιθέτως, πρόκειται για μια διαπραγμάτευση με έναν απρόβλεπτο ηγέτη, ο οποίος διαθέτει τουλάχιστον 20 πυρηνικά όπλα κι ο οποίος απειλεί τις ΗΠΑ».

«Ο στόχος μας θα όφειλε να είναι η αποπυρηνικοποίηση, αλλά δεν πιστεύω πως αυτό είναι ρεαλιστικό. Πρέπει να πιέσουμε εξαιρετικά σθεναρά για να φρενάρουν, να παγώσουν οι πυρηνικές, βαλλιστικές και συμβατικές στρατιωτικές δυνατότητες της Βόρειας Κορέας», συνέχισε ο Ρίτσαρντσον, ο οποίος σημείωσε ότι μια «ένδειξη καλής θέλησης» από μέρους της Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να είναι ο επαναπατρισμός τριών Αμερικανών φυλακισμένων του καθεστώτος και ο επαναπατρισμός σορών Αμερικανών στρατιωτικών που είχαν σκοτωθεί στον Πόλεμο της Κορέας. Επισήμανε όμως ότι και η Βόρεια Κορέα θα ζητήσει κάτι σε αντάλλαγμα.

Οσο για το αν μπορεί κανείς να εμπιστεύεται τον ηγέτη της Β. Κορέας, απάντησε: «Είναι απρόβλεπτος και μερικές φορές μοιάζει παράλογος. Πάντως είναι υποτιμημένος».

«Θεωρούσα εδώ και πολύ καιρό πως έχει σχέδιο, όραμα για το μέλλον, κι είναι προφανές πως αυτή είναι η περίπτωση. Εξελίχθηκε, μεταβλήθηκε από έναν ηγέτη που έριχνε βόμβες σε έναν άνδρα που διαθέτει στρατηγικό όραμα. Τα κατάφερε μάλλον καλά πρόσφατα στην επανέναρξη της διπλωματίας με τη Βόρεια Κορέα στους (χειμερινούς) Ολυμπιακούς Αγώνες» της Πιονγκτσάνγκ», συμπλήρωσε.

Τόνισε όμως ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα που θα στήσουν οι Βορειοκορεάτες, οι οποίοι «είναι πολύ ικανοί στην τέχνη να διαπραγματεύονται συμφωνίες και μετά να αποσύρονται από αυτές».

Πάντως δεν έκρυψε την ανησυχία του ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε να συναντηθεί με τον Κιμ χωρίς να το σκεφτεί.

«Πρέπει να έχει στρατηγική, με ανησυχεί (...) όλη αυτή η τρικυμία στον Λευκό Οίκο αλλά και το προσωπικό στιλ του δεν φτάνουν (...). Δεν μπορεί να συνεχίζει να πηγαίνει έτσι, με το κεφάλι κάτω, να συνεχίζει τις αναρτήσεις στο Twitter», δήλωσε.

«Ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να διεξαγάγει τις συζητήσεις. Πρέπει να υπάρξει αντιπροσώπευση των ένοπλων δυνάμεων. Ο πρόεδρος θα όφειλε να συγκροτήσει μια ομάδα και να ακολουθήσει συνεκτική στρατηγική (...) Δεν πρόκειται για τηλεοπτικό ριάλιτι σόου, αλλά για μια διαπραγμάτευση μείζονος σημασίας για την πιο φλέγουσα κρίση που άπτεται της εθνικής ασφάλειας στον κόσμο σήμερα».

Ποιο θα ήταν το πιο έξυπνο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει ο Τραμπ; «Να καλέσει τον Μπους και τον Κλίντον και να τους συμβουλευθεί, να αξιοποιήσει την εμπειρία τους. Δεν πρέπει να το χειριστεί μόνος του», κατέληξε ο έμπειρος διπλωμάτης.

Πηγή: ΑΠΕ/ AFP


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!