Με πόσα μέλη θα εκπροσωπηθούν τα κόμματα στην Αναθεωρητική Επιτροπή


Αρχίζει στη Βουλή η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος με τη διάσκεψη των προέδρων να αποφασίζει τη συγκρότηση της Επιτροπής που θα απαρτίζεται συνολικά από 46 μέλη, εντός τριών ημερών (μέχρι την Τετάρτη).
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπείται από 23 μέλη, η Ν.Δ. από 12, η ΔΗΣΥ από 3, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή από δύο, ενώ με ένα μέλος θα εκπροσωπούνται ΑΝ.ΕΛΛ., Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι και ανεξάρτητοι βουλευτές.
Στις 14 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και θα ληφθεί παράλληλα η απόφαση για την προθεσμία κατά την οποία η Αναθεωρητική Επιτροπή θα παραδώσει τις προτάσεις της.
Η συζήτηση θα ανοίξει με τους εισηγητές των κομμάτων χωρίς μέχρι στιγμής να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η συζήτηση να γίνει σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Για όσο θα συνεδριάζει η Επιτροπή δίνεται η δυνατότητα για κατάθεση και άλλης πρότασης -πέραν της αρχικής, από τους 50 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, υπό τον όρο ότι και αυτή η πρόταση θα έχει τις υπογραφές 50 βουλευτών (πρακτικά μιλώντας, μόνο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τη δυνατότητα για κατάθεση δεύτερης πρότασης).
Η κοινοβουλευτική Επιτροπή θα προτείνει στην Ολομέλεια ποια άρθρα κρίνονται αναθεωρητέα και ποια μορφή πρέπει να πάρουν. Ακολουθούν δύο ψηφοφορίες των 300 βουλευτών, με ένα μήνα διαφορά, για το ποια άρθρα του Συντάγματος είναι αναθεωρητέα.
Όσα άρθρα προκριθεί από τα 3/5 του Σώματος (180 βουλευτές) ότι πρέπει να αναθεωρηθούν, η επόμενη Βουλή αποφασίζει με 151 βουλευτές.
Αντιθέτως, αν τώρα η Βουλή πάρει απόφαση με λιγότερο από τα 3/5 (αλλά πάντως με πλειοψηφία), τότε στην επόμενη Βουλή πρέπει να συγκεντρωθεί πλειοψηφία των 3/5 για τις αναθεωρητέες διατάξεις.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!