Ντιμίτροφ: Δεν υπάρχει «Σχέδιο Β΄» για Ε.Ε. και ΝΑΤΟ


Τη σημασία της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. αλλά και τις πιέσεις απ' τον διεθνή παράγοντα, προειδοποιώντας πως δεν υπάρχει «Σχέδιο Β'», σε μια προσπάθεια να επηρεάσει περισσότερο τους ψηφοφόρους λίγες μέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμίτροφ. Απ' την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι ένα θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα θα σημάνει τον διπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών με την Ελλάδα.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Δευτέρα ο Ντιμίτροφ τόνισε ότι η κοινωνία της χώρας έχει ωριμάσει αρκετά ώστε να μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, που είναι ότι ο δρόμος προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ περνάει μέσα από τη Συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος.
«Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όλοι οι ηγέτες - από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μέχρι την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ- τόνισαν ότι δεν υπάρχει "Σχέδιο Β΄" αν θέλουμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι (σ.σ. της ΕΕ και του ΝΑΤΟ) και ότι θέλουν να μας δουν σε αυτό το τραπέζι» σημείωσε ο Ντιμίτροφ.
Όπως διευκρίνισε: «Αν δεν επιτευχθεί το κατώτατο όριο συμμετοχής στο δημοψήφισμα (σ.σ. 50%), τότε αυτό θα ληφθεί υπόψη και η όλη διαδικασία θα επιστρέψει στη Βουλή, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επικρατήσει το "ναι". Σε περίπτωση που κερδίσει το "όχι" έστω και κατά μία ψήφο, θα υποκλιθούμε και θα πούμε ότι αυτή η υπόθεση δεν προχωράει».
Μιλώντας άλλωστε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο ίδιος επεσήμανε πως στη συμφωνία «με την Ελλάδα αναφέρεται ως δυνατότητα και όχι ως αναγκαιότητα» και ότι το δημοψήφισμα «έχει στόχο να μας βοηθήσει να εξασφαλίσουμε μια πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή για τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές».
Όσον αφορά στις συνταγματικές αλλαγές ο κ. Ντιμίτροφ επισήμανε ότι θα υπάρξουν τέσσερις τροπολογίες, οι οποίες δεν έχουν ακόμα συνταχθεί και ότι η ακριβής διατύπωσή τους θα αποφασιστεί από το κοινοβούλιο, καθώς θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες από το σύνταγμα διαδικασίες. Όπως ανέφερε, η πρώτη τροπολογία θα αφορά το νέο όνομα, "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας". Η δεύτερη θα αφορά τα σύνορα, όπου θα υπογραμμίζεται το απαραβίαστο των συνόρων και ότι η χώρα δεν έχει εδαφικές βλέψεις. Η τρίτη τροπολογία θα αφορά το άρθρο που σήμερα κάνει λόγο για φροντίδα για την "μακεδονική" μειονότητα στις γειτονικές χώρες, το οποίο θα εναρμονιστεί με τις αντίστοιχες διατάξεις των ευρωπαϊκών συνταγμάτων και θα αναφέρεται σε φροντίδα για την διασπορά σε όλον τον κόσμο. Η τέταρτη τροπολογία θα αφορά το προοίμιο του συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της "Μακεδονίας", από το 1944).
Με τον χρόνο πια να μετρά αντίστροφα για το ιστορικό δημοψήφισμα ο Ζόραν Ζάεφ θέλησε να τονίσει και τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη για τη χώρα του. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Μοναστήρι είπε, μιλώντας σε επιχειρηματίες, ότι: «Αναμένουμε να διπλασιαστούν οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες».
«Θα συνιστούσα στους πολίτες να εστιάσουν στην κατάκτηση της ελληνικής αγοράς, που είναι πολύ καλή», τόνισε και πρόσθεσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι η οικονομία της Μακεδονίας θα ωφεληθεί απ' αυτή την ευκαιρία, καθώς ότι θα αποτελέσει κίνητρο για ξένους επενδυτές».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!