«Δεν χρειάζεται περικοπή συντάξεων, δεν επηρεάζουν το ασφαλιστικό»


Ο τέως πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, υποστηρίζει ότι η περικοπή των συντάξεων στην Ελλάδα «δεν είναι απαραίτητη», καθώς δεν επηρεάζει τα δημοσιονομικά, ούτε το ασφαλιστικό σύστημα.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εκτιμά ότι «η περικοπή των συντάξεων δεν είναι απαραίτητη για δημοσιονομικούς λόγους, ούτε επηρεάζει διαρθρωτικά το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα» και τονίζει ότι το επιχείρημα αυτό αποτελεί λόγο για να μην επιμένουν στο Eurogroup στην τήρηση του μέτρου αυτού.
Όπως εξηγεί, αυτό που ενδιαφέρει τους υπουργούς Οικονομικών είναι η γενικότερη αξιοπιστία της Ελλάδας.
«Αν υπάρξουν πισωγυρίσματα, οι εταίροι, οι αγορές, οι επενδυτές μπορεί να συμπεράνουν ότι η Ελλάδα δεν είναι αφοσιωμένη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να τους πείσει ότι θα παραμείνει στον δρόμο των συνετών πολιτικών», αναφέρει.
Ο τέως πρόεδρος του Eurogroup, πάντως κάνει μια συγκαλυμμένη επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι θα ήθελε να δει την Ελλάδα να βγαίνει από τα μνημόνια κατά τη διάρκεια της θητείας του, αλλά «το 2015 τα πράγματα βγήκαν εντελώς εκτός πορείας. Στα μέσα του 2014 μιλούσαμε για έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, για το τέλος του δεύτερου προγράμματος και είχαμε ξεκινήσει να μιλάμε για το πώς θα είναι η έξοδος, ποιες θα είναι οι προβλέψεις, αν θα χρειαζόταν γραμμή πίστωσης, πώς θα διαχειριστούμε την έξοδο».
Όταν ρωτάται για την αύξηση του κατώτατου μισθού, υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε αύξηση μισθών, δεν είναι ρεαλιστική στρατηγική».
Αν και όπως λέει η Ελλάδα δεν διατρέχει κίνδυνο να χρειαστεί τέταρτο μνημόνιο, τονίζει ότι «είναι σημαντική η οικονομική ανεξαρτησία, αλλά αν ξεφύγει η κατάσταση, η χώρα θα ξαναχάσει την οικονομική της ανεξαρτησία».
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έρχεται στην Αθήνα, για να παρουσιάσει το βιβλίο του «Η κρίση του ευρώ».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!