Νέο Ρεύμα: "Οι Αμερικανικές Επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα και οι επιπτώσεις στην Περιφερειακή Γεωπολιτική"


                                                  
                                                ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 27/04/2018

 "Οι Αμερικανικές Επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα
και οι επιπτώσεις στην Περιφερειακή Γεωπολιτική"

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΟΜΙΛΙΑ, ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΕΤ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/04/2018

Με επιτυχία και υπερπλήρη την αίθουσα, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο THE ΜΕΤ, η εκδήλωση-ομιλία που διοργάνωσαν ο Πρόεδρος κ. Νίκος Σπ. Φιλίππου και τα Διοικητικά Συμβούλια των Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων και του think-tank Νέο Ρεύμα – Νέο Όραμα, με ομιλητή τον Πρέσβη των Η.Π.Α. Geoffrey R. Pyatt με θέμα τις Αμερικανικές Επενδύσεις στην Βόρεια Ελλάδα και την γεωπολιτική.
Στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό για το Υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Δ. Παπανδρέου, και η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.  Παρόντες μεταξύ άλλων, το προξενικό σώμα της Θεσσαλονίκης, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και πολλοί καθηγητές πανεπιστημίων, επιχειρηματίες, τραπεζίτες και στελέχη εταιριών, και ιδιαίτερα νέοι που άκουσαν την διεθνή εμπειρία.
Ομιλία του Πρέσβη κου  Geoffrey R. Pyatt
Μιλώντας για τις αμερικανικές επενδύσεις στη βόρεια Ελλάδα και την γεωπολιτική τους σημασία, ο Πρέσβης των Η.Π.Α. ανέφερε πως οι ελληνο-αμερικανικοί οργανισμοί είναι σημαντικοί για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και την συμμετοχή των Η.Π.Α. στην 83η ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα, με επίκεντρο την τεχνολογία, καινοτομία και επιχειρηματικότητα.  Ο κ. Πρέσβης έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ομιλία του στις νεοφυείς επιχειρήσεις, στις start-ups όπως έχει συνηθιστεί να λέγονται, και τόνισε ότι πρόκειται για μια ιστορία επιτυχίας στην Ελλάδα που κανένας δεν έχει τονίσει ακόμα.  Όσον αφορά τις ευκαιρίες για επενδύσεις, ο κ. Πρέσβης τόνισε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι στην κορυφή της λίστας των αμερικανικών εταιρειών, οι οποίες μαζί με την επένδυση τους φέρνουν και την διαφάνεια και τα υψηλά ιδεώδη διοίκησης επιχειρήσεων, καθώς αναζητούν έλληνες εταίρους με τα ίδια υψηλά στάνταρντ. 
Ο κ. Πρέσβης αναφέρθηκε στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρχει διαφάνεια στις συναλλαγές και την πηγή των χρημάτων.  Ειδικά οι επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης προσφέρουν νέες ευκαιρίες για βιομηχανική και αγροτική ανάπτυξη.  Οπότε, κατέληξε ο κ. Πρέσβης, υπάρχει ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες αλλά εναπόκειται στην κυβέρνηση να διατηρήσει το μήνυμα του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα όταν ήταν στις Η.Π.Α. για τις επενδύσεις και την δημιουργία περιβάλλοντος που επιτρέπει την οικονομική ανάπτυξη.  Οι ξένοι επενδυτές, και ειδικά από τις Η.Π.Α. αναζητούν την σταθερότητα, και όπως είδαμε ήδη, η σταθερότητα στην φορολογία και στους κανονισμούς βοηθούν στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.  Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα βρίσκεται σε κεντρικό σημείο να εξελιχθεί σε σημαντικό κέντρο ενέργειας της Ευρώπης, καθώς οι νέοι διάδρομοι ενέργειας θα περάσουν από την Ελλάδα. 
Κλείνοντας ο πρέσβης σημείωσε ότι, καθώς γιορτάζουμε τις διμερείς μας σχέσεις με τις Η.Π.Α. ως τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ, οι Η.Π.Α. θέλουν αυτή η συνεργασία να δημιουργήσει δίκτυα και ευκαιρίες επενδύσεων που θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν και να δυναμώνουν.  Θύμισε  την συμμετοχή εταιρειών από τη βόρεια Ελλάδα στην έκθεση SelectUSA  πέρυσι το καλοκαίρι στις Η.Π.Α. και κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν σ’ αυτό το σπουδαίο εμπορικό γεγονός τον Ιούνιο.  Κλείνοντας ο πρέσβης ευχαρίστησε όλους όσοι παρευρέθησαν και τόνισε ότι το 2018 θα είναι ιστορικό έτος στις διμερείς μας σχέσεις, ειδικά στην βόρεια Ελλάδα. 

Ο Πρόεδρος των Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων και της Δεξαμενής Σκέψης Νέο Ρεύμα – Νέο Οραμα, τόνισε ότι υπάρχουν πολλά διεθνή παραδείγματα που κέρδισαν το στοίχημα της ανάπτυξης με επενδύσεις και άλλαξαν θετικά την μοίρα χωρών, διορθώνοντας την ύφεση και την ανεργία. Προτάθηκαν διεθνείς λύσεις, όπως έναν υπουργό επενδύσεων, με fast track διαδικασίες για όλες τις επενδύσεις και άρση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων που φρενάρουν τις επενδύσεις.
Αμφίδρομη επικοινωνία και συζήτηση
Ακολούθησε ενδιαφέρουσα και ποιοτική συζήτηση, για τις δυνατότητες αμερικανικών επενδύσεων, τις γεωστρατηγικές επιπτώσεις και τις προσπάθειες στη χώρα μας. 
Οι Απόφοιτοι Αμερικανικών Πανεπιστημίων και το think-tank επιχειρηματιών Νέο Ρεύμα-Νέο Όραμα εργάζονται διαχρονικά να είναι χρήσιμοι, να υποβάλλουν προτάσεις και να κατατίθενται προβληματισμοί με θετικό πρόσημο. Η ανάπτυξη είναι πραγματικά το στοίχημα και αυτή έρχεται μόνο με πραγματικές επενδύσεις αμερικανικές, ελληνικές και διεθνείς!
Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!