Κλιμακωτή αύξηση δασμών στα κινεζικά προϊόντα επιβάλλουν οι ΗΠΑ


Φουντώνει ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Κίνας. Ο Λευκός Οίκος αποφάσισε την επιβολή επιπρόσθετων δασμών, ύψους 10% μέχρι το τέλος της χρονιάς, που κατόπιν θα αυξηθούν στο 25%, σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα. Έκτακτη συνεδρίαση στο Πεκίνο προκειμένου να αποφασισθεί η κινεζική αντίδραση.
Η Ουάσινγκτον επιμένει στην πολιτική προστατευτισμού αναγγέλλοντας ότι θα επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς, ύψους 10% μέχρι το τέλος της χρονιάς, που κατόπιν θα αυξηθούν στο 25%, σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα αξίας περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ διεμήνυσε ότι θα επιβληθούν δασμοί σε ακόμη περισσότερα προϊόντα, αθροιστικής αξίας άλλων 267 δισεκ. δολαρίων, εάν το Πεκίνο ανταποδώσει.
Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, διατυπώνεται η προειδοποίηση ότι εάν η Κίνα προχωρήσει στη λήψη μέτρων αντιποίνων εναντίον αμερικανών αγροτών ή εναντίον αμερικανικών βιομηχανιών, «θα προχωρήσουμε αμέσως στην τρίτη φάση, η οποία είναι οι δασμοί σε επιπρόσθετα εισαγόμενα προϊόντα αξίας κατά προσέγγιση 267 δισεκατομμυρίων δολαρίων».
Οι νέοι πρόσθετοι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή την 24η Σεπτεμβρίου, και αρχικά θα ανέρχονται στο 10%, ενώ από 1ης Ιανουαρίου 2019 θα αυξηθούν στο 25%.
Η Κίνα έχει πληροφορηθεί για τις προθέσεις των ΗΠΑ και δεν πρόκειται να παραμείνει με «σταυρωμένα τα χέρια». Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί η κινεζική αντίδραση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.
Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείο Εμπορίου σχολιάζοντας την απόφαση των ΗΠΑ, περιέγραψε τις επόμενες κινήσεις της Κίνας: «Λυπόμαστε πραγματικά για την απόφαση αυτή. Η Κίνα θα αναγκαστεί να λάβει ταυτόχρονα αντίμετρα για να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας καθώς και την παγκόσμια τάξη του ελεύθερου εμπορίου», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου.
Από την επιβολή δασμών εξαιρέθηκαν -σε πρώτη φάση- προϊόντα όπως τα «έξυπνα» ρολόγια και τα κινητά τηλέφωνα της Apple που κατασκευάζονται σε κινεζικά εργοστάσια, δεν αποκλείεται όμως στο μέλλον να συμπεριληφθούν και αυτά.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Τζονγκ Σαν προεξόφλησε σε στελέχη μεγάλων ξένων εταιρειών ότι ο μονομερής τρόπος με τον οποίο δρα η κυβέρνηση Τραμπ θα ζημιώσει τα συμφέροντα τόσο των ΗΠΑ όσο και της Κίνας, ενώ θα πλήξει επίσης την παγκόσμια οικονομία. Ο Τζονγκ επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου ότι δεν υπάρχει νικητής σε έναν εμπορικό πόλεμο και ότι η συνεργασία είναι η μοναδική ορθή επιλογή.
⇒ Από την πλευρά τους, στελέχη της κυβέρνησης της Ιαπωνίας απηύθυναν έκκληση να τερματιστεί το ταχύτερο ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, προειδοποιώντας ότι θα τρωθεί η παγκόσμια ανάπτυξη.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!