Τον «έκαψε» η κατάθεση του φίλου του


Μία σημαντική απολογία κατηγορουμένου στην υπόθεση της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων που οδήγησαν το ζεύγος Παπαντωνίου στις φυλακές έλαβαν οι ανακριτές Διαφθοράς, λίγες ημέρες πριν εμφανιστεί ενώπιον τους ο πρώην υπουργός και η σύζυγος του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μηχανικός και φίλος του Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος είχε αναλάβει για λογαριασμό του πρώην υπουργού να μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό, υποστήριξε στην απολογία του ότι πίστευε πως: ''Τα χρήματα προέρχονται από νόμιμα έσοδα του κυρίου Παπαντωνίου. Εκείνη την περίοδο που τον γνώρισε ήταν ένας επιτυχημένος πολιτικός και ένας έντιμος και σωστός άνθρωπος. Ο ίδιος δεν έλαβε καμία αμοιβή, διότι έκανε μία εξυπηρέτηση σε ένα πρόσωπο που εκτιμούσε, με αποτέλεσμα να βρεθεί μπλεγμένος μετά από χρόνια χωρίς να ευθύνεται''.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο απολογούμενος και φίλος του Γιάννου Παπαντωνίου φαίνεται να είπε στους ανακριτές πως μέσα σε δύο χρόνια (2002-2003) έλαβε τμηματικά από τον πρώην υπουργό 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά. Τα χρήματα αυτά φέρεται ότι τα παραλάμβανε σε δεσμίδες μέσα σε κίτρινους φακέλους από το σπίτι του Παπαντωνίου στην Κηφισιά.
Στη συνέχεια σε μικρά ποσά γίνονταν οι καταθέσεις σε τράπεζα των Βορείων Προαστίων και εν συνεχεία τα λεφτά έφευγαν με προορισμό την Ελβετία και κατέληγαν σε τραπεζικό λογαριασμό με δικαιούχο τον πρώην υπουργό και συνδικαιούχο τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου.
Ο μηχανικός, απολογήθηκε πριν λίγες ημέρες στους Ανακριτές Διαφθοράς και αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 500 χιλιάδων ευρώ και απαγόρευση εξόδου από την χώρα.
Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η Σταυρούλα Κουράκου οδηγήθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού, σύμφωνα με απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα.
Οι δύο σύζυγοι, που κρίθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης προσωρινά κρατούμενοι για την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, πέρασαν τη νύχτα στη ΓΑΔΑ και την Τετάρτη μετήχθησαν στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού: ο μεν Γ. Παπαντωνίου στην πτέρυγα της 17Ν, όπου κρατείται μόνος του σε κελί, η δε Στ. Κουράκου σε πτέρυγα με άλλες κρατούμενες.
Θυμίζουμε ότι και οι δύο λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης αποχώρησαν από την Ευελπίδων με χειροπέδες μέσα σε κλούβα της αστυνομίας, με τον πρώην υπουργό να δηλώνει στους δημοσιογράφους πως «το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά. Η εργαλειοποίηση της ελληνικής δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη Δημοκρατία».
Κατηγορούνται για ξέπλυμα 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων, χρήμα παράνομο το οποίο φέρεται να έλαβε ο πρώην υπουργός για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών το 2003.
Tο σκεπτικό ανακριτών και εισαγγελέα που αποφάσισαν την προφυλάκιση του ζεύγους εστιάζει στο ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας και η σύζυγός του είναι ύποπτοι φυγής στο εξωτερικό.
Στο ένταλμα της προσωρινής τους κράτησης υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις λόγοι για τους οποίους θεωρήθηκε επιβεβλημένη η προφυλάκιση τους. Για τον Γιάννο Παπαντωνίου και την Σταυρούλα Κουράκου κρίθηκε ότι:
► Είναι ύποπτοι φυγής στο εξωτερικό καθώς έχουν άδεια παραμονής στην Ελβετία και μισθωμένη κατοικία εκεί.
► Είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων (εάν παραμείνουν δηλαδή ελεύθεροι, είναι πιθανό να συνεχίζουν το -κατά το κατηγορητήριο- ξέπλυμα μαύρου χρήματος).
► Δεν συναίνεσαν στην άρση του τραπεζικού απορρήτου ή όταν συναίνεσαν, την αμφισβήτησαν.
Κατά την εξαντλητική διαδικασία που ουσιαστικά ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης, για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και το απόγευμα της Τετάρτης για τη Σταυρούλα Κουράκου, το ζευγάρι αρνήθηκε ενώπιον των ανακριτών κατά της Διαφθοράς ότι έλαβαν δώρα για να προωθήσει ο Παπαντωνίου την υπογραφή της σύμβασης εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού στη γαλλική εταιρεία THALES, καθώς και εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν.
Είναι η σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι  φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND  B.V. και του υπουργείου Εθνική Άμυνας.
Στο βαρύτατο κατηγορητήριο, που υπερίσχυσε έναντι των απαντήσεων του πρώην υπουργού και της συζύγου του στην κρίση των δικαστικών λειτουργών για την ποινική τους μεταχείριση, αναφέρεται ότι για την επίμαχη σύμβαση ο κ. Παπαντωνίου έλαβε ως δώρο το επίμαχο χρηματικό ποσό.
Μάλιστα οι ανακριτές θεωρούν τα χρήματα αυτά μέρος ενός ποσού περίπου 4 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που ερευνάται καθώς πιθανολογείται πως διατέθηκαν για να προωθηθούν συγκεκριμένες συμβάσεις του υπουργείου Άμυνας.
Το ποσό της δωροδοκίας που καταλογίζεται στον κ. Παπαντωνίου φαίνεται να είναι σε άμεση σχέση με το κόστος για το έργο της αναβάθμισης των φρεγατών, περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που πλέον οι ανακριτές θεωρούν ζημιά του Δημοσίου.
Η δικογραφία αναφέρεται σε εισροές χρηματικών ποσών, από λογαριασμό της γαλλικής εταιρίας, σε λογαριασμό που διατηρούσε στην Γενεύη ο αποβιώσας πλέον αντιπρόσωπος της, Χαράλαμπος Μπεκατώρος. Από εκεί τμηματικά μεταφέρονται στην Κύπρο από όπου γίνονται τμηματικές αναλήψεις ποσών. Τα επίμαχα ποσά κατά τους ανακριτές εμφανίζονται κατατεθειμένα σε λογαριασμούς πολιτικού μηχανικού, φίλου του ζεύγους Παπαντωνίου.
Ο μηχανικός που είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση, απολογήθηκε πριν λίγες ημέρες στους Ανακριτές Διαφθοράς και αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 500 χιλιάδων ευρώ και απαγόρευση εξόδου από την χώρα.
Σχολιάζοντας την προφυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, που έχει ασχοληθεί επισταμένως με την υπόθεση, δήλωσε ότι «τίποτα δεν θα είχε βρεθεί στην υπόθεση Γιάννου Παπαντωνίου εάν δεν υπήρχε η λίστα Λαγκάρντ, όπου βρέθηκε το πρώτο ποσό που διακινήθηκε από την κ. Κουράκου, τη σύζυγο του κ. Παπαντωνίου, εξού και η προφυλάκισή της».
Όπως εξήγησε, η Ελένη Τουλουπάκη, σήμερα επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, ήταν αυτή που «ανακάλυψε ότι μέρος των χρημάτων αυτής της μίζας είχαν διοχετευθεί σε τρεις λογαριασμούς στη UPS και τους εντόπισε στη λίστα Μπόργιανς. Αυτή ήταν και η αρχή του τέλους καθώς μετά απ' αυτό τους έκανε και τη δίωξη για το ξέπλυμα».
Τόνισε ότι η ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ, «διότι εκτός των άλλων κρίνεται από πραγματογνώμονες ότι οι προμήθειες αυτές ήταν και κατάλληλες για τις φρεγάτες».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!