Νόμπελ για την έρευνα στη Φυσική των Λέιζερ


Οι Άρθουρ Άσκιν (ΗΠΑ), Ζεράρ Μουρού (Γαλλία) και Ντόνα Στρίκλαντ (Καναδάς) βραβεύονται με το Νόμπελ Φυσικής 2018 για τις έρευνές τους στον τομέα της Φυσικής των Λέιζερ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών, οι εφευρέσεις των τριών επιστημόνων «έχουν προκαλέσει επανάσταση στον τομέα της Φυσικής των Λέιζερ».
Και εξηγεί ότι τα «προηγμένα μηχανήματα και εργαλεία που κατασκεύασαν ανοίγουν ανεξερεύνητες περιοχές στην έρευνα και έχουν πολλαπλές βιομηχανικές και ιατρικές εφαρμογές».
Το βραβείο συνοδεύεται και με χρηματικό έπαθλο της τάξης του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.
Η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών απονέμει το βραβείο 9 εκατομμυρίων κορονών (1,01 εκατ. δολαρίων) μισό στον Άρθουρ Άσκιν και το άλλο μισό θα μοιραστούν οι Ζεράρ Μουρού και Ντόνα Στρίκλαντ.
Ο Άσκιν βραβεύεται γιατί ανέπτυξε «οπτικές λαβίδες» που μπορούν να αρπάξουν μικροσκοπικά σωματίδια, όπως οι ιοί, χωρίς να τα καταστρέψουν.
Η Στρίκλαντ και ο Μούρου βοήθησαν στην ανάπτυξη βραχέων και έντονων παλμών λέιζερ που έχουν ευρείες βιομηχανικές και ιατρικές εφαρμογές.
Η σημερινή βράβευση έχει ακόμη ένα σημαντικό χαρακτηριστικό, η Ντόνα Στρίκλαντ είναι η πρώτη γυναίκα που κερδίζει Νόμπελ Φυσική έπειτα από 55 χρόνια και είναι η τρίτη στην ιστορία των βρβείων.
Η τελευταία φορά που το Νόμπελ Φυσικής είχε απονεμηθεί σε γυναίκα, στη γερμανικής καταγωγής Αμερικανίδα Μαρία Γκέπερτ-Μάγιερ, ήταν το 1963. Στην ιστορία των βραβείων, από το 1901 μέχρι το 2018, είχε προηγηθεί μόνο άλλη μία γυναίκα, η Μαρί Κιουρί, το 1903.
H γεννημένη το 1959 Ντόνα Στρίκλαντ, μαζί με τον Ζεράρ Μουρού (ο οποίος ήταν ο επόπτης των ερευνών της όταν εκείνη έκανε το διδακτορικό της), άνοιξαν τον δρόμο για τη δημιουργία των βραχύτερων υψηλής ενέργειας παλμών φωτός (λέιζερ) που έχουν υπάρξει.
Τέτοια λέιζερ μπορούν, μεταξύ άλλων, να χρησιμοποιηθούν για να ανοίξουν οπές ακριβείας σε άψυχα υλικά και σε ζωντανούς ιστούς. Οι διορθωτικές επεμβάσεις για παθήσεις των ματιών βασίζονται σε τέτοιου είδους λέιζερ, τα οποία έχουν πολλές ακόμη πρακτικές εφαρμογές στα ηλεκτρονικά, στη χημεία, στη φαρμακευτική, στην ενέργεια κ.α.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!