Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές


Μεγάλες καταστροφές σε Κορινθία, Εύβοια και Φθιώτιδα έχει προκαλέσει ο μεσογειακός κυκλώνας, ο οποίος κινείται βορειανατολικά. Το Σάββατο πέρασε από την Αττική, όπου τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ενώ έπληξε με σφοδρότητα την Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.
Η πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει σε πάνω από 1.800 περιστατικά, πολλά από τα οποία αφορούν απεγκλωβισμούς και διάσωσης ατόμων. Επίσης, η υπηρεσία δέχτηκε κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από σπίτια και κοπές δένδρων κυρίως στα Μέγαρα, στην Καλλιθέα, στην Κηφισιά, στην Αγία Παρασκευή και στο Μοσχάτο.
Λόγω έντονων καιρικών φαινομένων μέχρι στιγμής έχουμε δεχθεί 1.800 κλήσεις για μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία, αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων. Αναλυτικά:
Αττική 286
Ευβοίας 165
Αργολίδας 150
Κορινθίας 960
Λακωνίας 60
Μεσσηνίας 102
Φθιώτιδας 57
Μαγνησίας 4 pic.twitter.com/fD4Oq8gjZ5
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) 30 Σεπτεμβρίου 2018
Τα σημαντικότερα ζητήματα εντοπίζονται στην Κορινθία (Κιάτο, Βέλο και Ξυλόκαστρο), την Αργολίδα (Άργος, Νέα Κίος και Κιβέρι) και τη βόρεια Εύβοια, σύμφωνα τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Ταφύλλη, που ανακοίνωσε ότι οι πληγείσες περιοχές θα κηρυχθούν άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
 Το μέγεθος και η ακριβής εικόνα της καταστροφής που προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ακόμη, καθώς μέχρι η κακοκαιρία συνεχίζεται, όπως κι οι προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού να προσεγγίσει χωριά που είχαν αποκλειστεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε τους δήμους Λοκρών στη Φθιώτιδα και Λίμνης-Μαντουδίου στην Εύβοια, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, για «να προλάβουμε τα χειρότερα αλλά και για να αποκαταστήσουμε ότι μπορούμε», όπως δήλωσε ο ίδιος τονίζοντας ότι «για μια ακόμη φορά ζούμε μια κόλαση».
Λίγο αργότερα, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Ταφύλλης, κήρυξε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα τις παρακάτω περιοχές:
 τις Δημοτικές Ενότητες Αταλάντης και Μαλεσίνας - Θεολόγου του Δήμου Λοκρών, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και
 τις Δημοτικές Ενότητες Κηρέως και Ελυμνίων του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
Ειδικότερα, στον δήμο Λίμνης-Μαντουδίου πλημμύρισαν σπίτια, καταστήματα μέχρι και το τοπικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ οι χείμαρροι έχουν φουσκώσει και έχουν μεταφέρει τόνους λάσπης. Μετά το Μαντούδι, πλημμύρισε και το Προκόπι, που πέρασε μέσα από τους δρόμους και τα σπίτια. Ο ποταμός Κηρέας δεν άφηνε τίποτα στο πέρασμά του.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση για τον εντοπισμό τριών αγνοούμενων, ενός ζευγαριού κι ενός νεαρού, που φέρεται να αντιμετώπισαν προβλήματα με τα αυτοκίνητά τους μέσα στην ένταση των καιρικών φαινομένων, τα οποία έχουν αφήσει πίσω τους απροσπέλαστους δρόμους, καθώς έχουν καλυφθεί από μεγάλες ποσότητες νερών.
Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια για ένα ζευγάρι Αμερικανών που εντοπίστηκαν στο όρος Χλωμό κοντά στην Αταλάντη, καθώς κόλλησε το Ι.Χ. στις λάσπες και ζήτησαν βοήθεια για να εντοπιστούν τελικά τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. «Πολλοί αναγκάστηκαν να ανέβουν στην ταράτσα των σπιτιών τους γιατί φοβήθηκαν» δήλωσε ο δήμαρχος Λίμνης-Μαντουδίου, Χρήστος Καλυβιώτης, που όπως λέει «υπάρχει ένα μέτρο νερό ακόμα στο δρόμο που συνδέει τη Χαλκίδα με την Αιδηψό».
Ο ίδιος έκανε λόγο για μεγάλες ζημιές ακόμα και στην Λίμνη καθώς «έχουν έρθει φερτά υλικά που έφραξαν τους δρόμους και πλημμύρισαν σπίτια. Αυτοκίνητα "χώθηκαν" στη λάσπη». Τεράστια ζημιά έχει πάθει ξενοδοχείο στα Κατούνια και έχουν πέσει βράχοι και προς την μονή Γαλατάκη.
«Έχουν χαθεί περιουσίες και σε κάποιες περιπτώσεις το νερό έφτασε και τα 4 μέτρα» δήλωσε ο δήμαρχος Λοκρών, Νίκος Λιόλιος. «Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να προστατέψουμε τους ανθρώπους και το ζωικό κεφάλαιο καθώς η ένταση της κακοκαιρίας μετά από μια μικρή ανάπαυλα συνεχίζει είναι ιδιαίτερα μεγάλη» πρόσθεσε.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πελοπίδας Καλλίρης, δήλωσε νωρίτερα ότι «υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε κοινότητες, λόγω πτώσης δέντρων και στύλων ρεύματος, αλλά όπως μας έχουν ενημερώσει από τον ΔΕΔΔΗΕ από σήμερα το πρωί ενισχυμένα συνεργεία θα εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών».
Σημείωσε ότι έχουν καταστραφεί πολλοί αγροτικοί δρόμοι, ενώ όσον αφορά στις καλλιέργειες εκτίμησε ότι οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες. «Το φαινόμενο ήταν πολύ ισχυρό και έπεσαν τεράστιες ποσότητες νερού» συμπλήρωσε.
Η κυκλοφορία από την κεντρική προς τη βόρεια Εύβοια καθώς τα προβλήματα δείχνουν να πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες ώρες. Με την υπερχείλιση του Κηρέα έκλεισε ουσιαστικά ο δρόμος από Προκόπι σε Μαντούδι. Έτσι δυσκολεύεται η οποιαδήποτε πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές.
Όλοι περιμένουν να πέσει η ένταση της βροχής, να απομακρυνθούν τα νερά και τα χώματα που έχουν καλύψει το οδικό δίκτυο και σε πολλές περιπτώσεις τα βράχια για να μπορέσουν να κινηθούν από τη Χαλκίδα προς τη βόρεια Εύβοια ή αντιστρόφως. Όμως αυτή τη στιγμή εντοπίζεται η επέκταση των πλημμυρικών φαινομένων και στη βόρεια Εύβοια αφού έχουμε υπερχείλιση του Ξηριά με συνέπεια να κλείσουν οι επαρχιακοί δρόμοι γύρω από την Ιστιαία προς Άγιο Γεώργιο, Καμάρια, Ωραιούς, νέο Πύργο.
Παράλληλα η ένταση των φαινομένων επεκτείνεται και στο Πευκί, το Ψαροπούλι και άλλες περιοχές της βόρειας Εύβοιας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στην Ιστιαία βρίσκεται σε οριακό επίπεδο να υπερχειλίσει ο χείμαρρος Κατσιρέλος που διασχίζει την πόλη και παλιότερα, από την υπερχείλισή του, είχαν καταγραφεί ανθρώπινες απώλειες.
Οι ζημιές είναι ιδιαίτερα μεγάλες στο Μαρτίνο, τη Μαλεσίνα, τον Προσκυνά και την Τραγανά, όπως επίσης στην Αρκίτσα και τις Λιβανάτες.
Στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αταλάντης σήμανε συναγερμός λίγο μετά τα μεσάνυχτα, καθώς πλημμύρισαν αρκετά καταστήματα και μέσα στη νύχτα οι πυροσβέστες προχώρησαν σε αρκετές αντλήσεις υδάτων.
«Ολόκληρη η περιοχή της Αταλάντης έχει δεχθεί ένα βαρύ πλήγμα. Έχουν φουσκώσει όλα τα ρέματα και έχουν παρασύρει ότι ήταν μπροστά τους. Από χθες το βράδυ προσπαθούμε να σώσουμε ανθρώπους και περιουσίες» υπογραμμίζει ο δήμαρχος των Λοκρών Νίκος Λιόλιος που περιγράφει ως ιδιαίτερα εφιαλτικές τις εικόνες στην περιοχή του Θεολόγου.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Θανάσης Καρακάντζας, υπογράμμισε επίσης ότι «αν δεν είχαμε προλάβει να κόψουμε την κυκλοφορία των Ι.Χ. στην περιοχή του Θεολόγου και τις Μαλεσίνας νωρίς τα ξημερώματα, σήμερα θα μιλούσαμε για νέα Μάντρα καθώς όσοι είχαν τουριστικές κατοικίες στην περιοχή προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να περάσουν μέσα από τα νερά για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει με τα σπίτια τους».
Στον Θεολόγο «το φαινόμενο είναι έντονο και ουσιαστικά η θάλασσα έχει γίνει ένα με τον οικισμό» σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα, που όπως σημειώνει «ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και την πολιτικής προστασίας υπάρχουν στην περιοχή για να παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται».
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκκλήσεις για εγκλωβισμένα οχήματα με ανθρώπους πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές ήταν διαρκείς μέσα στη νύχτα στην περιοχή του Θεολόγου και σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκαν η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Πυροσβέστες, εκτός από αντλήσεις που χρειάστηκαν να κάνουν μέσα στη νύχτα, ανταποκρίθηκαν και σε κλήσεις για εγκλωβισμένα οχήματα μέσα στα οποία βρίσκονταν άνθρωποι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών το Σάββατο και μέχρι τις 10.30 το πρωί της Κυριακής, στο Θεολόγο της Φθιώτιδας το ύψος βροχής έφτασε αθροιστικά τα 464mm: πράγμα πρωτοφανές για την περιοχή.
Οι δήμαρχοι Κιάτου και Βέλου - Βόχας Κορινθίας, Σπύρος Σταματόπουλος και Αννίβας Παπακυριάκος αντίστοιχα, έκαναν λόγο για μεγάλες καταστροφές στις περιοχές τους.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιάτου, «έχουμε εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο υποδομών και συγκεκριμένα το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης του Κιάτου έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η υδροδότηση στην πόλη και στα γύρω χωριά και ως εκ τούτου περίπου 15.000 κάτοικοι να έχουν μείνει χωρίς νερό».
Όσον αφορά στην αποκατάσταση της βλάβης, ο Σπύρος Σταματόπουλος λέει ότι «δεν προβλέπεται να γίνει άμεσα, γιατί οι βλάβες είναι πολλαπλές». Ανέφερε επίσης ότι «το Κιάτο έχει κοπεί στα δύο, διότι έχουν γκρεμιστεί γέφυρες», ενώ όσον αφορά στη δημοτική και αγροτική οδοποιία, είπε ότι «έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόσβαση σε καλλιέργειες».
«Αυτό που καταγράφουμε σήμερα είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια και οι επιχειρήσεις» είπε και πρόσθεσε πως «σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, αυτές οι ζημιές είναι πολλές». Σχετικά με τη ηλεκτροδότηση, ο Σπύρος Σταματόπουλος είπε ότι «έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο μέρος του δήμου, ενώ μέσα στην ημέρα αναμένεται να αποκατασταθεί και η βλάβη στο ανατολικό Κιάτο». 
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βέλου - Βόχας είπε ότι «σήμερα μετράμε ζημιές και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε, σε πρώτη φάση, στις πολύ μεγάλες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί», Όσον αφορά στην καταγραφή των ζημιών, ο Αννίβας Παπακυριάκος είπε ότι «οι τεχνικές υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει την πρώτη αποτύπωση των τεχνικών προβλημάτων σε όλα τα τοπικά και δημοτικά διαμερίσματα και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αυτά είναι μεγάλα».
Σημειώνεται ότι Δευτέρα και Τρίτη, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και στους δύο δήμους.
Αντίθετα, χωρίς προβλήματα είναι η Βοιωτία παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες περιοχές η βροχόπτωση είναι ισχυρή. Το ύψος της βροχής σε ορισμένα σημεία ξεπέρασαν τα 150 λίτρα το τετραγωνικό μέτρο.
Από το βράδυ της Παρασκευής βρέχει ακατάπαυστα χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί ζημιές ή καταστροφές σε πόλεις και χωριά.
Ωστόσο, οι υπηρεσίες στη Βοιωτία βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς παρατηρούν συνεχώς τους χειμάρρους να φουσκώνουν.
Στην Πελοπόννησο κατολισθήσεις έκοψαν δρόμους στα δύο, ενώ απεγκλωβίστηκε σώα μία 54χρονη γυναίκα από θαλαμηγό σημαίας Γερμανίας στο λιμάνι της Καλαμάτας. Όπως δείχνουν εικόνες τοπικών μέσων ενημέρωσης, στη Μάνη η θάλασσα βγήκε στη στεριά και στην Καλαμάτα 14 συνολικά σκάφη διαφόρων τύπων βυθίστηκαν.
Ειδικότερα, οκτώ σκάφη βυθίστηκαν στον λιμένα Καλαμάτας, ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Στούπας Μάνης, τρία στο αλιευτικό καταφύγιο Κιτριών, ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Ακρογιαλού Μάνης και ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Άγιου Ανδρέα Μεσσήνης.
Επιπλέον, συνολικά οκτώ σκάφη υπέστησαν υλικές ζημιές στο λιμάνι Καλαμάτας και ένα στην Κορώνη, ενώ από το Λιμεναρχείο έχει απαγορευτεί ο απόπλους μέχρι την αποκατάσταση αυτών και την προσκόμιση βεβαίωσης αξιοπλοΐας τους.
Στην Πύλο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών εκβράστηκε χθες το ιστιοφόρο σκάφος «'DOC'S REMEDY» σημαίας Σουηδίας. Έπειτα από έρευνα των στελεχών εντοπίστηκαν οι τέσσερις επιβαίνοντες του σκάφους, οι οποίοι είχαν εξέλθει με ίδιες δυνάμεις, καλά στην υγεία τους.
Στο μεταξύ δύο μικρές ερασιτεχνικές λέμβοι και δύο τουριστικά σκάφη βυθίστηκαν μεσημβρινές ώρες χθες, στον λιμένα Παλαιάς Επιδαύρου, λόγω των δυσμενών επικρατουσών συνθηκών, ενώ ένα ταχύπλοο καταστράφηκε επάνω στην προβλήτα. Επιπλέον προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε τουριστικά σκάφη και ιστιοφόρο.
Σύμφωνα με την Τροχαία, στην Αττική κλειστή είναι η περιοχή γύρω από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μεταξύ Ναυάρχου Βότση, Ισμήνης και παλιάς Παραλιακής. Διακόπηκε επίσης η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία: Στη λεωφόρο Σχιστού, από το ύψος των φαναριών στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού, στο ρεύμα προς Αιγάλεω και στη λεωφόρο Αθηνών, στο ρεύμα προς Κόρινθο, στο ύψος του κόμβου Παραδείσου.
Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο 18ο χλμ της λεωφόρου Αλεποχωρίου, στο ρεύμα προς Αλεποχώρι.
Στη Σαλαμίνα, η κυκλοφορία των οχημάτων δεν διεξάγεται στη λ. Σαλαμίνος από την οδό Αρετής ώς το 268 της λ. Σαλαμίνος, όπως και στην Αγ. Κυριακή από την οδό Αρετής ώς τη Ζωοδόχου Πηγής.
Αναφορικά με τη Μάνδρα, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στα εξής σημεία:
Αντίθετα, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λ. Μαραθώνος.
Διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στο 2ο χλμ επί της Λεωφόρου Βραυρώνος, περιοχή Μαρκόπουλο, και στα δύο ρεύματα.
Κλειστή παραμένει η παλαιά εθνική οδός Ελευσίνας-Θήβας από το 5ο χιλιόμετρο.
Ταυτόχρονα, στο οδικό δίκτυο Ευβοίας, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα κάτωθι σημεία:
Στο οδικό δίκτυο Βοιωτίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία στα εξής σημεία:
Στην Πελοπόννησο, η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην επαρχιακή οδό Άργους- Σχινοχωρίου, στο ύψος της γέφυρας Σχινοχωρίου. Αντίθετα, έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο 44,5ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Καλαμάτας- Σπάρτης, μέσω Ταϋγέτου, στην επαρχιακή οδό Κορίνθου- 'Αργους, στο ύψος των Αθικίων και στην επαρχιακή οδό Λουτρακίου- Σχίνου, στο ύψος των Πισίων.
Επίσης, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στην επαρχιακή οδό Θεολόγου – Λιχάδας – Λεκούνας Φθιώτιδας.
Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δημιουργήθηκαν προβλήματα και σε δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Από τον Πειραιά δεν εκτελέστηκαν το πρωί τέσσερα δρομολόγια για Κυκλάδες, ενώ από το λιμάνι της Ραφήνας κανένα.
Από το Λαύριο είναι σε ισχύ απαγόρευση απόπλου για Κέα. Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Γλύφα Φθιώτιδας-Αγιόκαμπος και Βόλος-Σποράδες.
Τέλος, λόγω εκτέλεσης εργασιών αποκατάστασης οδοστρώματος θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, περιοχής Δήμου Ωρωπού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!