Σε πτώση ξανά η τουρκική λίρα ελέω.... Μπαχτσελί


Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να κυβερνά με σιδηρά πυγμή την Τουρκία, όμως οι επιδόσεις της χώρας στο οικονομικό πεδίο παραμένουν χαμηλές. Η τουρκική λίρα, μετά από ένα επεισοδιακό καλοκαίρι, σημειώνει εκ νέου πτώση, καθώς οι αγορές φοβούνται επιστροφή της πολιτικής αστάθειας μέσα στο 2019.
Η ανακοίνωση του εθνικιστικού MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί πως δεν θα συνεργαστεί με το AKP του προέδρου Ερντογάν στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές έφερε αναταράξεις στο τουρκικό εθνικό νόμισμα το οποίο υποχώρησε κατά 2% έναντι του δολαρίου.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η ομιλία του Ερντογάν για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι δεν είχε αντίκτυπο στην αγορά, όμως η χωριστή κάθοδος των δύο κομμάτων στις δημοτικές του 2019 έφερε πλήγμα στο τουρκικό νόμισμα.
Η λίρα άρχισε να ανακτά μέρος των απωλειών της μετά την κοινή δήλωση Ερντογάν και Μπαχτσελί πως τα κόμματά τους θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στο κοινοβούλιο.
Στις 14:45 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 5,7750 λίρες ανά δολάριο, υποχωρώντας από το κλείσιμο της Δευτέρας στις 5,6640 λίρες. Νωρίτερα σήμερα υποχώρησε έως τις 5,8715 λίρες.
Σημειώνεται ότι η σύγκρουση Ερντογάν-Τραμπ έφερε την τουρκική λίρα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς το νόμισμα της γειτονικής χώρας έχει χάσει περίπου το 35% της αξίας του.
Η αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 6,25 ποσοστιαίες μονάδες στο 24% τον Σεπτέμβριο περιόρισε κάπως την αύξηση του πληθωρισμού και την πτώση του νομίσματος, ενώ εκτιμάται ότι οι δεσμεύσεις της Άγκυρας για άπλετο φως στη δολοφονία Κασόγκι θα βελτιώσουν περαιτέρω τις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσινγκτον.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!