Παίζει με τον χρόνο ο Μίτσκοσκι ζητώντας πρόωρες εκλογές


Σε παιχνίδι καθυστερήσεων έχει επιδοθεί ο ηγέτης του εθνικιστικού VMRO στην ΠΓΔΜ, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, ευελπιστώντας ότι εάν καθυστερήσουν οι σχετικές εξελίξεις, τότε μπορεί να οδηγηθεί σε ματαίωση η Συμφωνία των Πρεσπών στην οποία έχουν καταλήξει οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή, τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι θετικοί στη Συμφωνία. Ωστόσο, με δεδομένο ότι το 2019 είναι έτος εκλογών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και συνεπώς μπορεί να διαφοροποιηθούν τα σημερινά δεδομένα, ο Μίτσκοσκι επιχειρεί να τρενάρει τη διαδικασία όσο γίνεται περισσότερο, παίζοντας ουσιαστικά με τον χρόνο και αισιοδοξώντας για τις μελλοντικές εξελίξεις.
Στο παραπάνω πλαίσιο, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής, ζήτησε παραίτηση Ζάεφ και άμεση προσφυγή στις κάλπες, αφού πρώτα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση και δοθεί ορίζοντας 100 ημερών για τις πρόωρες εκλογές.
Η πρόταση Μίτσκοσκι ουσιαστικά πατά πάνω στην πολιτική συμφωνία, γνωστή ως PRZINO, που έγινε το καλοκαίρι του 2015 μεταξύ των βασικών κομμάτων της ΠΓΔΜ και με τη μεσολάβηση της Ε.Ε., με στόχο τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης που είχε ξεσπάσει στη γειτονική χώρα.
Η συμφωνία αυτή προέβλεπε τη συμμετοχή τού τότε αντιπολιτευόμενου κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, στην κυβέρνηση, την πρόωρη παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Γκρούεφσκι, καθώς και τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης προκειμένου να οδηγήσει η χώρα σε εκλογές τον Ιούνιο του 2016, όπως και έγινε.
Όπως τότε, ο Μίτσκοσκι ζητά σήμερα παρατηθεί ο πρωθυπουργός Ζάεφ και να συμμετάσχει η αντιπολίτευση στο κυβερνητικό σχήμα.
Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση κινείται ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος μιλώντας στο Euronews, ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν χρειάζεται εκλογές, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι όσο πιο γρήγορα εφαρμοσθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, τόσο το καλύτερο.
Όπως τόνισε με νόημα, η μόνη περίπτωση «να προκηρύξουμε εκλογές» είναι «εάν είμαστε υποχρεωμένοι» να το κάνουμε.
Παράλληλα, δήλωσε πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα του ιστορικού δημοψηφίσματος, υπογραμμίζοντας πως το μήνυμα που αυτό στέλνει είναι «να πάμε στο Κοινοβούλιο και να το εφαρμόσουμε».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!