ΕΣΠΑ: Ζεστό χρήμα σε πολύ μικρές επιχειρήσεις


Μια νέα δράση που θα επιβραβεύει και θα ενισχύει τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις βγαίνει στον «αέρα» στο τέλος του μήνα και θα ανοίξει για υποβολές μετά από 25 ημέρες. Αφορά επιχειρήσεις που θέλουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές μέσα από επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο, ενέργειες τυποποίησης και πιστοποίησης προϊόντων-υπηρεσιών ή/και διαδικασίες κατοχύρωσης βιομηχανικής ή/και διανοητικής ιδιοκτησίας. Πρόκειται για τη δράση «Επιβραβεύω – Ενισχύω τις Επιχειρήσεις», συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, που αφορά αποκλειστικά τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.
Οπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, στην παρουσίαση του σχεδίου δράσης του υπουργείου προαναγγέλλοντας τη συγκεκριμένη δράση, θα πρέπει να δοθεί κάποια επιβράβευση στις επιχειρήσεις που δεν έκαναν απολύσεις όλο αυτό τον καιρό, στις επιχειρήσεις οι οποίες προσλαμβάνουν κόσμο.
«Γι’ αυτές ακριβώς θα υπάρξουν αυτά τα κίνητρα με την έννοια της επιβράβευσης, αλλά και με την έννοια της υποστήριξης για την πρόσληψη νέων εργαζομένων» ανέφερε ο Γ. Δραγασάκης.
Οι επιχειρήσεις λοιπόν που επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα δράση θα πρέπει να ανήκουν σε στρατηγικούς τομείς του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) – ένα από τα επτά προγράμματα του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020.
Δηλαδή: ενέργεια, αγροδιατροφή, περιβάλλον, εφοδιαστική αλυσίδα, τεχνολογίες πληροφορικής & επικοινωνιών, υγεία και φαρμακευτική βιομηχανία, δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες, υλικά – κατασκευές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η δράση αφορά επιχειρήσεις οι οποίες κατά την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης βάσει του επενδυτικού τους σχεδίου ικανοποιούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:
1 έχουν κλείσει τουλάχιστον δύο διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας
2 απασχολούν τουλάχιστον δύο εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, το έτος πριν από την υποβολή της πρότασης
3 δεν έχουν προχωρήσει σε μείωση προσωπικού κατά το τελευταίο τρίμηνο πριν από την υποβολή αίτησης έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους, ήτοι 12 μήνες πριν
4 δεν έχουν ασφαλιστικές εκκρεμότητες και ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη συγκεκριμένη δράση χρηματοδότησης πιθανόν να εξαιρεθούν επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα του ΟΑΕΔ για επιδότηση νέων θέσεων εργασίας, μετατροπής θέσεων εργασίας από μερική σε πλήρη απασχόληση κ.ά.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ικανοποιούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
■ Να έχουν τουλάχιστον ένα θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων την τελευταία διετία πριν από το έτος υποβολής.
■ Να έχουν εξαγωγική δραστηριότητα και ο ετήσιος κύκλος εργασιών την τελευταία 2ετία να προέρχεται σε ποσοστό 2%-3% από εξαγωγές προϊόντων που παράγουν/μεταποιούν.
■ Να έχουν κατοχυρώσει πατέντα την τελευταία διετία πριν από το έτος υποβολής.
Η δράση θα έχει δύο αλληλένδετα στάδια, με πρώτο αυτό της Επιβράβευσης, που θα προβλέπει την καταβολή 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Ωστόσο οι όροι θα προβλέπουν ότι θα υπάρχει πλαφόν «επιβράβευσης», ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων.
Προϋπόθεση για να λάβει το «βραβείο» της μια επιχείρηση είναι το δεύτερο στάδιο, της Ενίσχυσης, και ειδικότερα να κάνει προσλήψεις, να λάβει επιδότηση μισθολογικού κόστους και να προχωρήσει σε κατάρτιση του υφιστάμενου προσωπικού.
Σημειώνεται ότι, όπως συμβαίνει και με άλλες δράσεις, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να διατηρήσει τον αριθμό των εργαζομένων σε όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού της σχεδίου.
Σύμφωνα με την ειδική γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ στο υπουργείο Οικονομίας, Ευγενία Φωτονιάτα, «ο τρόπος με τον οποίο επεξεργαζόμαστε και ενεργοποιούμε τις νέες δράσεις στηρίζεται στην άμεση αξιολόγηση και μόνο σε αντικειμενικά κριτήρια, γι’ αυτό και υπάρχει ένας χρόνος μεταξύ της δημοσιοποίησης της δράσης και του ανοίγματος των υποβολών».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!