Μετά τα «κίτρινα γιλέκα» σε αναβρασμό και το μαθητικό κίνημα


Σε κλοιό κινητοποιήσεων η κυβέρνηση του Μακρόν στη Γαλλία, αφού μετά τα βίαια επεισόδια του Σαββατοκύριακου στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων», δεκάδες σχολεία έκλεισαν σήμερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές στα κολέγια. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ δεν διαφαίνεται προθυμία για συνομιλίες από τους εκπρόσωπους των «κίτρινων γιλέκων», που καταγγέλλουν απειλές σε βάρος τους. Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του κινήματος «κίτρινα γιλέκα» δεν πρόκειται να πάρουν μέρος στο διάλογο στο Ματινιόν, την Τρίτη, επικαλούμενοι «λόγους ασφαλείας». Στις σημερινές κινητοποιήσεις προστέθηκαν και εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα, ενώ την επόμενη εβδομάδα στο χορό των κινητοποιήσεων αναμένεται να μπουν και οι αγρότες.
Όπως αναφέρει ο Guardian περίπου 100 σχολεία έχουν είτε κλείσει εντελώς είτε μερικώς σε ολόκληρη τη χώρα, περιλαμβανομένης της Τουλούζης και της περιοχής Κρετέιγ στο Παρίσι.
Επτά έφηβοι μάλιστα συνελήφθησαν σε γυμνάσιο της περιοχής Aubervilliers, στο βόρειο Παρίσι, καθώς κλήθηκε στο σημείο η αστυνομία για φωτιές σε κάδους και την ανατροπή ενός αυτοκινήτου.
Στον απόηχο των προχθεσινών εκτεταμένων επεισοδίων, κατά τα οποία τραυματίστηκαν περισσότεροι από 130 άνθρωποι και συνελήφθησαν 412, μια 80χρονη γυναίκα στη Μασσαλία άφησε σήμερα την τελευταία της πνοή, καθώς είχε χτυπηθεί από δακρυγόνο ενώ βρισκόταν μέσα στο σπίτι της όταν άνοιξε τα παράθυρα για να κλείσει τα παντζούρια.
«Βρέθηκαν πάνω της θραύσματα δακρυγόνων», διευκρίνισε ο εισαγγελέας. «Όμως, στο στάδιο αυτό, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε αν υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στον τραυματισμό και στον θάνατο», διευκρίνισε ο Ταραμπέ. Σήμερα αναμένεται να διενεργηθεί νεκροψία.
Στο μεταξύ, 11 αποθήκες καυσίμων έκλεισαν αφού αποκλείστηκαν από διαδηλωτές, ενώ περισσότερα από 70 πρατήρια ξέμειναν από καύσιμα.
Απ' την πλευρά τους τα «κίτρινα γιλέκα» καταγγέλλουν ότι έχουν δεχτεί απειλές και γι' αυτό δεν θα προσέλθουν αύριο στο τραπέζι των συνομιλιών στο Ματινιόν.
«Πρώτα απ' όλα ζητήσαμε μια ισχυρή χειρονομία προτού πάμε: το πάγωμα των αυξήσεων στους φόρους στα καύσιμα. Δεν θα το πάρουμε.
Έπειτα, δεν θέλουμε να κάνουμε τις μαριονέτες πολιτικών που εξακολουθούν να μας κάνουν μαθήματα.
Τέλος, τα μέλη της επιτροπής μας είναι θύματα απειλών στα social media. Κάποιοι έχουν σχεδιάσει αποκλεισμό του Ματινιόν για να μας εμποδίσουν να πάμε, αυτό δεν το ανεχόμαστε», τόνισε μέλος του κινήματος.
Οι περισσότεροι απ' τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης πίεσαν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδια της για επιβολή φόρων στα καύσιμα από τον Ιανουάριο, με μόνη εξαίρεση το κόμμα των Πρασίνων που αντέτεινε ότι ο φόρος πρέπει να είναι δικαιότερος.
Σήμερα είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ 30 εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων πολιτικοί αρχηγοί. Μόνο ο Ζαν Λικ Μελανσόν επέλεξε να στείλει αντιπρόσωπο και να μην παραστεί ο ίδιος.
«Για πρώτη φορά μετά από τρεις εβδομάδες έχουμε μια κυβέρνηση που κατανοεί το μέγεθος του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», αλλά οι απαντήσεις δεν έχουν ακόμα δοθεί», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρωθυπουργό. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι απαιτούνται «λύσεις διαρκείας που απαντούν στα αιτήματα των Γάλλων», υποστηρίζοντας την αποκατάσταση του φόρου περιουσίας, μια «ευρεία συζήτηση» και μορατόριουμ για την αύξηση της φορολογίας των καυσίμων.
Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Λοράν Βακιέζ είπε ότι ο Μακρόν πρέπει να διοργανώσει δημοψήφισμα, ώστε «να ακουστεί η φωνή του λαού».
Λόγω των ταραχών ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα αναβάλει την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη στη Σερβία.
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε «να αναβληθεί για λίγες εβδομάδες» η επίσκεψή του στη χώρα «λόγω της κατάστασης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει».
Το ταξίδι αυτό είχε ανακοινωθεί τον Νοέμβριο και ο Μακρόν σύμφωνα με το πρόγραμμα επρόκειτο να αναχωρήσει για το Βελιγράδι μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη και να επιστρέψει στο Παρίσι την Πέμπτη.
Οι τρεις εβδομάδες που διαρκούν οι κινητοποιήσεις του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» κατάφεραν σοβαρό πλήγμα στη γαλλική οικονομία, με τα καταστήματα λιανικής, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα κεντρικά καταστήματα και τα εστιατόρια να καταγράφουν σημαντική πτώση στα έσοδά τους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.
Σε δηλώσεις που έκανε έπειτα από μια συνάντηση με βιομηχανικές και επιχειρηματικές ενώσεις που επλήγησαν από τις κινητοποιήσεις, ο Λεμέρ σημείωσε ότι τα έσοδα αυτών των κλάδων μειώθηκαν σε ποσοστό 15-50%.
Αν και δεν έδωσε μια πιο συγκεκριμένη εικόνα των επιπτώσεων, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι οι μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου είδαν τα έσοδά τους να πέφτουν σε ποσοστό μεταξύ 20-40%, την ώρα που οι κρατήσεις στις ξενοδοχειακές μονάδες κατέγραψαν πτώση 15-25% και στα εστιατόρια, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκονται, οι απώλειες στα έσοδα έφθασαν το 20-50%.
«Ο αντίκτυπος είναι σοβαρός και συνεχιζόμενος» είπε ο Λεμέρ, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι το φαινόμενο αφορά ολόκληρη τη χώρα, αν και το Παρίσι, μετά τις ταραχές και τις λεηλασίες που σημειώθηκαν σε κεντρικές συνοικίες της γαλλικής πρωτεύουσας το Σάββατο, επλήγη ιδιαίτερα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Le Monde συνολικά το κόστος των κινητοποιήσεων είναι πιθανό να ξεπεράσει τα 13 δισ. ευρώ.
Οι αποκλεισμοί δρόμων, στους οποίους προχώρησαν στη Γαλλία τα «κίτρινα γιλέκα», είχαν επιπτώσεις σήμερα στα σύνορα με την Ισπανία, όπου σημειώθηκαν ουρές χιλιομέτρων, καθώς έχουν μπλοκαριστεί χιλιάδες φορτηγά, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές της Καταλονίας.
Στην παραμεθόριο περιοχή της Λα Ζονκέρα, το μποτιλιάρισμα έχει φθάσει τα 19 χιλιόμετρα στον αυτοκινητόδρομο ΑΡ-7, σύμφωνα με την καταλανική αρχή διαχείρισης της οδικής κυκλοφορίας, που ανήρτησε στο Twitter εικόνες με τις ουρές που σχηματίζουν τα φορτηγά.
Από την πλευρά της η καταλανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι μεταξύ 3000-4000 φορτηγά έχουν αποκλειστεί στην περιοχή ως συνέπεια του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!