Παράνομες οι περικοπές στις συντάξεις το 2012


Η δικαίωση που επιφυλάσσει το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης σε συνταξιούχο και αφορά την κατάργηση των δώρων καθώς και τις περικοπές στις συντάξεις του 2012 φέρνει πάλι στο προσκήνιο τη δικαστική διεκδίκηση για κατάργηση των μειώσεων στις συντάξεις που επέβαλαν οι μνημονιακοί νόμοι!
Με απόφασή του που μόλις δημοσιεύθηκε, το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε παράνομες την κατάργηση των δώρων καθώς και τις περικοπές στη σύνταξη που επέβαλαν οι νόμοι του 2012.
Σύμφωνα με την απόφαση, παρανόμως κόπηκαν τα δώρα κύριας και επικουρικής σύνταξης του νόμου 4093/12, καθώς και η περικοπή στη σύνταξη του νόμου 4093/12 και του 4051/12.
Με την απόφασή του το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης επιτάσσει στον ΕΦΚΑ αλλά και στο ΕΤΕΑΕΠ να επιστρέψουν στον ενάγοντα αποζημίωση ύψους 6.689€ ο ΕΦΚΑ και 4.495€ το ΕΤΕΑΕΠ (σύνολο 11.184,57€).
Ωστόσο το θέμα δεν είναι τόσο τα ποσά αλλά η δικαίωση καθώς εκκρεμούν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, παρόμοιες αιτήσεις στα ελληνικά δικαστήρια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος συνταξιούχος είναι μέλος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), του οποίου πολλά μέλη έχουν προσφύγει με παρόμοιες αγωγές στην ελληνική διοικητική Δικαιοσύνη.
Στο σκεπτικό της απόφασης γίνεται λόγος για μειώσεις που βάλλουν τόσο κατά του ελληνικού Συντάγματος όσο και κατά της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Πρόκειται για μια απόφαση-χαστούκι στους τότε υπουργούς Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη (για τον νόμο 4051/12) και Γ. Βρούτση (4093/12) αλλά και στις κυβερνήσεις Λουκά Παπαδήμου (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, είχε αποχωρήσει ο ΛΑΟΣ την ημερομηνία ψήφισης) και Σαμαρά (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ).
Ούτε λίγο ούτε πολύ ο δικαστής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι οι μειώσεις αλλά και η κατάργηση των δώρων στους συνταξιούχους στις οποίες προχώρησαν οι κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά προσβάλλουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα (όπως αυτό της αξιοπρεπούς διαβίωσης).
Οπως αναγράφεται σχετικά, «[…] ο νομοθέτης δεν δικαιολογείτο πλέον να προχωρήσει στην ψήφιση των σχετικών ρυθμίσεων χωρίς ειδική έρευνα του αντικειμένου αυτών, αλλά όφειλε να προβεί σε εμπεριστατωμένη μελέτη προκειμένου να διαπιστώσει και να αναδείξει τεκμηριωμένα ότι η λήψη των συγκεκριμένων μέτρων ήταν συμβατή με τις σχετικές συνταγματικές δεσμεύσεις, τις απορρέουσες μεταξύ άλλων από τον θεσμό της κοινωνικής ασφαλίσεως, τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας και την προστασία της αξίας του ανθρώπου».
Ούτε λίγο ούτε πολύ συνεπώς ο διοικητικός δικαστής θεωρεί ότι όλοι αυτοί που ψήφισαν αυτούς τους νόμους και επέβαλαν αυτές τις μειώσεις αλλά και την κατάργηση των δώρων προς τους συνταξιούχους, δεν σεβάστηκαν την αξία, ως ανθρώπων, των συνταξιούχων!
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την απόφαση, ήταν καταφανές ότι το προηγούμενα μέτρα που ελήφθησαν στην ίδια κατεύθυνση (μειώσεις μισθών και συντάξεων) δεν είχαν αποδώσει τα αναμενόμενα.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!