Δώδεκα «δελφίνοι» για τη θέση της Μέρκελ


Το CDU, το μεγαλύτερο κόμμα της Γερμανίας και μόνιμος συμμετέχων στις κυβερνήσεις αρκετών ετών, διέρχεται μία βαθύτατη κρίση, μετά και τα απογοητευτικά αποτελέσματα σε Έση και Βαυαρία. Οι Χριστιανοδημοκράτες ετοιμάζονται να εκλέξουν το νέο επικεφαλής, καθώς το μεγάλο κεφάλαιο «Άνγκελα Μέρκελ» έχει αρχίσει να κλείνει.
Σήμερα στο Βερολίνο η ηγετική ομάδα του CDU ξεκίνησε τη διήμερη συνεδρίαση για την προετοιμασία του συνεδρίου του κόμματος, τον Δεκέμβριο, στο οποίο θα εκλεγεί ο αντικαταστάτης της Άνγκελα Μέρκελ.
Η καγκελάριος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την αποχώρησή της από την ηγεσία του CDU, μετά από 18 χρόνια, λέγοντας, πάντως, ότι θέλει να παραμείνει καγκελάριος μέχρι το 2021, όταν και λήγει η θητεία της.
Κι ενώ η κούρσα διαδοχής έχει ήδη ξεκινήσει, το πρακτορείο dpa αναφέρει ότι ο αριθμός των «δελφίνων» έχει ήδη αυξηθεί στους δώδεκα.
Τρία ηγετικά στελέχη έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιοι: ο νυν υπουργός υγείας Γενς Σπαν, που έχει επικρίνει την πολιτική της Μέρκελ, ο δικηγόρος Φρίντριχ Μερτς, πρώην επικεφαλής των συντηρητικών τη Μπούντεστανγκ και νυν μέλος πολλών διοικητικών συμβουλίων εταιρειών και η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η γενική γραμματέας του CDU και στενή σύμμαχος της καγκελαρίου.
Στη διήμερη αυτή συνάντηση αναμένεται ότι θα συζητηθούν επίσης τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα –στην Έσση το CDU κατέγραψε τα χειρότερα ποσοστά του από το 1966– και θα προταθούν τρόποι για την ανάκτηση της δημοτικότητας του κόμματος.
Το συνέδριο θα λάβει χώρα στις 6 – 8 Δεκεμβρίου στο Αμβούργο, ενώ, στο μεσοδιάστημα θα υπάρξει μια σειρά τοπικών συναντήσεων για να παρουσιασούν οι υποψήφιοι ηγέτες του το πρόγραμμά τους.
Δεδομένου ότι ο χρόνος που απομένει είναι περιορισμένος, είναι απίθανο να γίνουν τέτοιες συγκεντρώσεις και στα 16 κρατίδια της Γερμανίας.
Το CDU εμφανίζεται διχασμένο σε ό,τι αφορά το θέμα της ηγεσίας. Μια δημοσκόπηση της εταιρείας Emnid για λογαριασμό της εφημερίδας Bild am Sonntag δείχνει ότι το 44% των μελών του κόμματος στηρίζει τον Μερτς ενώ το 39% προτιμά την Κραμπ-Καρενμπάουερ. Ο Σπαν συγκεντρώνει ποσοστό μόνο 9%.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!