Την 1η Δεκεμβρίου η ψήφιση των τροπολογιών στη Βουλή της ΠΓΔΜ


Στη Βουλή της ΠΓΔΜ κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας το προσχέδιο με τις τροπολογίες του Συντάγματος και την 1η Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία.
Προηγουμένως, οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος θα εξετασθούν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή συνταγματικών θεμάτων, η πρώτη συνεδρίαση της οποίας ορίστηκε για την 7η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην Επιτροπή για κάθε μία τροπολογία διαρκεί μέχρι τρεις ημέρες.
Για την έγκριση τους απαιτείται απλή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, την οποία η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ διαθέτει άνετα, που νωρίτερα σήμερα υιοθέτησε τις τέσσερις τροπολογίες, κάνοντας ακόμη ένα βήμα προς την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Όπως τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ δεν υπάρχει τίποτα το αμφισβητήσιμο στις τροπολογίες του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, περιλαμβάνουν τα συμφωνηθέντα και είναι διατυπωμένες με απλό και σαφή τρόπο και σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα.
Η πρώτη τροπολογία του Συντάγματος, ανάφερε ο Ζόραν Ζάεφ, αφορά την αλλαγή της ονομασίας της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Η νέα ονομασία θα αναφέρεται παντού στο Σύνταγμα της χώρας, εκτός από το άρθρο 36, όπου υπάρχει μία ιστορική διάσταση.
Η δεύτερη τροπολογία αφορά το προοίμιο του Συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για τη Λαϊκή Απελευθέρωση της «Μακεδονίας», από το 1944), ενώ στο προοίμιο του Συντάγματος θα αναφέρεται πλέον και η ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας από το 2002, με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα τότε μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.
Με την τρίτη τροπολογία προστίθεται στο Σύνταγμα η αναφορά ότι η χώρα σέβεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών, και με αυτήν, τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ, παρέχονται ισχυρότερες εγγυήσεις για τον σεβασμό και το απαραβίαστο των συνόρων με την Ελλάδα, αν και ισχύει για όλες τις χώρες με τις οποίες συνορεύει η ΠΓΔΜ.
Στην τέταρτη τροπολογία, ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ, «πέραν του ότι επιβεβαιώνεται η μακεδονική ταυτότητα, αναφέρεται πως η χώρα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών της που κατοικούν ή διαμένουν στο εξωτερικό, και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα τους».
Όπως διευκρίνισε, η τέταρτη τροπολογία αναφέρεται στη διασπορά της χώρας, όπου η φροντίδα του κράτους γι' αυτήν γίνεται πλέον με ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό τρόπο.
Ολόκληρο το κείμενο

Στο μεταξύ, την εκτίμησή του πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για αλλαγή του Συντάγματος στην ΠΓΔΜ εξέφρασε χθες από την Αθήνα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων, Μπουγιάρ Οσμάνι, στη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.
Επίσης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, απέκλεισε το ενδεχόμενο να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών και αμέσως μετά να γίνουν πρόωρες εθνικές εκλογές. Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να υπερψηφίσει τη Συμφωνία, αλλά και την εμπιστοσύνη της Βουλής.
Ως έσχατο όριο να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο έθεσε τον Μάρτιο του 2019, εάν η ΠΓΔΜ έχει ολοκληρώσει έως τότε τις υποχρεώσεις της.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, το χρονικό πεδίο δεν μπορεί να προσδιοριστεί με απόλυτη χρονική ακρίβεια, γιατί δεν είναι ακόμα γνωστή η ακριβής έναρξή του η οποία εξαρτάται από την ΠΓΔΜ.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!