Σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδας από το Ιόνιο


Το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο εξετάζει η κυβέρνηση, χωρίς να προχωρήσει η διαδικασία με Προεδρικό Διάταγμα αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Θα προηγηθεί διάλογος με τα πολιτικά κόμματα ενώ δεν αποκλείεται η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συζητήθηκε ο καθορισμός αρμοδιοτήτων, το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης και οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι Πολιτικές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις ΟΗΕ, ΝΑΤΟ θα τεθούν υπό παράλληλη αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Βαλκανικών, Τουρκίας και Κύπρου.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν πως αποφασίστηκε να εξεταστεί πώς θα γίνει ενημέρωση και διάλογος με τα πολιτικά κόμματα για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει συντεταγμένα στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας, ενώ θα εξεταστεί η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής αλλά και του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπ.Εξ.
Να θυμίσουμε πως πριν από λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών, ο τέως υπουργός Ν. Κοτζιάς προανήγγειλε την επέκταση της κυριαρχίας της χώρας «από τότε που πήραμε τα Δωδεκάνησα», λέγοντας πως είναι έτοιμα τα προεδρικά διατάγματα που επεκτείνουν την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα.
Όπως αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές, στη σύσκεψη της Τρίτης, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή η διαδικασία να μην προχωρήσει με Προεδρικό Διάταγμα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Όπως γίνεται ακόμα γνωστό, ο πρωθυπουργός έδωσε οδηγίες για απάντηση σε δηλώσεις και τοποθετήσεις που έγιναν εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, αφού ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις.
Στη σύσκεψη αναλύθηκαν, επίσης, οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σημείο στο όποιο βρίσκονται οι διερευνητικές συνομιλίες, ενώ έδωσε οδηγίες, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, για προετοιμασία επίσκεψής του στην Τουρκία σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου Ερντογάν.
► Είχε προηγηθεί σε αυστηρό ύφος, η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών προς την Άγκυρα μετά τις απειλές Τσαβούσογλου για την αιγιαλίτιδα ζώνη και τις ερμηνείες περί «μονομερών ενεργειών στο Αιγαίο».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!