Τέλος το Google+ μετά από διαρροή προσωπικών δεδομένων


Η Google αναγκάστηκε να διακόψει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Google+ καθώς όπως έγινε γνωστό διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων χιλιάδων χρηστών εξαιτίας δυσλειτουργίας του λογισμικό της. Το πρόβλημα διαπιστώθηκε και διορθώθηκε όμως η αποκάλυψη της είδησης από την WSJ ανάγκασε τον αμερικανικό κολοσσό να τερματίσει το αρχικά φιλόδοξο εγχείρημα που δε κατάφερε να βρει απήχηση στους χρήστες.
Το θέμα αποκάλυψε η Wall Street Journal, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές και εσωτερικά έγγραφα. Η Alphabet, θυγατρική εταιρεία της Google ανακοίνωσε ότι έως και 500.000 λογαριασμοί χρηστών του Google+ ενδεχομένως να επηρεάστηκαν από έναν ιό που ίσως να εξέθεσε τα δεδομένα τους σε εξωτερικούς προγραμματιστές.
Η εταιρεία μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία της υπηρεσίας προσπαθώντας να παράλληλα να υποβαθμίσει τη διαρροή των δεδομένων κρίνοντας πως «δεν ήταν αρκετά σοβαρό για να ενημερώσει το κοινό».
Η Google επέλεξε να μην αποκαλύψει το πρόβλημα κυρίως λόγω φόβων ρυθμιστικών ελέγχων ανέφερε η WSJ στο δημοσίευμά της.
Το Google+ κυκλοφόρησε το 2011 σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί το Facebook χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα καθώς οι χρήστες του διαδικτύου του γύρισαν την πλάτη.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, η δυσλειτουργία του λογισμικού στην πλατφόρμα έδωσε σε εξωτερικούς προγραμματιστές δυνητική πρόσβαση σε ιδιωτικά δεδομένα χρηστών Google+ με τα κενά ασφαλείας να παρατηρούνται μέχρι και τον Μαρτίου του 2018 όπου οι προγραμματιστές της εταιρείας εντόπισαν και διόρθωσαν το πρόβλημα σύμφωνα με όσα αναφέρει η Wall Street Journal.
«Δεν βρήκαμε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι κάποιος προγραμματιστής είχε γνώση αυτού του ιού, ή κατάχρησης του API και δεν εντοπίσαμε κανένα αποδεικτικό στοιχείο κατάχρησης δεδομένων προφίλ», ανέφερε η Google.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της έγκριτης WSJ, ένα υπόμνημα που προετοίμασαν η νομική υπηρεσία και στελέχη της εταιρείας έφτασε μέχρι τα υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη. Το υπόμνημα προειδοποιούσε ότι η αποκάλυψη του ζητήματος πιθανώς να προκαλέσει «άμεσο ρυθμιστικό συμφέρον» και να εγείρει συγκρίσεις με τη διαρροή δεδομένων χρηστών του Facebook.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!