Στην Κομισιόν οι «ανεπιθύμητες» ανεμογεννήτριες στα Κουλέντια Μονεμβασιάς


Τον αγώνα των πολιτών του Δήμου Μονεμβασίας να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στο ιστορικό χωριό Κουλέντια, διότι επηρεάζει τόσο το φυσικό περιβάλλον αρνητικά όσο και τον μοναδικό μνημειακό πλούτο της ευρύτερης περιοχής της χερσονήσου Μαλέα, έφερε στην Κομισιόν κατόπιν σχετικής ερωτήσεως ο ευρωβουλευτής της Λαικής Ενότητας, Νίκος Χουντής.
Συγκεκριμένα ο κ. Χουντής, στην ερώτησή του με θέμα: «Εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο Δήμο Μονεμβασίας», τονίζοντας τα σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την αγωνιστική κινητοποίηση των πολιτών, από τη Νεάπολη Λακωνίας έως την Μονεμβασιά αναφέρει: « Πολίτες και κοινωνικοί φορείς του Δήμου Μονεμβασίας εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα Κουλέντια Μονεμβασίας.
Δεδομένου ότι:
Ενώ οι εργασίες συνεχίζονται εκκρεμεί η προσφυγή του Δήμου στο ΣτΕ. Η εγκατάσταση ΑΠΕ στην περιοχή θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην τοπική οικονομία (τουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία). Το ειδικό πλαίσιο ΑΠΕ αναφέρει ότι στο Δήμο Μονεμβάσιας, ως περιοχή με υψηλό δείκτη τουριστικής ανάπτυξης και με υψηλή ζήτηση αιολικών εγκαταστάσεων, θα πρέπει κατά προτεραιότητα να διερευνηθούν τα τοπικά χωροταξικά δεδομένα».
Ο εν λόγω ευρωβουλευτής της ΛΑ.Ε., τονίζει εμφατικά μερικά από τα πρωτεύοντα πολιτισμικά δεδομένα της μοναδικής σε ομορφιά σε πολιτιστική και οικολογική βαρύτητα χερσονήσου του Μαλέα ως εξής: «Στο αναθεωρημένο Περιφερειακό Πλαίσιο προτείνεται για ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Ο αιολικός σταθμός χωροθετείται κοντά σε χωριό που βρίσκεται σε διαδικασία να χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Στο χώρο αυτό βρίσκονται σημαντικά βυζαντινά μνημεία και η Καστροπολιτεία της Μονεμβάσιας. Η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, έχει γνωμοδοτήσει ότι στη περιοχή έχει εντοπισθεί- καταγραφεί μεγάλος αριθμός σπηλαίων με αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει, λόγω μη συμμόρφωσης της Ελλάδας με την κοινοτική νομοθεσία για τον σχεδιασμό – έκδοση αδειών κατασκευής ΑΠΕ.
Ερωτάται: 1. Με δεδομένα τα παραπάνω το εν λόγω έργο είναι σύννομο με την κοινοτική νομοθεσία;
2. Σε κάθε περίπτωση προυποθέτει την ύπαρξη προηγούμενης διαβούλευσης (Άαρχους);»
Όπως έχουμε ξαναγράψει η χερσόνησος Μαλέας είναι μοναδικός οικολογικός και ιστορικός τόπος, ο οποίος δεν πρέπει να ισοπεδωθεί από αιολικά βιομηχανικά πάρκα που αποτυπώνουν μία βαρβαρότητα στο περιβάλλον και στον μνημειακό διαχρονικό πλούτο.
Στην περιοχή υπάρχει και η παλαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο, το Παυλοπέτρι. Οι κάτοικοι των Βατίκων που υπάγονται στο Δήμο Μονεμβασίας κινητοποιούνται τουλάχιστον 15 χρόνια για να αποτρέψουν την καταστροφή του τόπου τους.
Π.Γ.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!