Ζητώ απο τους συμπολίτες μας να γυρίσουμε μαζί “σελίδα” με “πυξίδα” την γνώση, την εμπειρία, την διαφάνεια αλλα πρώτα απ'όλα την αγάπη για τον Δήμο μας και τους ανθρώπους του



Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης απο τον υποψήφιο Δήμαρχο Ωραιοκάστρου Ανέστη Πολυχρονίδη στο avatonpress.gr και στον Γιώργο Χατζηγεωργίου.

-Κύριε Πολυχρονίδη, είστε ένας από τους 7 υποψηφίους δημάρχους για τον Δήμο Ωραιοκάστρου. Πείτε μας κάποιους λόγους για τους οποίους ένα ψηφοφόρος θα επέλεγε να ψηφίσει εσάς;
Οι εκλογές της 26ης Μαΐου είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον του δήμου Ωραιοκάστρου, καθώς τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί λόγω της αδράνειας και της αδιαφορίας της απερχόμενης διοίκησης είναι πολλά και δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Οι συμπολίτες μας έχουν τον πρώτο λόγο ώστε να  αποφασίσουν αν τελικά θα γυρίσουμε μαζί αυτή τη «σελίδα» δίνοντας σε μένα και στους συνεργάτες μου τη δύναμη για να βαδίσουμε  σε μια νέα εποχή με «πυξίδα» τη γνώση, την εμπειρία, τη διαφάνεια, την εντιμότητα, τις δημοκρατικές αρχές και, πρωτίστως, την αγάπη για τον Δήμο μας και τους ανθρώπους του.
Εγώ τους καλώ να εμπιστευθούν εμένα και την ιδιαίτερα αξιόλογη ομάδα που έχω συγκροτήσει και να μας δώσουν ισχυρή εντολή για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Με γνωρίζουν και τους γνωρίζω, καθώς ήμουν παρών στο Ωραιόκαστρο, όλα αυτά τα χρόνια δίνοντας μάχες για την επίλυση προβλημάτων και ολοκληρώνοντας έργα που βελτίωσαν την καθημερινότητά μας. Δεν πέσαμε με… αλεξίπτωτο μια μέρα θέλοντας να σώσουμε αυτόν τον τόπο και δεν θα εξαφανιστούμε την επομένη των εκλογών. Το έχουμε αποδείξει.
Με την αδιάλειπτη παρουσία μας στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, με τις συγκροτημένες προτάσεις που πάντα καταθέταμε, με τη συνεχή –και όχι μόνο εν μέσω προεκλογικής περιόδου- παρουσία μας σε όλες τις γειτονιές του δήμου μας αποδείξαμε πως αγαπάμε αυτόν τον τόπο και νοιαζόμαστε γι’ αυτόν και τους κατοίκους του.
Είμαι βέβαιος πως η μακρά αυτοδιοικητική μου πορεία σε συνδυασμό με την εμπειρία μου ως Χωροτάκτη Μηχανικού και αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων μου δίνουν δυο ισχυρά «όπλα», τη γνώση και την εμπειρία, για να σχεδιάσω μαζί με την ομάδα μου τον Δήμο Ωραιόκαστρου της επόμενης μέρας με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Γνωρίζω από πρώτο «χέρι» πώς λειτουργεί ο δήμος και ποια είναι τα προβλήματά του και νιώθω σίγουρος και έτοιμος ώστε να αλλάξω, από τη θέση του δημάρχου, νοοτροπίες, λειτουργίες και πολιτικές που έχουν οδηγήσει τον πανέμορφο τόπο μας στην αφάνεια και τη μιζέρια. 
Δεν θα πω μεγάλα λόγια ούτε θα δώσω υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Όμως μπορώ να διαβεβαιώσω τους συνδημότες μου πως θα είμαστε διεκδικητικοί και θα εργαστούμε με εντιμότητα, προωθώντας εφικτές και καινοτόμες λύσεις και ενεργοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό, τους συλλόγους και φορείς ώστε να κάνουμε τον Δήμο μας όμορφο τόπο για να ζεις. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε νέους κατοίκους και νέες επενδύσεις, να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, να βελτιώσουμε με δράσεις την ανταγωνιστικότητα των τοπικών προϊόντων και να βάλουμε το Ωραιόκαστρο στο καλεντάρι των πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

-Στον δήμο Ωραιοκάστρου, λόγω της γεωγραφικής έκτασης αλλά και λόγω της διαφορετικής ανάπτυξης των περιοχών, αφού υπάρχει αστική, ημιαστική, και γεωργική περιοχή, υπάρχουν αρκετά προβλήματα που ζητούν λύσεις. Ένα από αυτά είναι η εσωτερική συγκοινωνία μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων. Οι δυο προηγούμενες διοικήσεις δεν μπόρεσαν να δώσουν μια λύση. Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;
Η ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ των κατοίκων του δήμου μας καταγράφηκε σε όλες τις ανοιχτές συζητήσεις που είχαμε κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Είναι αδιανόητο κάτοικοι των περιφερειακών κοινοτήτων οι οποίοι δεν έχουν αυτοκίνητο να μην μπορούν να έρθουν στο κέντρο του δήμου ή όταν επιχειρήσουν, αυτό το… ταξίδι να μετατρέπεται αυτό σε μια μικρή «οδύσσεια». Την ίδια στιγμή, κάτοικοι της πόλης του Ωραιοκάστρου, δεν μπορούν να γνωρίσουν τις ομορφιές των γραφικών οικισμών μας. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τον δήμο μας ενιαίο στην πράξη. Με δεδομένες τις δυσλειτουργίες της αστικής συγκοινωνίας, εμείς έχουμε σχέδιο για τη λειτουργία ενδοδημοτικής συγκοινωνίας η οποία θα δώσει νέα αναπτυξιακή ώθηση σε όλες τις περιοχές του δήμου μας. Και δεν χρειάζεται να… ανακαλύψουμε τον τροχό στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς υπάρχουν παραδείγματα πετυχημένων ενεργειών σε άλλους δήμους, ενώ θα αναζητήσουμε εργαλεία χρηματοδότησης μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο που θα συμβάλλει στην άρση της απομόνωσης χιλιάδων κατοίκων οι οποίοι σήμερα –όπως οι ίδιοι μας είπαν- αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι και απομονωμένοι, ενώ βρίσκονται λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο του δήμου μας αλλά και της Θεσσαλονίκης.
Η ανάθεση μελέτης γι΄ αυτή τη μείζονα παρέμβαση θα ενταχθεί στον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταρτίσουμε ως νέα διοίκηση. Και θα «τρέξουμε» ώστε σύντομα το σχέδιό μας να γίνει πράξη και να μη μείνει στα «χαρτιά».

-Το οδικό δίκτυο είναι ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα. Ήσασταν αντιδήμαρχος τεχνικής υπηρεσίας. Μπορούν να καλυτερεύσουν οι συνθήκες;
Η δραματική -έως επικίνδυνη σε πολλά σημεία- κατάσταση του οδικού δικτύου και των αγροτικών δρόμων είναι ένα από τα θέματα που «καίνε» τους συνδημότες μας σε όλο τον δήμο Ωραιοκάστρου. Η βελτίωση της σημερινής εικόνας είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας. Έχουμε καταγράψει όλες τις ανάγκες και τις έχουμε ήδη εντάξει στον σχεδιασμό μας ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στην επίλυση των προβλημάτων. Παράλληλα, θα ασκήσουμε πιέσεις τόσο στην κεντρική διοίκηση όσο και στην Περιφέρεια για θέματα που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Δήμου, αλλά χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, όπως, για παράδειγμα, οι παρεμβάσεις (φωτισμός, διαγράμμιση κλπ) στον κόμβο του Δρυμού, καθώς και η συντήρηση και φροντίδα του οδικού δικτύου και ειδικότερα της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης –Κιλκίς. Επίσης, θα πιέσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ασφαλτόστρωση του χαλικόδρομου που περνά μέσα από το βουνό και ενώνει το Μεσαίο με το Ωραιόκαστρο. Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου θα δώσει νέα αναπτυξιακή ώθηση στο Πετρωτό, το Μεσαίο και τη Ν. Φιλαδέλφεια, καθώς θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο πρόσβασης στο Ωραιόκαστρο. Θα αλλάξει προς το καλύτερο τα δεδομένα για όλη την περιοχή.
Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι, επίσης, η επίλυση των προβλημάτων οδικής ασφάλειας σε όλες τις κοινότητες, όπως στο Πετρωτό και στη Ν. Φιλαδέλφεια, όπου πραγματοποίησα αυτοψία στα επικίνδυνα σημεία μετά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων οι οποίοι έθεσαν το θέμα των υψηλών ταχυτήτων που αναπτύσσουν τα διερχόμενα οχήματα. Ήδη για το θέμα του Πετρωτού, συγκεντρώσαμε υπογραφές οι οποίες συνοδεύουν σχετικό έγγραφο προς τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης προκειμένου να πραγματοποιούνται έλεγχοι ταχύτητας στο χωριό και να τοποθετηθούν η αναγκαία φωτεινή σήμανση, καθώς και κάμερες για τον περιορισμό των ταχυτήτων των οχημάτων.
Ακόμη, αυτονόητες είναι για μας η συντήρηση των αγροτικών δρόμων -η οποία πρέπει να γίνεται μία με δύο φορές το χρόνο-,  αλλά και της οδοποιίας μέσα στους οικισμούς, καθώς και η βελτίωση της προσβασιμότητας σε απομακρυσμένες κατοικίες και επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται, καθώς πληρώνουν δημοτικά τέλη και δεν βλέπουν ανταπόδοση.
Και βέβαια όλο το δίκτυο θα πρέπει να συντηρείται εν αντιθέσει με ό,τι συμβαίνει σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρω την εγκατάλειψη από την απερχόμενη διοίκηση του δρόμου Πενταλόφου –Νεοχωρούδας ο οποίος είχε σχεδιαστεί και κατασκευαστεί την περίοδο 2011-2014 όταν ήμουν αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων. Έκτοτε, το «στολίδι» που παραδώσαμε στην τοπική κοινωνία έχει αφεθεί στη φθορά του χρόνου. Σε λίγο καιρό ο δρόμος θα έχει καλυφθεί από τα χόρτα και τα κλαδιά των δέντρων, δημιουργώντας κινδύνους σε οχήματα και πεζούς. Δυστυχώς βλέπουμε τους μαθητές του Γυμνασίου να είναι αναγκασμένοι να περπατούν μέσα στον δρόμο για να πάνε στο σχολείο καθώς δεν τολμούν -υπό τον φόβο των φιδιών- να ανέβουν στο πεζοδρόμιο που έχει καλυφθεί από την πυκνή βλάστηση!
Στα σχέδιά μας είναι και η διαμόρφωση των πλατειών, όπως του Μελισσοχωρίου, αλλά και η κατασκευή πεζοδρομίων σε όσα σημεία χρειάζεται και είναι εφικτό να γίνουν, σε συνεργασία πάντα με τους κατοίκους και ζητώντας την ευρεία συναίνεση με στόχο το καλό του κοινωνικού συνόλου.
Πρόκειται για παρεμβάσεις πολλές από τις οποίες δεν κοστίζουν μεγάλα ποσά σε σχέση με το ύψος του ετήσιου προϋπολογισμού του δήμου μας. Απαιτούν μόνο ενδιαφέρον από την εκάστοτε δημοτική αρχή. Κάποιος πρέπει να νοιαστεί για να δώσει λύσεις. Και εμείς θα το κάνουμε. Και για όλα τα βήματά μας θα ενημερώνουμε τους δημότες, ενώ θα είμαστε σε «ανοιχτή γραμμή» για όσα νέα ζητήματα προκύπτουν στην καθημερινότητά τους.

-Ένα ζήτημα που «πονάει» πολύ κόσμο: Τα δημοτικά τέλη, που αυξήθηκαν επί θητείας της απερχόμενης διοίκησης. Ποια είναι η πρόταση του Ανέστη Πολυχρονίδη στο ζήτημα αυτό;
Οι εποχές που διανύουμε είναι πραγματικά δύσκολες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το αίτημα των δημοτών για μείωση των δημοτικών τελών είναι καθολικό. Ωστόσο δεν μπορώ να δώσω έωλες υποσχέσεις, καθώς η οικονομική πολιτική που θα ασκήσουμε ως νέα διοίκηση θα εξαρτηθεί από την αποτύπωση των οικονομικών δεδομένων που θα έχουμε για τον δήμο μας την 1η Σεπτεμβρίου 2019, όταν θα αναλάβουμε τη διοίκηση. Τότε θα έχουμε πλήρη εικόνα και βάσει αυτής θα προχωρήσουμε. Το μόνο για το οποίο μπορώ να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μου είναι πώς δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε αύξηση δημοτικών τελών. Αντίθετα, μακροπρόθεσμα, είναι στα σχέδιά μας να τα μειώσουμε εξοικονομώντας πόρους από τη μείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά και από την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στη διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι δύο πυλώνες σημαντικοί, μέσα από τους οποίους «περνά» ο περιορισμός των δαπανών του δήμου και δημιουργεί προϋποθέσεις για μείωση δημοτικών τελών για όλους.
Επίσης, μετά την 1η Σεπτεμβρίου –οπότε όπως σας είπα θα έχουμε πλήρη εικόνα των οικονομικών δεδομένων του δήμου- θα καλέσουμε τους εκπροσώπους των αγροτοκτηνοτρόφων για να εξετάσουμε –πάντα στο πλαίσιο του νόμου- το θέμα της μείωσης των τελών ώστε να υπάρξει γι’ αυτούς μια οικονομική ελάφρυνση και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους –όπως γάλα, αυγά, δημητριακά κ.α.- τα οποία κάνουν γνωστό το Ωραιόκαστρο σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Ο πρωτογενής τομέας είναι ένας από τους στρατηγικούς πυλώνες στους οποίους θα στηρίξουμε την ανάπτυξη του τόπου μας.

Τα προβλήματα είναι πολλά γι’ αυτό θα ήθελα να μου δώσετε μια σύντομη απάντηση στα παρακάτω:

-Νερό: Πρώτη προτεραιότητά μας είναι πόσιμο νερό για όλους. Το λέω και το εννοώ. Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2019 σε έναν δήμο όπως το Ωραιόκαστρο να υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Μέλημά μας είναι να διασφαλίσουμε τις απαραίτητες ποσότητες, αλλά και την ποιότητα του νερού προχωρώντας σε παρεμβάσεις όπως η άμεση αντικατάσταση των δικτύων, η επεξεργασία και ο καθαρισμός του νερού καθώς και η κατασκευή νέων δεξαμενών για να μπορούν οι περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα να τροφοδοτούνται με επαρκείς ποσότητες καθαρού νερού. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα γι’ αυτές τις παρεμβάσεις θα το ανακοινώσουμε μετά την 1η Σεπτεμβρίου όταν, ως διοίκηση του δήμου, θα έχουμε πλήρη εικόνα της υφιστάμενης κατάστασης του δικτύου.

-Σχολική στέγη: Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα προχωρήσαμε στην καταγραφή και επικαιροποίηση  των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η σχολική κοινότητα σε όλες τις ενότητες του δήμου Ωραιοκάστρου πραγματοποιώντας επισκέψεις σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου, καθώς και σε νηπιαγωγεία. Συναντήθηκα με τους διευθυντές και συζήτησα μαζί τους διεξοδικά όλα τα θέματα που αφορούν τη σχολική κοινότητα, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Ενημερώθηκα για τα προβλήματα που υπάρχουν σε κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς και για τις ανάγκες σε νέες υποδομές, ενώ κατέγραψα προτάσεις οι οποίες εντάχθηκαν στη συνολική πρόταση της δημοτικής μας παράταξης «Συνεργασία Τώρα» για την επίλυση των προβλημάτων της σχολικής κοινότητας σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου, Καλλιθέα, Μυγδονία και Ωραιόκαστρο.
Η Παιδεία και η αναβάθμιση των σχολικών μονάδων αποτελούν για μας ζητήματα πρώτης προτεραιότητας. Οι συμπολίτες μας θα πρέπει να είναι βέβαιοι πως ως αυριανή διοίκηση αφενός δεν πρόκειται επιτρέψουμε να χαθεί ούτε ευρώ από τυχόν εγκεκριμένα προγράμματα, αφετέρου θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που θα έχουμε στη διάθεσή μας για τη βελτίωση των σχολικών υποδομών και για τη στήριξη όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας: των δασκάλων, των καθηγητών, των παιδιών και των γονέων τους. Η εκπαίδευση των παιδιών μας σε όλες τις βαθμίδες είναι για μας ζήτημα προτεραιότητας και δεν χωρά περικοπές και «εκπτώσεις».

-Περιβάλλον: Το περιβάλλον και ο άνθρωπος βρίσκονται στο επίκεντρο του προγράμματός μας, του master plan «Δ. Ωραιοκάστρου 2019-2023». Ειδικά όσον αφορά στο πρώτο, οι παρεμβάσεις θα κινούνται γύρω από την «καρδιά» του δήμου μας που δεν είναι άλλη από τον ορεινό μας όγκο τον οποίο είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Και αυτό τον στόχο πρέπει να τον ενστερνιστούν όλοι οι συμπολίτες μας και να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για να απομακρυνθεί οριστικά ο κίνδυνος για τη λειτουργία νέων λατομείων εντός των ορίων μας. Όλοι μαζί πρέπει να πούμε φτάνει πια. Ως εδώ με τα λατομεία! Ο δήμος Ωραιοκάστρου κάλυψε στο μέγιστο και τις μελλοντικές ανάγκες του. Τώρα οι υπόλοιποι δήμοι στα ανατολικά και στα βόρεια του πολεοδομικού συγκροτήματος ας αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες και ας λειτουργήσουν λατομεία εντός των δικών τους ορίων. Το φυσικό περιβάλλον είναι η μόνη παρακαταθήκη μας για τις επόμενες γενιές.
Ο ορεινός όγκος αποτελεί το στρατηγικό σημείο αναφοράς του Δήμου μας για τα επόμενα χρόνια, και αν δεν το προφυλάξουμε θα έχουμε χάσει το στοίχημα για προσέλκυση νέων κατοίκων και επιχειρήσεων, αλλά και νέων αγροτών για τους οποίους έχουμε σχέδιο στήριξης και εκπαίδευσης σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, αλλά και μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Το βουνό μας μπορεί να αποτελέσει το επίκεντρο για την ανάπτυξη νέων μορφών εναλλακτικού τουρισμού και να κάνει τους οικισμούς μας εκδρομικούς προορισμούς και τόπους ψυχαγωγίας για τους κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος και όχι μόνο. Και βέβαια ο ορεινός μας όγκος, αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα παράγοντα για την καθιέρωση του δήμου μας ως ποδηλατικού προορισμού και τόπου διοργάνωσης διεθνών αθλητικών οργανώσεων που μόνο θετικά οφέλη μπορούν να έχει για την τοπική οικονομία.
Πρέπει, λοιπόν, να κινητοποιηθούμε άμεσα και δυναμικά γιατί η απόφαση για λειτουργία νέων λατομείων έχει αναβληθεί προσωρινά. Ισχυρό «όπλο» στον αγώνα που θα δώσουμε μπορούν να αποτελέσουν τα παγκοσμίου ενδιαφέροντος οχυρωματικά έργα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που έχουν κατασκευαστεί στον ορεινό όγκο του Ωραιοκάστρου και τα οποία πρέπει να προστατευτούν ως ιστορικά μνημεία.
Η προστασία του ορεινού όγκου είναι για μας προτεραιότητα, καθώς το βουνό ενώνει όλες τις κοινότητες και μπορεί να αποτελέσει στρατηγικό εργαλείο για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια του δήμου μας.

-Ιατρεία: Μέσα από τις ανοιχτές συζητήσεις που είχαμε με εκατοντάδες κατοίκους αλλά και από τις αυτοψίες που κάναμε στις τοπικές δομές υγείας που λειτουργούν, διαπιστώσαμε πολλά προβλήματα που έχουν αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των κατοίκων κυρίως δε των ατόμων της λεγόμενης τρίτης ηλικίας και των οικονομικά ασθενέστερων.
Για παράδειγμα, καταγράψαμε σε πολλές περιοχές δυσλειτουργίες, καθώς λόγω έλλειψης προσωπικού δεν υπάρχει αναπλήρωση των γιατρών κατά τις άδειές τους. Έτσι, ενώ έχουμε Ιατρεία σε άριστη κατάσταση όσον αφορά στην υλικοτεχνική υποδομή, αυτά δεν στελεχώνονται με το απαραίτητο προσωπικό για να παρέχονται οι αναγκαίες υπηρεσίες στους δημότες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιπτώσεις απουσίας ενός γιατρού λόγω άδειας όλα τα ραντεβού μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα ή για πολύ αργότερα. Εμείς, ήδη πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας για την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος και θα ασκήσουμε πιέσεις για να βελτιωθεί η κατάσταση με τη στελέχωση των τοπικών ιατρείων με περισσότερο προσωπικό,

-Ηλεκτροφωτισμός: Σήμερα σχεδόν το σύνολο του δήμου Ωραιοκάστρου είναι βυθισμένο στο σκοτάδι. Την ίδια στιγμή ο δήμος καταβάλλει υπέρογκα ποσά για τον ανύπαρκτο φωτισμό, καθώς οι λαμπτήρες είναι παλαιάς τεχνολογίας, ενεργοβόροι και δίνουν κακής ποιότητας φως.
Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η σταδιακή αντικατάσταση των υφιστάμενων λαμπτήρων με φωτιστικά σώματα νέας τεχνολογίας με στόχο την εξοικονόμηση πόρων –μέσα από την οποία περνά και η μακροπρόθεσμη μείωση των δημοτικών τελών- και τον καλύτερο φωτισμό των δρόμων, των πλατειών, των περιοχών πέριξ των σχολείων και των αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων που θα οδηγήσει και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας, καθώς το φως αποτρέπει φαινόμενα παραβατικότητας.    

-Αθλητικές εγκαταστάσεις: Οι αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές είναι στις προτεραιότητές μας με στόχο να τις απολαμβάνουν οι νέοι και όχι μόνο. Η συντήρηση και αναβάθμιση των υφιστάμενων χώρων είναι αυτονόητη, ενώ θα δώσουμε έμφαση και στη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων. Στις προτεραιότητές μας είναι να γίνει επιτέλους το ολυμπιακών διαστάσεων κολυμβητήριό μας «κολυμβητήριο τεσσάρων εποχών». Προχωράμε άμεσα σε μια εφικτή λύση, το «σκεπάζουμε» με «μπαλόνι» ώστε να λειτουργεί 12 μήνες τον χρόνο και στη συνέχεια αναζητούμε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για περαιτέρω αναβάθμισή του. Ταυτόχρονα σχεδιάζουμε πάρκο καλλισθενικής αγωγής στη θέση «Αλώνια», με την προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου υπαίθριου αθλητικού εξοπλισμού, ενώ στις προτεραιότητές μας είναι η ανακατασκευή του Πνευματικού Κέντρου στη Νεοχωρούδα, η κατασκευή ενός Πολυχώρου Πολιτισμού στο Ωραιόκαστρο και η άμεση έναρξη των διαδικασιών κατασκευής ενός Κέντρου Πολιτισμού και στον Πεντάλοφο.
Παράλληλα, στηρίζουμε τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους επαναφέροντας την ετήσια τακτική επιχορήγησή τους από τον προϋπολογισμό του δήμου.

-Καθαριότητα/αποκομιδή σκουπιδιών: Η καθημερινότητα των πολιτών δεν μπορεί να βελτιωθεί αν δεν βελτιωθεί η καθαριότητα. Στις προτεραιότητές μας, λοιπόν, είναι η ενίσχυση της ανακύκλωσης με την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στο σύστημα αποκομιδής των απορριμμάτων. Δίνουμε έμφαση στην  κομποστοποίηση, προχωράμε σε αναδιοργάνωση του συστήματος  αποκομιδής και στην επαναφορά του παλαιού καθεστώτος με την τοποθέτηση ατομικών κάδων απορριμμάτων όχι μόνο στους περιφερειακούς οικισμούς, αλλά και στο κέντρο της πόλης του Ωραιοκάστρου.
Όσον αφορά ειδικά στην ανακύκλωση η οποία δεν προχωρά στον δήμο μας, σχεδιάζουμε:
-ημερίδες όπου θα επιδιωχθεί η ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επαγγελματιών για την κυκλική οικονομία και τη σωστή χρήση των μπλε κάδων.
-οργάνωση των υπηρεσιών, λειτουργία των «πράσινων σημείων» και αύξηση των μπλε κάδων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών.
-καμπάνιες ώστε οι πολίτες να αποφεύγουν να αγοράζουν προϊόντα συσκευασμένα σε πλαστικά μιας χρήσης.
-συνδιαχείριση με τους δημότες των ανακυκλώσιμων υλικών.
-προώθηση της κομποστοποίησης και για τα μη αποδομήσιμα υλικά που δεν θα κομποστοποιούνται από τους δημότες περισυλλογή σε κατάλληλες σακούλες που θα προμηθεύονται οι πολίτες από τον δήμο.
Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τη σημερινή κακή έως απογοητευτική εικόνα που παρουσιάζουν πολλές περιοχές του δήμου μας, κυρίως δε οι είσοδοι όλων των κοινοτήτων και του κεντρικού δήμου. Πολλές από τις παρεμβάσεις που απαιτούνται δεν κοστίζουν. Απλώς πρέπει κάποιος να νοιαστεί γι’ αυτές, να δουλέψει σκληρά και να τις προχωρήσει. Και εμείς και θέλουμε και μπορούμε να το κάνουμε. Δεν φοβάμαι τη δουλειά. Το ίδιο και οι συνεργάτες μου.



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!