Τι γίνεται με τις διορθωτικές παρεμβάσεις στο περιβαλλοντικό πάρκο Δερβενίου ύστερα απο το πρόστιμο που επιβλήθηκε στο σύνδεσμο ΟΤΑ [φώτο]

 ρεπορτάζ του avatonpress, 1-6-2013

Ποιες ήταν οι παρεμβάσεις αποκατάστασης των προβλημάτων στο περιβαλλοντικό πάρκο Δερβενίου, μετά το πρόστιμο που επιβλήιηκε στον σύνδεσμο ΟΤΑ;
Το συνολικό πρόστιμο που είχε επιβληθεί στα μέσα Ιανουαρίου  στον Σύνδεσμο ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης ήταν 10.500 ευρώ  για την αναπλασμένη παλαιά χωματερή Δερβανίου που βρίσκεται στην Ευκαρπία. Ήταν εν μέρει μια δικαίωση σε ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Ευκαρπίας  που ήρθε ύστερα  απο μεγάλη...

 καθυστέρηση. Όλα αυτά τα χρόνια ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής - όπως θα δείτε και απο τα αποτελέσματα  παρακάτω- επιβαρύνθηκε πάρα πολύ. Πολλές ήταν οι πιέσεις που άσκησε ο περιβαλλοντικός - οικολογικός σύλλογος Ευκαρπίας σε συνεργασία με τον Δίκτυο 50. Ήταν  μια ακόμη δικαίωση για αυτούς τους ανθρώπους που αγωνίζονται καθημερινά για το περιβάλλον και τον τόπο τους προτάσσοντας το δίκαιο του αγώνα τους με ντοκουμέντα και επιστημονικές. αναλύσεις.

Το πρόστιμο αφορούσε την μη κατασκευή δεξαμενής στραγγισμάτων και μεταφορά τους σε εγκατάσταση Επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης  (προτεινόμενο πρόστιμο 3.000 ευρώ), μη τήρηση παρακολούθησης ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος (προτεινόμενο πρόστιμο 1.500 ευρώ), ρύπανση επιφανειακών υδάτων απο εκροή υγρών (προτεινόμενο πρόστιμο 6.000 ευρώ).

Τι έγινε όμως απο τότε μέχρι σήμερα; Ποιές ήταν οι παρεμβάσεις στον χώρο; Η αλήθεια είναι ότι τοποθετήθηκε μια κάνουλα  (δείτε τη σχετική φώτο)  και έγιναν και ορισμένες επισκέψεις ειδικών καθηγητών. Θα περίμενε κανείς πιο ουσιαστικά πράγματα και παρεμβάσεις!!!

Δείτε επίσης τα αποτελέσματα των αναλύσεων στα υγρά που "στάζουν " απο τη χωματερή και εισέρχονται στο υδροφόρο ορίζοντα επιφανειακό και υπόγειο. Στις αναλύσεις φαίνεται οτι υπάρχει υπέρβαση  της συγκέντρωσης του  BOD5 με τιμή 52  αντί 40 και τα ολικά κολοβακτηριοειδή
105.000 αντί 1000 (μετρήσεις περιφέρειας).

Να σημειωθεί ότι ο Περιβαλλοντικός - Οικολογικός Σύλλογος Ευκαρπίας έχει καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την παλαιά χωματερή Δερβενίου (Οκτώβριος 2012) και έχει κάνει παράσταση στον αρμόδιο Εισαγγελέα Περιβάλλοντος τον Φεβρουάριο του 2013 με την παρουσία του δημάρχου Παύλου Μελά κ Διαμαντή Παπαδόπουλου  και των πρώην δημάρχων Σταυρούπολης και Ευκαρπίας κ Σερασίδη και Πανταζόγλου.
 Όπως τονίζουν και μέλη του περιβαλλοντικού - οικολογικού συλλόγου η απόφαση αυτή για το πρόστιμο δεν λαμβάνει υπόψη της τα 30 χρόνια της μη ορθής ανάπλασης και την τεράστια ρύπανση που είχε επιφέρει τόσα χρόνια. Διαφορετική ήταν η ανάπλαση που έγινε στη Θέρμη και διαφορετική στην Ευκαρπία.
Όπως αναφέρει το Δίκτυο 50 σε τετρασέλιδο φυλλάδιο που μοίρασε "η παλιά χωματερή Δερβενίου, 30 χρόνια μετά συνεχίζει να μην έχει αποκατασταθεί, ρυπαίνοντας καθημερινά με δεκάδες κυβικά μέτρα "σκουπιδόζουμο" τον υδροφόρο ορίζοντα του δήμου που καταλήγει στον Θερμαικό. Οι επίσημες μετρήσεις ρύπων δείχνουν απο 50 ως 100 φορές πάνω απο τα όρια! ".
Δείτε τις αναλύσεις του δικτύου εδώ και τον πίνακα με τα όρια.
Για το πρόβλημα  είχε κατατεθεί  επερώτηση στη Βουλή απο την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε όλα τα έγγραφα που αποδιεκνύουν τα παραπάνω αλλά και τις υποδείξεις που είχαν γίνει στον σύνδεσμο ΟΤΑ.

κάντε διπλό κλίκ στην παρακάτω φώτο και δείτε τα σχετικά έγγραφα καθώς και φωτορεπορτάζ απο την παλαιά χωματερή του Δερβενίου
Πρόστιμο στον σύνδεσμο ΟΤΑ για παλαιά χωματερή Δερβανίου 1 Ιουνίου 2013


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!