Κοινό ανακοινωθέν για εξορθολογισμό σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας


Με ένα κοινό ανακοινωθέν δεκαπέντε θέσεων ξεκινούν οι διαδικασίες για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας. Ο Α. Τσίπρας, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Αρχιεπίσκοπο, έκανε λόγο για «ιστορική συμφωνία». Ο κ. Ιερώνυμος, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε άθικτο το προοίμιο του Συντάγματος στην πρότασή του για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Μετά το πέρας της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για έναν «πολυετή διάλογο» για την υπέρβαση των διαφορών και τη δημιουργία των συνθηκών «για να έχουμε ώθηση προς τα εμπρός».
«Έχω την αίσθηση ότι σήμερα πράγματι γίνεται ένα ιστορικό βήμα. Όλα τα ιστορικά βήματα προς τα μπρος απαιτούν όραμα και διάθεση να κατανοήσει ο ένας τον άλλον», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι κάθε βήμα προς τα εμπρός βεβαίως δεν είναι χωρίς δυσκολίες, «αλλά όλοι κρινόμαστε από τα αποτελέσματα που δημιουργούμε και τις προθέσεις κι από αυτό που εκπέμπουμε και αυτή η συνάντηση θέλω να πιστεύω εκπέμπει αλληλοσεβασμό, αλληλοκατανόηση, αγάπη και εκπέμπει και την πρόθεση μας να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά σεβόμενοι ο ένας τον άλλον».
Ο Αλέξης Τσίπρας διάβασε ολόκληρο το δεκαπέντε θέσεων κοινό ανακοινωθέν στο οποίο ξεκαθαρίζεται το καθεστώς των κληρικών και η αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας.
Αναλυτικά:
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «δεν έχουν καμία βάσει όσα αστεία ορισμένοι ψευδώς διαδώσει τις τελευταίες μέρες περί επικείμενης δήθεν αποκαθήλωσης των ιστορικών συμβόλων από τα εθνικά σύμβολα» για να προσθέσει ότι η «η διακήρυξη της θρησκευτικής ουδετερότητας είναι εκεί προκείμενο να υπογραμμίσει ότι το ελληνικό κράτος θα είναι εγγυητής της θρησκευτικής ελευθερίας του ελληνικού λαού».
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών αναφέροντας ότι οι θέσεις βγαίνουν από συζήτηση αλλά κι από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Υπογράμμισε ότι είναι μύθος τα περί αμύθητης περιουσίας της Εκκλησίας, ενώ παράλληλα τόνισε ότι βρήκε ανταπόκριση στα ερωτήματά του.
Δήλωσε ότι το σημερινό βήμα «θα γίνει εργαλείο στα χέρια πνευματικών της Εκκλησία. Τα Ιδρύματα, τα σχολεία, οι καθημερινές ανάγκες μας λένε ότι πρέπει να προχωρήσουμε μέσα σε ένα πνεύμα αυτοτέλειας συνεργασίας» και πρόσθεσε  ότι σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε «στην ισχυρή στιγμή που η Εκκλησία θα μπορέσει να γίνει όχι πιο πλούσια, αλλά πιο λειτουργική και πιο δυνατή στο διακόνημά της και στην ικανοποίηση των προγραμμάτων που έχει.
Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ενημέρωσε ότι «η Διαρκής Ιερά Σύνοδος μας έδωσε την εξουσιοδότηση για τη συμφωνία και θα την ενημερώσουμε αύριο», χαρακτηρίζοντας, παράλληλα, «μικρότητες» τα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες περί αφαίρεσης του σταυρού από τη σημαία και αλλού.
Τέλος, συνεχάρη τον πρωθυπουργό αναφορικά με την εκκίνηση της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος», λέγοντας, παράλληλα, στον πρωθυπουργό «Σας ευχαριστώ που στην πρότασή σας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση αφήσατε άθικτο το προοίμιο του Συντάγματος όπως το έφτιαξαν οι πατέρες μας».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!