Ηλεκτρονικό μητρώο για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας


Με διαφάνεια που εξασφαλίζει η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων και σε δύο φάσεις θα γίνεται η αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, με νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
Είναι η πρώτη ουσιαστική παρέμβαση για να μπουν κανόνες στις παράνομες εγκαταστάσεις, που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 2.000 σε όλη την Ελλάδα, και να ξεμπλοκαριστούν περίπου 1.200 αιτήσεις αδειοδότησης. Είναι η προϋπόθεση για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας, έναν εξελισσόμενο κλάδο της τεχνολογίας ο οποίος υπολογίζεται ότι θα φέρει επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ ώς το 2022 και νέες θέσεις εργασίας. Θα είναι όμως και η αρχή για το ξήλωμα των παράνομων κεραιών, αφού θεσπίζεται η διακοπή της ηλεκτροδότησής τους.
«Με το νομοσχέδιο απλοποιούμε το σύστημα αδειοδότησης και εξασφαλίζουμε διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες, που θα μπορούν να ελέγχονται από όλους και σε όλα τα στάδια», επισημαίνει ο Βασίλης Μαγκλάρας, γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Και «τραβάμε την πρίζα» μας λέει χαρακτηριστικά αναφερόμενος σε όσους δεν θα τηρούν τους κανόνες, προσθέτοντας: «Οι διαδικασίες θα είναι πλέον προβλέψιμες και θα μειώνουν το ρίσκο για τις επενδύσεις. Το σημαντικότερο όμως βήμα είναι ότι με τους νέους κανόνες μειώνουμε τις επιπτώσεις από τις ανεξέλεγκτες κεραίες που λειτουργούν σήμερα, προστατεύοντας τους πολίτες και το περιβάλλον».
Το αρμόδιο υπουργείο δίνει έμφαση στη νόμιμη λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και με το νομοσχέδιο που αποκαλύπτει η «Εφ.Συν.» μεταξύ άλλων προβλέπει:
● Το πρώτο βήμα γίνεται με την έκδοση άδειας λειτουργίας κεραίας από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), στην οποία η εταιρεία θα καταθέτει πλήρη φάκελο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εγκατάστασης, όπως η ακτινοβολία. Η αίτηση θα υποβάλλεται μέσα από το Σύστημα Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ).
● Το δεύτερο περνά μέσα από τις Υπηρεσίες Δόμησης, τις πολεοδομίες, που λειτουργούν με ευθύνη της αυτοδιοίκησης. Μετά την έγκριση της ΕΕΤΤ, θα αδειοδοτούνται οι κτιριακές υποδομές, που θα αναρτώνται στη «Διαύγεια». Να σημειωθεί ότι ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ξεκινήσει την πιλοτική λειτουργία της ηλεκτρονικής πολεοδομίας, που θα καλύψει ολόκληρη τη χώρα ώς το τέλος του χρόνου.
Προϋπόθεση για να δοθεί το «πράσινο φως» για τη λειτουργία μιας κεραίας είναι να γίνει αυτοψία από τον ελεγκτή δόμησης, το νέο σώμα από ιδιώτες μηχανικούς που θα πιστοποιούν ότι μια κατασκευή έχει τηρήσει τα οριζόμενα στην οικοδομική άδεια.
Προβλέπεται ηλεκτρονικό μητρώο με όλες τις αδειοδοτημένες κεραίες, που θα περιέχει όλα τα στοιχεία τους, όπως τα επίπεδα ακτινοβολίας και τον ιδιοκτήτη.
Αυτή η καταγραφή θα λειτουργεί και ως... καρφί, αφού όποια κεραία δεν θα υπάρχει στον κατάλογο θα είναι παράνομη και θα ξεκινούν οι διαδικασίες αποκαθήλωσής της χωρίς άλλη γραφειοκρατική διαδικασία.
Το νομοσχέδιο θα περιέχει ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν να λειτουργήσουν πάρκα κεραιών, όπως ζητούν από χρόνια όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Είναι ένα μέτρο που θα θέσει τέλος στην εικόνα του Υμηττού και των άλλων ορεινών όγκων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, με τις διάσπαρτες εγκαταστάσεις που «πληγώνουν» το περιβάλλον.
Εκτός από οπτική ρύπανση, επιβαρύνουν με την ανεξέλεγκτη κατασκευή προσβάσεων, ενώ πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους για πρόκληση πυρκαγιών. Προβλέπεται η έγκριση από το δασαρχείο ή τους άλλους φορείς (π.χ. Αρχαιολογική Υπηρεσία) για να χωροθετηθεί ένα πάρκο.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!