Μέι: Τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση πολιτών μετά το Brexit


Σε μία προσπάθεια να... προλάβει τις επιθέσεις των οπαδών του «σκληρού» Brexit στο συνέδριο των Τόρις η πρωθυπουργός της Βρετανίας αποφάσισε να ανακοινώσει τους κανόνες για τη μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο στη μετά Brexit εποχή.
Αν και η κεντρική της ομιλία είναι αύριο, η Τερέζα Μέι, σε μία κίνηση τακτικής, δήλωσε ότι μετά το Brexit θα τεθεί σε ισχύ ένα σύστημα μετανάστευσεις «που βάζει τέλος μια και καλή στην ελεύθερη κυκλοφορία των ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Η Τερέζα Μέι, στην ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι το σύστημα θα είναι βασισμένο στις ικανότητες των εργαζομένων και όχι στην προέλευσή τους, τονίζοντας ότι «το νέο σύστημα θα επιτρέψει να μειωθεί η μετανάστευση των προσώπων με χαμηλή εξειδίκευση. Θα θέσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην οδό της μείωσης της μετανάστευσης σε βιώσιμα επίπεδα, όπως είχαμε υποσχεθεί».
Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει προεκλογικά, το 2017, η Τερέζα Μέι είχε δεσμευθεί να μειώσει την καθαρή μετανάστευση σε λιγότερους από 100.000 ανθρώπους τον χρόνο.
Η Βρετανή πρωθυπουργός θα αναπτύξει λεπτομερώς αυτό το νέο σύστημα στην ομιλία που θα εκφωνήσει αύριο Τετάρτη στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέργμιγχαμ.
Όσοι επιθυμούν να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να έχουν ορισμένο εισοδηματικό επίπεδο για να εγγυώνται ότι δεν θα πάρουν θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να κατέχουν Βρετανοί πολίτες. Οι βίζες που χορηγούνται στους φοιτητές δεν θα υπόκεινται στα ίδια κριτήρια.
Οι ανακοινώσεις της Τερέζα Μέι, πάντως, δεν... φρέναραν τους υποστηρικτές του «σκληρού» Brexit με τον Μπόρις Τζόνσον να εξαπολύει δριμεία επίθεση στην πρωθυπουργό, κατά την ομιλία του στο συνέδριο των Τόρις.
Επίσης, κριτική στους κανονισμούς για τη μετανάστευση άσκησε και ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ, ο οποίος πρότεινε τη μεταρρύθμιση του  τεστ που πρέπει να περνούν τα πρόσωπα τα οποία επιθυμούν να λάβουν βρετανικό διαβατήριο, με την ενσωμάτωση σ' αυτό αναφορών στις «βρετανικές αξίες».
Το σημερινό τεστ, που αφορά την κουλτούρα της χώρας, την ιστορία της, τον αθλητισμό και την κουζίνα της «δεν είναι επαρκές», δήλωσε σήμερα ο υπουργός στη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο των Τόρις.
«Βεβαίως», πρόσθεσε, «είναι ίσως χρήσιμο να ξέρει κάποιος το όνομα της έκτης συζύγου του Ερρίκου του 8ου (σ.σ.: Αικατερίνη Παρ). Όμως το πιο σημαντικό για μένα είναι να καταλαβαίνει επίσης τις προοδευτικές και δημοκρατικές αξίες που ενώνουν την κοινωνία μας».
«Οφείλουμε να το κάνουμε ένα τεστ σχετικά με τις βρετανικές αξίες -- και αυτό ακριβώς θα κάνω», τόνισε.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!