Σπάσος Μιχάλης : Ας συστηθούμε … ρώτα και μάθε πριν ψηφίσεις





¨ Σπάσος Μιχάλης :  Ας συστηθούμε… ρώτα και μάθε πριν ψηφίσεις¨

Άρθρο-κείμενο του Σπάσου Μιχάλη (Εκπαιδευτικού – Ηλεκτρολόγου Μηχανικού), υποψήφιου δημοτικού συμβούλου δήμου Παύλου Μελά, με την παράταξη ¨Eυ πόλις¨ και υποψήφιο δήμαρχο το Δημήτρη Δεμουρτζίδη (τον νυν Δήμαρχο).

Η ενασχόληση με τα κοινά και η διάθεση να προσφέρεις, απαιτεί σίγουρα ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ αλλά και ΓΝΩΣΗ του αντικειμένου, αν θες να δώσεις και ποιοτικά χαρακτηριστικά σε αυτά που μπορούν να επιτευχθούν, για να έχεις και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η συνεχής ενασχόληση θα επιφέρει και την ΕΜΠΕΙΡΙΑ κάποια στιγμή.
Η επαγγελματική μου ιδιότητα (εκπαιδευτικός), η ειδικότητά μου (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός), αλλά και η φυσιογνωμία μου ως ένα άτομο πολύ δραστήριο, με πολλές και έντονες ανησυχίες για αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, με οδήγησε από νεαρή ηλικία να είμαι ενεργός πολίτης , αφιερώνοντας πολύ από το προσωπικό μου χρόνο. Η ενασχόληση με τα κοινά ήταν φυσικό επακόλουθο, είτε αυτό λεγόταν περιβάλλον, είτε παιδεία, είτε γειτονιά, είτε σύλλογοι και κινήματα κλπ.
 Με διάθεση λοιπόν, να συνεχίσω να προσφέρω στα κοινά και από αυτοδιοικητική θέση, ζητώντας την εμπιστοσύνη σας και σε αυτό το (νέο) ταξίδι, θα ήθελα να σας παρουσιάσω συνοπτικά με τι ασχολούμαι εδώ και χρόνια, για να υπενθυμίσω στους ήδη γνωστούς μου τις δράσεις μου, αλλά και σε όλους τους δημότες του Δήμου Παύλου Μελά, από τη νεολαία μας μέχρι τον/την πιο ηλικιωμένο/η, που θα ήθελαν να έχουν μια γνώση για το ποιος είναι ο υποψήφιος Σπάσος Μιχάλης και αν αξίζει ή όχι την ψήφο (εμπιστοσύνη) σας .
            
  • Πρόεδρος στη φοιτητική εστία Αθηνών επί 3 συνεχόμενες θητείες (1995,1996,1997)
  • 1ο Πανελλήνιο Βραβείο στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΔΑΙΔΑΛΟΣ το 2004 με ομάδα μαθητών μου (με έργο που σχετιζόταν με ευρεσιτεχνία στην Επαγγελματική Εκπαίδευση). Συμμετοχή με άλλα 6 έργα σε διαγωνισμούς  από το 2004 μέχρι το 2007.
  • Ταμίας  και μέλος του ΔΣ της επιστημονικής ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών Κεντρικής Μακεδονίας επί σειρά ετών (από το 2003)  και εκπρόσωπος  του παραρτήματος Θεσσαλονίκης. 
  • Γραμματέας του Περιβαλλοντικού Οικολογικού Συλλόγου Ευκαρπίας από το 2009. Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη καταφέραμε σπουδαίες παρεμβάσεις  α. η γνωστή υπόθεση των 10 προβλημάτων που απαιτούσε η Ευκαρπία από το ΤΙΤΑΝ να επιλύσει (ανάπλαση των πρώην λατομείων, η μη υπαίθρια εναπόθεση πετ-κωκ και πρώτης ύλης, η δημιουργία αναχωμάτων περιμετρικά του εργοστασίου, η αποτροπή διαχεόμενης σκόνης και ρύπων, η μείωση της ηχορύπανσης, η αποτροπή καύσης απορριμμάτων και RDF κλπ, δείτε αναλυτικά ΕΔΩ), β. η απομάκρυνση του παράνομου χυτηρίου μολύβδου με καρκινογόνους ρύπους (στο ύψος της στροφής Ωραιοκάστρου), γδεκάδες δράσεις δεντροφύτευσης και περιβαλλοντικών εκδηλώσεων(διαβάστε ΕΔΩ), δ. ανάδειξη του ρέματος του Μύλου στην Ευκαρπία (δείτε ΕΔΩ), ε. η ανάδειξη, μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης, του χώρου των 14 παλικαριών (το 2015 και έγινε αφορμή να ξανά έρθει στην επιφάνεια - Διαβάστε ΕΔΩ), στ. ήταν ο σύλλογος που ανέδειξε την παράλογη και υπέρμετρη κατασκευή του γιγάντιου ΣΜΑ Ευκαρπίας το 2010 και ξεκίνησε τη σύσταση δικτύου συλλόγων που για μεγάλο χρονικό (μέχρι το 2017), αντιστεκόταν στην κατασκευή του με καθημερινή κατάληψη και κινητοποιήσεις, μαθαίνοντας στον κόσμο τι σημαίνει ορθή διαχείριση. Πολλά από τα μέλη μας οδηγήθηκαν σε δίκες για αυτόν τον αγώνα. Ο ίδιος, έχω παραπεμφθεί σε 6 δίκες (αθωωτικές όλες). Δυστυχώς μετά από πολλά χρόνια αγώνα και παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων από το 2013,  ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας εγκαινίασε το 2017, το φαραωνικό έργο παρωδία για την ορθή διαχείριση απορριμμάτων στο δήμο μας (και χωρίς να δοθεί τίποτα αντισταθμιστικό, καθώς σύμφωνα με το ΦΟΔΣΑ δεν προβλέπεται για ΣΜΑ). Αυτό ήταν όμως η αφορμή για να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος δραστηριοτήτων με σημαία την ορθή διαχείριση απορριμμάτων στο δήμο μας, τη σύσταση περιβαλλοντικού δικτύου και επιτροπής ελέγχου του ΣΜΑ. ζ. ήταν από τους  πρώτους συλλόγους που έκανε τη δράση LETS DO IT στο δήμο μας με μεγαλύτερη αυτή του 2014 στο ρέμα του Μύλου  με τεράστια συμμετοχή  (διαβάστε ΕΔΩ) .
  • Συμμετοχή στην 5μελή επιτροπή κοινωνικού ελέγχου του ΣΜΑ Ευκαρπίας. Η επιτροπή συστάθηκε με αφορμή να γίνεται έλεγχος στο ΣΜΑ, για τον τρόπο λειτουργίας του, αλλά και διορθωτικές προτάσεις. Έχουν γίνει 2 ετήσιοι απροειδοποίητοι έλεγχοι, το 2017 και το 2018, όπου η επιτροπή βρήκε αρκετά προβλήματα και πρότεινε τρόπους επιδιόρθωσής τους στο ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας,  τους οποίους γνωστοποίησε με γραπτή έκθεση και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Δυστυχώς ο ΦΟΔΣΑ, αν και επιδιόρθωσε αρκετά, ακολουθεί μία αλαζονική στάση. Μελλοντικά θα πρέπει να ασκηθεί περισσότερη πίεση. (Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα)
  •   Συμμετοχή στα κινήματα, στις συλλογικότητες, στις κινητοποιήσεις και στις εκδηλώσεις που έγιναν και γίνονται για την απόδοση των πρώην στρατοπέδων (Καρατάσιου και Παύλου Μελά) στους δήμους και στους δημότες  για να αξιοποιηθούν ως ελεύθεροι χώροι πρασίνου, αναψυχής και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Το Παύλου Μελά , έχοντας αποδοθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, είναι προ των πυλών με έτοιμη τεχνική μελέτη από τις υπηρεσίες του δήμου μας και με εγκεκριμένα κονδύλια ευελπιστούμε να ξεκινήσει η διαμόρφωση του μέσα στο 2019. Το άλλο μεγάλο μας στοίχημα είναι η απόδοση και του Καρατάσιου. Ήδη ο δήμος έπειτα από διαβούλευση και προτάσεις  κατέθεσε πρόταση αξιοποίησης του με την προοπτική να αποδοθεί από την κυβέρνηση.
  • Πρόεδρος από το 2016 στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ευκαρπίας. Με πλούσιες δράσεις και καινοτόμες, όπως την ημέρα κινηματογράφου με υπαίθρια προβολή ταινιών, πολιτιστικά δρώμενα στο σχολείο την παγκόσμια ημέρα βιβλίου και τη Διεθνή ημέρα μουσείων, τη δημιουργία βιβλιοθήκης με χιλιάδες βιβλία, τη δημιουργία λαχανόκηπου, το πρόγραμμα διαλογή στην πηγή με ανταποδοτικότητα, το δανεισμό  από μουσεία εκπαιδευτικών υλικών για τη χρήσης τους στην τάξη ως διαδραστική μάθηση, την υποστήριξη της πολυβραβευμένης ομάδας ρομποτικής, την υποστήριξη των σχολικών γευμάτων με συμμετοχή της πολυμελούς εθελοντικής ομάδας γονιών, δράσεις LETS DO IT, δράσεις δεντροφύτευσης της περιαστικής ζώνης Ευκαρπίας κλπ. (δείτε ΕΔΩ περισσότερα)
  •  Ιδρυτικό μέλος του Περιβαλλοντικού Δικτύου Παύλου Μελά, που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς, μαθητών, εκπαιδευτικών, των συλλόγων και των φορέων του δήμου  σε περιβαλλοντικά θέματα, υπό την καθοδήγηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και των γραφείων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Αθμιας και Βθμιας. Μέσα από το δίκτυο γεννήθηκε το ''Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία - Ενεργός Πολίτης στο Δήμο Παύλου Μελά''. Ήδη στα 2/3 των σχολείων του δήμου εφαρμόζεται πρότυπο πρόγραμμα Ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή και ανταποδοτικότητα. Σε αρκετές σχολικές μονάδες, έχουν γίνει σχολικοί λαχανόκηποι.
  •   Συμμετοχή στην ομάδα του ευρωπαϊκού προγράμματος URBACT III με θέμα : ¨πρόγραμμα TROPA VERDE -  Διαλογή στην πηγή με ανταποδοτικότητα ¨. Η εφαρμογή της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων στο δήμο μας, ήταν ένα όραμα ετών που διεκδικήθηκε μέσα από αγώνες. Στόχος ο πολίτης να ανακυκλώνει και να ανταμείβεται. Επόμενο βήμα είναι μετά τα σχολεία να βγει προς τα έξω σε συλλόγους, γειτονιές και σε ολόκληρο το δήμο, με τα πράσινα σημεία.
  • Συμμετοχή στις προτάσεις για το τοπικό σχέδιο ορθής διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων του δήμου μας. Είναι από τα λίγα σε όλη την Ελλάδα που είναι πλήρως εναρμονισμένο με το νέο εθνικό σχεδιασμό (που κατέθεσε η κυβέρνηση ) και απαιτεί τοπικά σχέδια μικρής εμβέλειας, με σημαία την ορθή διαχείριση, τη μείωση, την πρόληψη, τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση και τη δημιουργία πράσινων σημείων.
  •  Συμμετοχή σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα ERASMUS+ και στις παιδαγωγικές ομάδες τους, που έχουν σχέση με την Επαγγελματική Εκπαίδευση, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών.
  • Συμμετοχή μέσα από το περιβαλλοντικό δίκτυο και με συλλόγους που συμμετέχω στη δημιουργία δάσους 15.000 δέντρων στην περιαστική ζώνης Ευκαρπίας.
  • Τέλος στον ελεύθερο μου χρόνο, μου αρέσει να ασχολούμαι και να παίζω με τα 2 παιδιά μου (Βασίλη και Φαίη) . Επίσης μου αρέσουν τα ταξίδια, ο κινηματογράφος, οι συναυλίες με μουσική που έχουν σχέση με κιθάρα(rock...), να είμαι εθελοντής αιμοδότης, να δημιουργώ μαζί και τους μαθητές μου...
·                       Συγχωρήστε με που ενώ είπα συνοπτικά, τελικά (ως συνήθως) μακρηγόρησα, αλλά ήταν πολλά αυτά για τα οποία θα  ήθελα να γνωρίζετε, όσον αφορά τις δράσεις μου.

Ο δήμος Παύλου Μελά έχει όλα τα εφόδια, για να γίνει σημείο αναφοράς σε όλη τη Θεσσαλονίκη, με αναπτυξιακά αποτελέσματα για την περιοχή και τους δημότες με κύριους μοχλούς την περιβαλλοντική του ανάπτυξη, τη γεωπολιτική του θέση και το τεράστιο πολιτιστικό υπόβαθρο που διαθέτει.
Η καθημερινότητα ενός δημότη του δήμου Παύλου Μελά, απαιτεί από συμπολίτευση και αντιπολίτευση, να αφήνουν στην άκρη τα μικροπολιτικά και κομματικά παιχνίδια. Με συνεχή ενδιαφέρον, γνώση και προτάσεις – λύσεις, θα πρέπει να έχουν μόνο κοινό στόχο το συμφέρον των πολιτών και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους και να μην σκέφτονται τα προβλήματα του τόπου, ξαφνικά, μερικούς μήνες (και μέρες) πριν τις εκλογές. 
         Με στόχο να συμβάλω και εγώ πιο έμπρακτα στη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μου, να προσφέρω και να συμμετέχω στη δημιουργία νέων δράσεων που θα ανυψώσουν την ποιότητα ζωής και θα μετατρέψουν το δήμο Παύλου Μελά σε ένα σύγχρονο δήμο, με σεβασμό στον πολίτη, δηλώνω παρών στον αγώνα που θα δοθεί για να κερδίσει ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης, θέτοντας την υποψηφιότητά μου ως Δημοτικός σύμβουλος Παύλου Μελά (Δημοτική ενότητα Ευκαρπίας).

                Για να συνεχίσω να προσφέρω, όπως και τόσα χρόνια ανιδιοτελώς, με πάθος, με ειλικρίνεια και πάνω από όλα αγάπη για τον τόπο που ζούνε τα παιδιά μας μέσα από ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου. Ζητώ την συμπαράσταση και τη βοήθειά σας, για να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά όλοι μαζί!

Καλή δύναμη σε όλους και όλες!
·               

Σύντομο Βιογραφικό (Σπάσος Μιχάλης):

• Γεννήθηκα το 1976 στο Καλαμπάκι Δράμας. Μένω μόνιμα στην Ευκαρπία μαζί με τη σύζυγό μου Ευαγγελία Μιχαλοπούλου, Νηπιαγωγό, και τα 2 παιδιά μας.

• Εργάζομαι ως Εκπαιδευτικός - Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος του Α.Π.Θ.. Απόφοιτος της Παιδαγωγικής Σχολής ΑΣΠΑΙΤΕ.

• Συμμετέχω επί σειρά ετών στα διοικητικά συμβούλια (ΔΣ) του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ευκαρπίας (πρόεδρος), του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ευκαρπίας (γραμματέας), της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών Θεσ/νίκης (ταμίας), σε διάφορες συλλογικότητες, κινήματα, επιστημονικές ενώσεις, που έχουν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών και των μαθητών.

• Συμμετέχω στη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης, στην επιτροπή κοινωνικού Ελέγχου του ΣΜΑ Ευκαρπίας, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “TROPA VERDE ανακύκλωση με ανταποδοτικότητα”, στο Περιβαλλοντικό Δίκτυο “Σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία – ενεργός πολίτης στο δήμο Παύλου Μελά”.

• Διαχρονική ενασχόληση στο δήμο Παύλου Μελά, με ορθή διαχείριση απορριμμάτων, πρώην στρατόπεδα - ελεύθεροι χώροι πρασίνου, ανεξέλεγκτη βιομηχανική δράση, ρύπανση περιβάλλοντος, αναπλάσεις, ποιότητα ζωής με πλούσια δράση, ενεργές παρεμβάσεις, αποτελεσματικότητα.

• Με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού ή (και) ως μέλος συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, συμμετέχω σε καινοτόμες δράσεις που βελτιώνουν και κάνουν το σχολείο πιο προσιτό & πιο ποιοτικό στους μαθητές.

Ακολουθούν φώτο από διάφορες δράσεις:














      Δείτε περισσότερες φώτο στο παρακάτω λινκ:
                                        
https://drive.google.com/file/d/1GwvOcTNpNVFzANU6vI6NZtUjZDbwrhLr/view?usp=sharing  















                
     



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!