Η Ιταλία σε σύγκρουση με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό


Πολιτική και οικονομική αναταραχή έχει προκαλέσει το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας που προβλέπει την άνοδο της σχέσης ελλείμματος- AΕΠ στο 2,4%. Οι πρώτες αντιδράσεις της Κομισιόν περιέχουν το μήνυμα για πιθανή επιβολή κυρώσεων στη Ρώμη. Αρνητικά επηρεάστηκαν τα χρηματιστήρια και οι τιμές των ομολόγων. 
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, διαμήνυσε ότι η Ρώμη έχει κάθε συμφέρον να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. και ότι δεν υπάρχει κανένα κέρδος από μια αντιπαράθεση με την Ιταλία για τους στόχους της.
«Ωστόσο δεν ωφελεί επίσης αν η Ιταλία δεν σέβεται τους κανόνες και δεν μειώνει το χρέος της το οποίο παραμένει σε εκρηκτικά επίπεδα», δήλωσε, μιλώντας στο γαλλικό κανάλι BFM TV. Μάλιστα, δήλωσε ότι θεωρεί δυνατή την επιβολή κυρώσεων, αν κριθεί ότι ο προϋπολογισμός ξεφεύγει από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αν και, όπως πρόσθεσε, δεν τάσσεται γενικά υπέρ αυτού του μέτρου.
Με τη σκέψη στην αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι ανυπομονεί να πάει στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει τα σχέδια της κυβέρνησής του. Όπως τονίζει η Ρώμη, η αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στοχεύει να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας.
«Η Ιταλία δεν αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη, είναι κεφάλαιο», υποστήριξε ο Κόντε, ο οποίος διέψευσε τυχόν ένταση με τον υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, ο οποίος φερόταν να εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί διαμαρτυρόμενος για την αύξηση του ελλείμματος. Όπως είπε ο Κόντε, επικοινώνησε τηλεφωνικά ο ίδιος με τον Τρία, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι ποτέ δεν υπήρξε ενδεχόμενο παραίτησής του.
Την ίδια ώρα, οι δύο συνιστώσες της ιταλικής κυβέρνησης εμφανίστηκαν διχασμένες σχετικά με τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν μία πιθανή κόντρα με την Ευρώπη: Τα Πέντε Αστέρια ξεκαθαρίζουν ότι στόχος δεν είναι μία σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Λέγκα του Βορρά δείχνει να αδιαφορεί για την αντίδραση της Ευρώπης.
«Δεν έχουμε την πρόθεση να πάμε σε σύγκρουση. Τώρα ξεκινά ο διάλογος με την Ευρώπη και με τους πρωταγωνιστές του ιδιωτικού τομέα. Δεν ανησυχώ για την αντίδραση των αγορών, μείναμε κάτω από τα 3% στην σχέση ελλείμματος- ΑΕΠ, και αποδείξαμε ότι είμαστε αξιόπιστοι», δήλωσε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο.
«Oι αγορές θα συμφιλιωθούν με την πραγματικότητα. Τα μέτρα αυτά είναι ένα βήμα προς τον πολιτισμό», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, για να συμπληρώσει αργότερα ότι «Αν η Ευρώπη απορρίψει το προσχέδιο προϋπολογισμού εμείς θα τραβήξουμε μπροστά».
«Πιστεύουμε ότι εργαζόμαστε για την ανάπτυξη της χώρας, για να οικοδομηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ελπίδας και για να αυξηθεί η απασχόληση. Θα εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους επιτρόπους ότι μειώνοντας και το όριο ηλικίας για την συνταξιοδότηση των πολιτών, θα υπάρξουν μεγάλες ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας των νέων», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ιταλός υπουργός.
Με φόντο τις ιταλικές αποφάσεις και τη διαφαινόμενη σύγκρουση με την Ευρώπη, ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου του Μιλάνου κατέγραψε υψηλή πτώση της τάξης του 4,6%, ιδίως λόγω της μεγάλης υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών. Παράλληλα, το ιταλικό spread άγγιξε τις 276 μονάδες, ενώ το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου του ιταλικού δημοσίου ανήλθε στο 3,22%.
Αρνητικό το κλίμα και στην αγορά συναλλάγματος για το ευρωπαϊκό νόμισμα, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κάτω από το 1,15 έναντι του δολαρίου.
Υπό πίεση και τα ελληνικά ομόλογα, με το ελληνικό 10ετές ομόλογο να ανέρχεται στο 4,22% από 4,06% που είχε κλείσει την Πέμπτη.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!