Βαριά ήττα για τους συνεταίρους στο Βερολίνο

Άλλη μία μεγάλη ήττα -μετά τη Βαυαρία- υπέστησαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τα exit polls που ανακοινώθηκαν μετά το κλείσιμο της κάλπης στο γερμανικό κρατίδιο της Έσης.
Όπως καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις εξόδου, το CDU παίρνει περίπου 28%, δηλαδή περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές που έγιναν το 2013.
Ταυτόχρονα, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 20% φαίνεται να αναδεικνύονται οριακά ως δεύτερο κόμμα, ωστόσο καταγράφουν κι αυτοί απώλειες περίπου 11,5%. 
Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι Πράσινοι που κατακτούν το 19,5% των ψήφων, δηλαδή 8,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. 
Ενισχυμένο και το ξενοφοβικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AFD) με 12%, δηλαδή περίπου 8% υψηλότερα από το 2013. Έτσι, το AFD μπορεί να πανηγυρίζει καθώς εκπροσωπείται και στα 16 περιφερειακά κοινοβούλια. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, η τέταρτη θέση και το 12% πιθανώς δείχνει ότι προς το παρόν η δυναμική του κόμματος έχει πιάσει ταβάνι στη Δυτική Γερμανία. 
Αυξημένα τα ποσοστά και των «Ελεύθερων Δημοκρατών» (FDP) που φέρεται να λαμβάνει 7,5% (δηλαδή, συν 2,5%), αλλά και της Αριστεράς με 6,5% (ενισχυμένη κατά 1,5%). 

Τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Οι Χριστιανοδημοκράτες, λοιπόν, παραμένουν πρώτο κόμμα, τα ποσοστά τους ενδεχομένως είναι λίγο καλύτερα από ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις κι ο σύμμαχος της Μέρκελ, Φόλκερ Μπουφιέ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πάρει πρώτος την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Δεν είναι βέβαιο, όμως ότι θα μπορέσει να συνεταιριστεί με τους Πράσινους για να σχηματίσει κυβέρνηση. 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα δύο exit polls που ανακοινώθηκαν από τα δύο κρατικά κανάλια, δίνουν διαφορετικές έδρες στα κόμματα: Σύμφωνα με το ARD, μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων. Αντίθετα, το ZDF σημειώνει ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί τέτοια κυβέρνηση συμμαχίας, αλλά ούτε και κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς. 




Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!