Συναντήσεις με κόμματα και διαδηλωτές μετά τα επεισόδια


Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανέθεσε στον πρωθυπουργό της χώρας, Εντουάρ Φιλίπ, να συναντηθεί με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, καθώς και με εκπροσώπους των διαδηλωτών, με φόντο τα βίαια επεισόδια που διαδραματίστηκαν το Σάββατο στο Παρίσι και σε άλλες περιοχές της χώρας, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων».
Προηγήθηκε έκτακτη συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας, κατά την οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν συζητήθηκε ούτε η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα ούτε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, όπως ζήτησαν κόμματα της αντιπολίτευσης.
Κατά την έκτακτη συνεδρίαση, ο Μακρόν ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών, την ανάπτυξη της δύναμης διατήρησης της τάξης το προσεχές διάστημα. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία της δικαστικής παρακολούθησης ώστε «καμιά πράξη να μην μείνει ατιμώρητη».
Σύμφωνα με την προεδρία, η πρωτοβουλία των συναντήσεων με τα κόμματα ανταποκρίνεται στο «συνεχές ενδιαφέρον (της κυβέρνησης) για διάλογο». Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό μέγαρο, οι συναντήσεις θα αρχίσουν αύριο, Δευτέρα.
Εκτός από τους αρχηγούς των κομμάτων και εκπροσώπους των «κίτρινων γιλέκων», ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση και με τη δήμαρχο του Παρισιού, Αν Ινταλγκό.
Όπως αναφέρεται, κύριος σκοπός της συνεδρίασης στο προεδρικό μέγαρο ήταν η κατάλληλη και πλήρης ενημέρωση τόσο του Μακρόν όσο και των υπόλοιπων αξιωματούχων που συμμετείχαν (παρόντες ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ και οι «αρμόδιες υπηρεσίες»), σχετικά με τα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα στο Παρίσι και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Νωρίτερα σήμερα, ο Μακρόν επισκέφτηκε την Αψίδα του Θριάμβου, προκειμένου να εκτιμήσει τις ζημιές που υπέστη το διάσημο μνημείο.
Η αντιπολίτευση και ένα μέρος των «κίτρινων γιλέκων», του κινήματος που ενεργεί ανεξάρτητο από κόμματα και συνδικάτα, ζητούν από την κυβέρνηση να προβεί κατ' αρχάς σε μια ισχυρή κίνηση, αρχίζοντας με ένα μορατόριουμ ή πάγωμα της αύξησης των φόρων στα καύσιμα.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Ολιβιέ Φορ ζήτησε να συζητηθεί από τους αντιπροσώπους των πολιτών το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης. Επίσης, το PS απέστειλε επιστολή στον Μακρόν ζητώντας τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής συζήτησης «το συντομότερο δυνατόν».
Ο Μπενουά Αμόν, επικεφαλής του σχηματισμού Generation-s, ζήτησε να διεξαχθεί εθνικός διάλογος με τα «κίτρινα γιλέκα», τα συνδικάτα και τις ΜΚΟ για την αγοραστική δύναμη, την αναδιανομή του πλούτου και την οικολογική μετάβαση.
Όσο για τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, τον επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, κάλεσε να αποκατασταθεί ο φόρος στη μεγάλη περιουσία, χειροκροτώντας ταυτόχρονα «την εξέγερση των πολιτών» που «κάνει την Μακρονία και τον κόσμο του χρήματος να τρέμουν». Επίσης ζήτησε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Στη Δεξιά, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων Λοράν Βοκιέ επανέλαβε την έκκλησή του να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την οικολογική και τη φορολογική πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν. Η Μαρίν Λεπέν ζήτησε να γίνει δεκτή από τον Μακρόν μαζί με τους άλλους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Επίσης κι αυτή έκανε λόγο για πρόωρες εκλογές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, χθες (Σάββατο) σε όλη τη Γαλλία περίπου 136.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων». Σημειώνεται ότι στις 24 Νοεμβρίου συμμετείχαν 166.000 διαδηλωτές, ενώ μία εβδομάδα νωρίτερα, είχαν πάρει μέρος 282.000 άνθρωποι.
Επίσης -σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του υπουργείου- χθες σε όλη τη Γαλλία τραυματίστηκαν 263 άτομα, εκ των οποίων οι 5 σοβαρά. Από το σύνολο των τραυματιών, οι 81 είναι αστυνομικοί.
Τέλος, οι αρχές προχώρησαν σε 682 συλλήψεις, από τις οποίες οι 412 έγιναν στο Παρίσι.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!