Από την «Απαγορευμένη Πόλη» στο μουσείο της Ακρόπολης


Μοναδικά αντικείμενα απ' τα ιδιωτικά διαμερίσματα του αυτοκράτορα Qianlong βγαίνουν για πρώτη φορά απ' την Απαγορευμένη Πόλη και κάνουν «απόβαση» στο μουσείο της Ακρόπολης.
Ο λόγος για την έκθεση με τίτλο «Από την απαγορευμένη πόλη: Αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong», που εγκαινιάζεται στις 14 Σεπτεμβρίου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό απ' το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου.
Η έκθεση συστήνει στο κοινό 154 έξοχα αντικείμενα από τα Ιδιωτικά Διαμερίσματα που χρησιμοποιούσε ο μεγάλος αυτοκράτορας της Κίνας Τσιανλόγκ (1736-1795) κατά την περίοδο της ετοιμασίας του για να ανέβει στον θρόνο.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινεζική έκθεση στη χώρα μας. Φιλοδοξία μας είναι να μπορέσει το κοινό να έρθει πιο κοντά σε ουσιαστικά θέματα του κινεζικού πολιτισμού, να μη μείνει στην επιφάνεια και συνήθως σε αυτό που λέγεται ότι "ο ελληνικός και κινεζικός πολιτισμός σχετίζονται και έχουν παράλληλες εκφράσεις πολιτιστικές κ.λπ.", αλλά να εμβαθύνουμε», τόνισε ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.
«Σκεφτήκαμε ότι είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία να παρουσιάσουμε κλειδωμένα και σκονισμένα δωμάτια του αυτοκράτορα Qianlong -τα οποία δεν είναι προσιτά ούτε από το κινεζικό κοινό- μία εικόνα της Απαγορευμένης Πόλης, των διαμερισμάτων, της επίπλωσης και των υπολοίπων πολύ σημαντικών αντικειμένων που για πρώτη φορά παρουσιάζονται παγκοσμίως»,συμπλήρωσε ο καθηγητής κατά τη σημερινή παρουσίαση της έκθεσης.
«Πρώτη φορά βγαίνουν αντικείμενα από το Ανάκτορο του Πολλαπλού Μεγαλείου στο εξωτερικό, ένα παλάτι που έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο στην Απαγορευμένη Πόλη» επισήμανε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Μουσείου των Ανακτόρων της Απαγορευμένης Πόλης, Li Xiaocheng, ευχόμενος «μέσα από αυτήν την έκθεση να σας ανοίξει ένα μεγάλο παράθυρο για να γνωρίσετε τη μεγάλη ιστορία και τον λαμπρό πολιτισμό της Κίνας, οι δύο λαοί να γνωριστούν και να επικοινωνήσουν στο μέλλον καλύτερα και να διοργανωθούν περισσότερες εκθέσεις».
Η έκθεση, η οποία συνοδεύεται από τρίγλωσσο οδηγό στα ελληνικά, στα κινεζικά και τα αγγλικά, διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο των Ανακτόρων της Απαγορευμένης Πόλης, στο πλαίσιο του προγραμματισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το έτος Ελλάδα-Κίνα, ενώ τα εγκαίνιά της συμπίπτουν με τα αντίστοιχα της έκθεσης για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, που θα πραγματοποιηθούν στο Πεκίνο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!