Η ΙΡΙΣ παρουσιάζει την ταινία «Πυρρίχιος Σέρρα» του Χρήστου Κεμανετζίδη (Κυριακή 2/12, ΚΠ Χρήστος Τσακίρης)

Ο ΧΟΡΟΣ
Ορισμένοι τον χαρακτηρίζουν πυρήνα της υπόστασης του ποντιακού ελληνισμού, άλλοι συγκινούνται όταν τον "αντικρίζουν" ή νιώθουν δέος. Και υπάρχουν και εκείνοι που, στα βήματά του, βλέπουν τον πόνο, τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης, τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες και την αδιάκοπη μάχη για τη συνέχιση της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς του ιστορικού Πόντου.
Είναι ο γνωστότερος ποντιακός χορός. Πυρρίχιος Σέρρα!
Τα βήματα είναι αργά στην αρχή, μετρημένα και πειθαρχημένα, μέχρι να ενωθούν οι χορευτές σε κύκλο. Ο χορός γίνεται ολοένα και πιο γρήγορος, ολοένα και πιο έντονος, ολοένα και πιο καθηλωτικός. Σώματα πάλλονται, πόδια χτυπούν δυνατά το έδαφος, προστάγματα ακούγονται, χέρια άλλοτε ψηλά και άλλοτε χαμηλά, σχεδόν απροσάρμοστα και ατίθασα. Ο ήχος της λύρας, εκκωφαντικός και διαπεραστικός, δεν σωπαίνει...
Οι παραλλαγές του χορού πολλές, μαρτυρούν το πέρασμά του μέσα από το χώρο και χρόνο και το συναπάντημά του με το σήμερα. Αυτό που δεν άλλαξε και έφτασε αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας,  είναι η ίδια η ουσία του χορού, η εσωτερική διονυσιακή του δύναμη που κατορθώνει να μεταλλάξει την ενεργειακή υπόσταση του χορευτή παρασύροντάς τον σε έναν τόπο με ανέμους που ξεριζώνουν πέτρες και λυγίζουν κορμιά....

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση ΙΡΙΣ και ο Πρόεδρός της Παντελής Αδαμούδης, παρουσιάζουν την ταινία μικρού μήκους «Πυρρίχιος Σέρρα» του Χρήστου Κεμανετζίδη.
Παρουσία του Δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη, η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 19.00, στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης με ελεύθερη είσοδο και μετά την προβολή θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του γνωστού μουσικοσυνθέτη, εμπνευστή και παραγωγού της ταινίας Χρήστου Κεμανετζίδη.

Η ΤΑΙΝΙΑ
Ο χορός μέσα από τον οποίο "εκπορεύεται" η δύναμη των Ελλήνων του Πόντου, η νοσταλγία για τη γενέθλια γη των προγόνων, αλλά και οι ρίζες του συναισθηματικού γενετικού κώδικα των Ποντίων, βρίσκει θέση μέσα στην ταινία, την πρώτη του είδους της.
Μια εμβληματική καλλιτεχνική καταγραφή του αρχαιοπρεπούς Πυρρίχιου χορού με αναφορές στα Παναθήναια μέχρι τις μέρες μας. Αναπαριστά μέρες και ώρες αγώνα και τη μάχη επιβίωσης των Ποντίων στα Ποντιακά Όρη, στα χρόνια της Γενοκτονίας, με την συμμετοχή δεκάδων εθελοντών, χορευτών, μουσικών και ερμηνευτών της Παράδοσης.
Τα γυρίσματα, διήρκεσαν 3,5 μήνες, χρησιμοποιήθηκαν οπτικοακουστικά εφέ και η τεχνική video art και έγιναν σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως στο Βυζαντινό κάστρο του Παλαιού Γυναικοκάστρου στο Κιλκίς και στη λίμνη ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, στην Κερκίνη Σερρών και στο Παλαιόκαστρο του Δήμου Ωραιοκάστρου.
΄΄Δεσπόζει΄΄ στην ταινία η βαριά αισθαντική φωνή του ηθοποιού Τάσου Νούσια, ο οποίος έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του μέσα από ανεπανάληπτες ερμηνείες στο θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μικρή οθόνη.
Τα κείμενα είναι του Γιώργου Γεωργιάδη και στο τραγούδι είναι ο Αλέξης Παρχαρίδης, ο Γιώργος Σοφιανίδης, ο Στάθης Παυλίδης και ο Παναγιώτης Ασλανίδης.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!