«Επαρκή τα αποθέματα ασφαλείας για τις ελληνικές τράπεζες»


Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να απορροφήσουν επιπλέον πιστωτικές ζημιές, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος δήλωσε ότι έχουν έναν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην ευρωζώνη. Επικαλούμενος τα πανευρωπαϊκά stress tests, υποστηρίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας.
Κατά την παρέμβασή του στο Οικονομικό Συνέδριο που οργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι μετά από τρεις γύρους ανακεφαλαιοποιήσεων, οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιώσει σημαντικά τη ρευστότητά τους, μειώνοντας την εξάρτησή τους από την κεντρική τράπεζα για χρηματοδότηση, ανακτώντας την πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά και εκδίδοντας καλυμμένες ομολογίες.
Παράλληλα, είπε, οι καταθέσεις πελατών αυξάνονται σταδιακά.
Ωστόσο, εξήγησε, ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προς το σύνολο των ανοιγμάτων παραμένει υψηλός και αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, οι προσπάθειες των τραπεζών για τη μείωσή τους έχουν αρχίσει ν' αποδίδουν, καθώς στο τέλος Ιουνίου του 2018, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έφθασε τα 88,6 δισ. ευρώ (47,6% του συνόλου των ανοιγμάτων), μειωμένο κατά 17,3% ή 18,6 δισ. ευρώ από το ανώτατο επίπεδο που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο του 2016.
Όπως είπε, μέχρι σήμερα, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προέρχεται κατά κύριο λόγο από διαγραφές δανείων.
Κατά την προσεχή περίοδο, αυξημένη συμβολή αναμένεται να έχουν οι πωλήσεις και οι τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, σε συνδυασμό με τις εισπράξεις, τη ρευστοποίηση εξασφαλίσεων και τις επιτυχείς ρυθμίσεις δανείων.
Ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αναμένεται να επιταχυνθεί, με βάση τους αναθεωρημένους, πιο φιλόδοξους στόχους των τραπεζών για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που έχουν τεθεί για την περίοδο έως το 2021.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!