Τετ α τετ με τον Α. Γαβότση: «Ο Δήμος πρέπει να επανέλθει σ’ αυτούς που γνωρίζουν την καθημερινότητα και είναι κοντά στα προβλήματα του πολίτη»


Τετ α τετ είχε  το avatonpress.gr, με τον  κ Αστέριο Γαβότση  πρώην δήμαρχο Μυγδονίας, σημερινό δημοτικό σύμβουλο αλλά και υποψήφιο δήμαρχο Ωραιοκάστρου. 

Η συνάντηση έγινε παρουσία δυο συνεργατών του avatonpress.gr,  το Σάββατο 26/10/2013 σε γνωστό στέκι του κ Γαβότση στη Λητή.

Συμπερασματικά, από την συζήτηση που πραγματοποιήθηκε (ακολουθούν παρακάτω  αποσπάσματα της),  το μήνυμα που θέλει να στείλει προς τους πολίτες του δήμου Ωραιοκάστρου,   είναι ότι θα είναι μια διοίκηση με ανιδιοτέλεια, με διάθεση για προσφορά και το κυριότερο οικονομία στον δήμο, μέσα σ’ αυτή τη συγκυρία την οικονομική που υπάρχει. Επίσης τόνισε ότι τα έργα που γίνουν  θα  πρέπει να  αγγίζουν τον πολίτη και την καθημερινότητά του.  Ακόμη σημείωσε ότι όλα αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσα από τη σκληρή δουλειά.

Σημειώνουμε ότι ο κ Α. Γαβότσης είχε κάνει κάλεσμα προς τις ιστοσελίδες του Ωραιοκάστρου για συνάντηση και ενημέρωση την Παρασκευή 25/10/2013.  Σε αυτή τη συνάντηση λόγω  ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν ήταν δυνατόν να παρευρεθούμε. Για τον λόγο αυτό ζητήσαμε από τον κ Γαβότση να κάνουμε μια συζήτηση την επόμενη ημέρα, το Σάββατο 26/10/2013. 

Avatonpress.gr: Ας ξεκινήσουμε από την κοινωνική πολιτική και τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να εφαρμοσθεί μια τέτοια πολιτική.

Α. Γαβότσης:  Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης και του μνημονίου η κυβέρνηση δεν προσφέρει πια στο κοινωνικό σύνολο αυτά που χρειάζεται, μια και έχει κόψει τις κοινωνικές παροχές.  Ο δήμος πρέπει να δώσει βαρύτητα σ’ αυτό το σημείο. Επιγραμματικά: Κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνική ιατρική, κοινωνικό φροντιστήριο σε συνεργασία με την Εκκλησία που ήδη έχει ξεκινήσει κάτι παρόμοιο. Αυτό είναι το κυριότερο που πρέπει να παράσχεις στον κόσμο σου. 
Μετά έρχονται τα προγράμματα για νέους. Ήδη είχα μια πληροφορία από συνεργάτη μου που έχει βρεί  15 προγράμματα που συνάδουν με τον δήμο Ωραιοκάστρου και μερικά από αυτά αγγίζουν την νεολαία και την παιδεία. Δεν λέμε ότι θα λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας  ή ότι θα βοηθήσουμε όλους τους ανέργους. Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο ψέμα. Εκείνο που λέμε είναι ότι μέσω κάποιων προγραμμάτων μπορεί κανείς να βοηθήσει και να επιλύσει προβλήματα ανεργίας.

Avatonpress.gr:  Ποια η επόμενη επιλογή σας; 

Α. Γαβότσης: Η καθημερινότητα. Την τονίζουμε και την πιστεύουμε. Δεν χρειάζονται χρήματα, χρειάζεται κυνηγητό. Έναν υπεύθυνο άνθρωπο, έναν αντιδήμαρχο, ο οποίος από το πρωί μέχρι το βράδυ, θα ασχολείται. Υπάρχουν τα μέσα, πρέπει να υπάρχει η καλή θέληση για να προχωρήσει η καθημερινότητα. Δεν εννοώ με τον όρο αυτό μόνο την καθαριότητα, αλλά και ότι προκύπτει στον πολίτη.
Ακόμη θέλω να τονίσω  ότι  ειδικοί συμβούλου  θα ασχολούνται με τα ευρωπαικά προγράμματα των Βρυξελλών, με μελέτες ώριμες, που θα γίνονται εδώ, με προγράμματα που συνάδουν με τον δήμο.  Δεν μπορούμε να περιμένουμε από το κράτος. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούν να βρεθούν χρήματα και να γίνουν έργα για το καλό του τόπου.

Avatonpress.gr:  Ένα οξύ πρόβλημα είναι η σχολική στέγη σε ολόκληρο τον δήμο, κυρίως όμως στις δυο δημοτικές ενότητες της Μυγδονίας και της Καλλιθέας. 

Α. Γαβότσης: Πράγματι έτσι είναι. Και οι τρείς δημοτικές ενότητες αντιμετωπίζουν άμεσα προβλήματα σχολικής στέγης. Κυρίως όμως οι δύο μικρότερες. Εγώ δεν καυχώμαι γι’ αυτό που άφησα. Μπορώ να πω ότι έχω επιλύσει μέχρι ένα σημείο την καθημερινότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι ευχαριστημένος, απ’ ότι άφησα πίσω μου. Το ότι έλυσα τα προβλήματα ενοικιάζοντας 2 κτίρια στο Σκάρα,  ήταν μια λύση ανάγκης , δεν σημαίνει  όμως ότι υιοθετώ την λύση αυτή. 
Μπορώ να πω, χωρίς διάθεση αντιπολίτευσης , ότι είχα αφήσει πίσω, ένα οικόπεδο  στο Μελισσοχώρι με έτοιμη μελέτη, που σε 3-4 μήνες μπορεί να γίνει ένα δημοτικό σχολείο με ένα νηπιαγωγείο. Πιστεύω ότι δεν προχώρησε λόγω αδιαφορίας και αμέλειας. 
Ακόμη, άφησα πίσω τα στρατόπεδα της Μυγδονίας, 3 συνολικά εκ των οποίων αυτό της Λητής με έτοιμη μελέτη για δημοτικό σχολείο, βρεφονηπιακό σταθμό και παιδική χαρά. Στο δεύτερο, έχουμε 500 μ για να κτήσουμε πολιτιστικό κέντρο και 500 μ έχει η Εκκλησία παραχωρημένο από την ΕΥΑΜΣ και τέλος 7-7,5 στρ. στο στρατόπεδο μεταξύ Λητής και Μελισσοχωρίου όπου υπάρχει έτοιμη μελέτη για κατασκευή γυμνασίου και λυκείου. Στο στρατόπεδο αυτό υπάρχει ένα πρόβλημα, το ρήγμα Σκοπίων – Ιερισσούς.  Χρήζει μιας γεωτεχνικής μελέτης. Ο κ Σαραμάντος  ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν ειδικοί να κάνουν την μελέτη. Δεν το πιστεύω. Μίλησα με καθηγητή Γεωλογίας, κάτοικο Λητής, ο οποίος μου τόνισε ότι μπορεί να κάνει την μελέτη/ Πιστεύω ότι υπάρχει σκοπιμότητα ή έχει άλλες προτεραιότητες  και γι’ αυτό δεν τα έχει ζητήσει ακόμη. Το καταγγέλλω αυτό.
Τα σχολεία θέλουν την συντήρησή τους. Είναι απαράδεκτο αυτό που έγινε στο Δρυμό.  Να πω ακόμη ότι επί 8 χρόνια δεν είχαμε τέτοια προβλήματα. Σαφώς είναι παλιά τα κτίρια, σαφώς χρήζουν ελέγχου και επισκευών. Δεν γίνεται όμως να δηλώνουν ότι είναι πρώτη προτεραιότητα η στέγη του γυμνασίου του Δρυμού και να μην κάνουν τίποτα όλο το καλοκαίρι;  Δεν γίνεται να ρωτούν τι έκανα εγώ οκτώ χρόνια και να μην μιλούν για την δική τους τριετία, όταν μάλιστα γνώριζαν το πρόβλημα!

Avatonpress.gr:  Ποιες οι προτάσεις σας για τα  αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα  στο δήμο; 

Α. Γαβότσης: Δεν θέλω να πληρώνει ο γονέας την άθληση του παιδιού του, είτε λέγεται ΔΑΣΩ, είτε Κεραυνός, είτε  λέγεται ΑΕΩ. Θα πρέπει να πηγαίνουν εκεί χρήματα δηλ το 1.5% από τα τακτικά έσοδα. Σήμερα οι μαρτυρίες λένε ότι οι σύλλογοι δεν έχουν πάρει τίποτε. Εμείς λοιπόν μέσα από τις επιχορηγήσεις των συλλόγων θα δώσουμε αναλογικά τα χρήματα που τους αναλογούν.
Στο κολυμβητήριο στο Ωραιόκαστρο θα πρέπει να κατασκευαστεί σκέπαστρο. Δεν γίνεται ένας δήμος σαν τον δήμο Ωραιοκάστρου να μην έχει κλειστό κολυμβητήριο.
Ακόμη φέτος είχαμε πολιτιστικό «χειμώνα». Χρειάζεται ο δήμος και οι πολίτες πολιτιστικά δρώμενα. Δρώμενα του δήμου που θα στοχεύουν και στην στήριξη  των επαγγελματιών του δήμου.

Avatonpress.gr:  Για την περιοχή της Μυγδονίας, ένα ακόμη τεράστιο πρόβλημα είναι η συγκοινωνία αλλά και η ενδοδημοτική συγκοινωνία.  Τι προτείνεται ώστε να λυθεί το πρόβλημα;

Α. Γαβότσης: Η πρότασή μας είναι να αγοραστούν 2 λεωφορεία των 50 - 55 ατόμων και τα οποία θα μεταφέρουν το πρωί τους μαθητές, από τις 7.30 – 8.30 πμ και από τις 12.30 -2.00 μμ. Από τις 8.30 -12.30 μμ μπορούν να κάνουν ενδοδημοτική συγκοινωνία μεταξύ των 2 ή 3 δημοτικών κοινοτήτων ώστε ο κόσμος να μπορεί να ανεβαίνει στο Ωραιόκαστρο. 

Αvatonpress.gr : Ποια η  πρότασή σας για την επίλυση του προβλήματος της αποχέτευσης του Μελισσοχωρίου ;

Α. Γαβότσης: Χρήματα μπορούν να βρεθούν και να τελειώσει η αποχέτευση  Μελισσοχωρίου, κάτι που με πονάει πολύ. Δεν προχώρησε  καθόλου. Όσο για το χρέος – δάνειο  των 2.800.000 ευρώ που τώρα έγινε 3.500.000 ευρώ, έχω να πω ότι μπορεί να αποπληρωθεί ένα μέρος από το άτοκο δάνειο. Επίσης άφησα επιστροφή ΦΠΑ 1.100.000 ευρώ και έμαθα ότι το έχει εισπράξει. Που πήγαν τα χρήματα; Ακόμη και 700.000 ευρώ να πήρε, που πήγαν; Είχα αφήσει έτοιμο δάνειο στην Πειραιώς  που δεν πήρε ποτέ. Τέλος άφησα 1000 συνδέσεις από 400 ευρώ η σύνδεση. Όλα αυτά τα χρήματα ξεπερνούν τα 2.000.000 ευρώ.
Άρα λοιπόν υπάρχει ευθύνη που δεν προχώρησε και δεν τελείωσε η αποχέτευση στο Μελισσοχώρι.  Τώρα πότε θα γίνει; Χειμώνας ξεκινάει σε λίγο. Τέτοια έργα όπως η αποχέτευση στο Μελισσοχώρι ή ο κόμβος στο Ωραιόκαστρο (επι Μπάτου) έχουν σαν αποτέλεσμα να δέχεσαι τις βολές των πολιτών για τα προβλήματα που τους δημιουργεί . 

Avatonpress.gr: Στην άλλη δημοτική ενότητα της Καλλιθέας, ποιες θα είναι οι άμεσες παρεμβάσεις σας;

Α. Γαβότσης: Στην Καλλιθέα, ο Πεντάλοφος είναι πρώτος σε γαλακτοπαραγωγή και σε κτηνοτροφικές μονάδες. Η Νεοχωρούδα είναι δεύτερη μετά τα Μέγαρα σε πτηνοπαραγωγή. Ένα σεμινάριο, ένα πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ δεν πήγε εκεί. Δεν πήγε μια ομάδα επιστημόνων, δεν κλήθηκε μια ομάδα επιστημόνων για να λύσει τα προβλήματα εκεί. Πολλοί είναι οι νέοι που επιστρέφουν πίσω σήμερα. Δεν πήγε όμως ο δήμος να ενημερώσει με ειδικούς μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ – για πτηνοτροφία, κτηνοτροφία ή αν υπάρχουν άτοκα δάνεια ή τρόποι απορρόφησης κονδυλίων. Δεν έγινε τίποτα και ακόμη υπάρχει η μόλυνση του περιβάλλοντος με ότι αυτό συνεπάγεται.
Προωθούνται τα εργοστάσια βιομάζας. Υπάρχουν 2 μέχρι σήμερα εταιρείες (Biogas και Μεσόγειος) που έχουν αδειοδοτήσεις  για την δημιουργία εργοστασίου. Ο δήμος  έχει υπογράψει με κάποια από τις δυο εταιρείες σύμβαση; Αν έχει υπογράψει σύμβαση, αυτή δεν περιέχει ποινική ρήτρα τέλεσης του έργου; γιατί δεν το καταγγέλλει; Αν την έκανε γιατί δεν την προχωράει; Που κόλλησε;
Ο δήμος ο ίδιος δεν μπορεί  να το κάνει, μπορεί όμως να παραχωρήσει  γή, να πάρει νοίκι γι’ αυτό, να συμμετέχει στις πωλήσεις της μονάδας προς τη ΔΕΗ. Να θέσει βέτο για τους εργαζόμενους. Επίσης να κερδίσει από την μεταφορά των λυμάτων στη  Μαυροράχη. Τώρα βλέπουμε να χύνονται τα λύματα στα ρέματα και στο Γαλλικό γεγονός που επηρεάζει τον υδροφόρο ορίζοντα.

Avatonpress.gr: Νερό Μυγδονίας. Υπάρχει λύση; Τι προτείνει η παράταξή σας;

Α. Γαβότσης: έχω δύο προτάσεις. Η  μια εξαρτάται από την ενδεχόμενη ή μη  ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, οπότε δεν την αναλύω  καθόλου, προς το παρόν. Η δεύτερη πρόταση έχει σχέση με την δ/νση υδάτων, η οποία λόγω του ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο  δεν έρχεται να ελέγξει. Τι θέλουμε να κάνουμε; Αυτό που έγινε και σε άλλους δήμους. Με ευρωπαικά προγράμματα να γίνει μεταφορά νερού από όμορους δήμους στις δημοτικές ενότητες, με την προυπόθεση ότι η δ/νση υδάτων θα μας ενημερώσει  αν υπάρχει επάρκεια και ποιότητα . Σε άλλους νομούς υπάρχουν τέτοια παραδείγματα μεταφοράς του νερού.
Οι λύσεις που ψάχνει ο κ Σαραμάντος μέσω των γεωτρήσεων είναι αποτυχημένες, γιατί στον κάμπο ή στο βουνό η κτηνοτροφία δεν πρόκειται να σταματήσει, ούτε η γεωργία, άρα τα λιπάσματα θα αυξάνουν τα νιτρικά. Ακόμη οι γεωτρήσεις στο βουνό έχουν αρσενικά.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!