Διαρροή σκόνης στο ΤΙΤΑΝ - Καταγγελίες από κατοίκους της περιοχής (Ρεπορτάζ , φωτο και video από το avatonpress.gr)

Ρεπορτάζ, φώτο και video από το  avatonpress.gr
Καταγγελία από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Ευκαρπίας αλλά και της Γαλήνης Ωραιοκάστρου, για διαρροή σκόνης και ρύπων , τα ξημερώματα της Δευτέρας 7/10/2013.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων, που μας έστειλαν φωτογραφικό υλικό αλλά και video, από τις 12 παρα τα μεσάνυχτα της Κυριακής μέχρι και τις 1 τα ξημερώματα της Δευτέρας και πάνω από το εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ, υπήρχε ένα μεγάλο σύννεφο σκόνης , όπως φαίνεται καθαρά τόσο στις φωτογραφίες όσο και στο videο.

Αξιοσημείωτη είναι η παρατήρηση που ενώ στο 1ο και στο 2ο βίντεο  φαίνεται η διαρροή,  μετά  ως δια μαγείας στο 3ο βίντεο (ίσως και από τα παράπονα των κατοίκων) εξαφανίστηκε η διαρροή.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που δεχθήκαμε (από κοντά, τηλεφωνικά και με email) για το χθεσινό πρόβλημα διαρροής αλλά και γενικότερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, παραθέτουμε ορισμένα παρακάτω:

" Εδώ και χρόνια είμαστε αναγκασμένοι να ακούμε κάθε μέρα και κυρίως βράδυ το εργοστάσιο κυριολεκτικά να μουγκρίζει. Όλο λένε ότι κάνουν μονώσεις, αλλά μικρή η διαφορά. Σαν μην έφτανε αυτό έχουμε και τη σκόνη. Όλο μας λένε όταν κάνουμε παράπονα ότι φταίει ο φωτισμός ή ότι ήταν ατμός.  Και ξαφνικά μετά τα παράπονα ως δια μαγείας εξαφανίζονται όλα τα σύννεφα σκόνης", τόνισε προφανώς αγανακτισμένος κάτοικος της περιοχής.

Άλλος κάτοικος δήλωσε ότι " Πριν από 3-4 χρόνια ήταν καθημερινό φαινόμενο. Οι στέγες και τα μπαλκόνια μας ήταν γεμάτα τσιμεντόσκονη. Πιστέψαμε ότι περιορίστηκαν αυτά τα προβλήματα, αλλά να που συνεχίζουν. Μάλιστα όταν συμβαίνει κάτι επικοινωνούμε με τα παιδιά από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Ευκαρπίας, για να μεταφέρουν τα παράπονα. Δεν ξέρω τι μεταφέρουν και τι γίνεται. Μπορεί να υπάρχει προσπάθεια βελτίωσης, αλλά ένα τέτοιο εργοστάσιο δεν μπορεί να βρίσκεται λίγα μέτρα μόλις από τα σπίτια μας. Ποιος θα τιμωρηθεί για τη διαρροή που έγινε επί ώρες; Θα ζητήσουν συγνώμη και τι έγινε; Εμείς φάγαμε πάλι τη σκόνη. Στην Ευρώπη γίνονται αυτά ή θα τους είχαν ριμάξει στα πρόστιμα και θα τους έκλειναν; Εδώ ο δήμος πριν 2 χρόνια μας είπε ότι πήγε στον εισαγγελέα φάκελος με στοιχεία από κατοίκους για τις συνεχιζόμενες διαρροές ρύπων και σκόνης. Και ποιος τιμωρήθηκε; Φτάνει πια."


Επίσης μία γυναίκα κάτοικος δήλωσε:  ¨ Είναι ντροπή τους.  Γίνεται συχνά αυτό. Δεν υπάρχει έλεγχος. Όλα γίνονται βράδυ, που όλοι κοιμούνται ή δεν λειτουργεί τίποτα.  Δεν ξέρω πλέον τι να εξηγήσω στα παιδιά μου που με ρωτούν μαμά τι είναι αυτό που βλέπω από το παράθυρό μου πάνω από το ΤΙΤΑΝ; Εχουμε βαρεθεί. Θα βρουν δικαιολογία για όλα και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Μας έχει στιγματίσει το ΤΙΤΑΝ, σαν Ευκαρπία εδώ και χρόνια, αλλά οι παλιοί δεν μιλούν και τόσο. Το συνήθισαν λέει. Ευτυχώς οι νέοι κάτοικοι το έχουν καταλάβει καλά στο πετσί τους και υπάρχει μία σχετική αντίδραση. Επίσης πολλές φορές μυρίζει όλη η περιοχή καμμένα λάστιχα. Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να καίνε. Ακούγονται πολλά, έχει ακουστεί ότι καίνε ήδη ελαστικά αυτοκινήτων, ότι μπορεί να κάψουν σκουπίδια στο μέλλον και άλλα. Ευτυχώς ο κόσμος αντέδρασε τότε με τη λυματολάσπη και δεν πέρασε. Επίσης αυτός ο θόρυβος. Τι να πω είναι απίστευτο. Ευτυχώς χειμωνιάζει και θα κλείνουμε τις μπαλκονόπορτες. ¨


Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με το γραμματέα του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ευκαρπίας, κ. Μιχάλη Σπάσο, μας ανέφερε τα παρακάτω:  " Υπήρχαν παλαιότερα πολύ συχνά τέτοια φαινόμενα. Πιστεύουμε πως έχει βελτιωθεί η κατάσταση, το θέμα όμως δεν είναι να βελτιωθεί, αλλά να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό. Δεν ξέρω αν ήταν τελικά κάποιο ατύχημα ή κάτι άλλο.
Όταν συνέβει το σκηνικό μας τηλεφώνησαν συμπολίτες μας και εμείς με τη σειρά μας ειδοποιήσαμε τη διευθυνση του εργοστασίου να επιληφθεί του θέματος. Δυστυχώς κράτησε για περίπου 1,5 ώρα. Από την ενημέρωση που είχα σήμερα το πρωί από τους υπευθύνους, μου αναφέρθηκε ότι χθες γινόταν μεταφορά πετ - κωκ με φορτηγά και λόγω του ισχυρού φωτισμού φαινόταν το σύννεφο σκόνης που σηκώθηκε κατά τη διάρκεια της μεταφοράς πιο έντονα! Πάντως όταν ενημέρωσα τον κόσμο αυτά που μου είπε η εταιρεία...γέλασε ειρωνικά και εκνευρίστηκε περισσότερο. Τώρα για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ρωτήσε την ίδια την εταιρεία.
Το θέμα είναι ότι υπάρχουν προβλήματα που πρέπει άμεσα να επιλυθούν. Δεν ξέρω πως, αλλά δεν μπορεί ο ίδιος ο πολίτης να ξενυχτάει για να παρατηρεί αν υπάρχει πρόβλημα, να μας τηλεφωνεί και εμείς με τη σειρά μας να κάνουμε μεταμεσονύχτια παράπονα - διαμαρτυρία στους υπεύθυνους του εργοστασίου. Δεν είμαστε ελεγκτικοί μηχανισμοί, ούτε εισαγγελείς.

Η Ευκαρπία είναι ίσως η ταχύτερη αναπτυσσόμενη σε πληθυσμό περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης. Το μεγάλο πρόβλημα επικεντρώνεται στο ότι το εργοστάσιο είναι μία ανάσα από τα σπίτια μας και από το κέντρο της Ευκαρπίας και οποιοσδήποτε θόρυβος ή διαρροή σκόνης γίνεται άμεσα αντιληπτό από τους κατοίκους και με ότι σημαίνει αυτό. Υπήρχαν και υπάρχουν πολλά παράπονα για την ηχορύπανση, για τη σκόνη από το τσιμέντο, από τα φορτηγά και από την πρώτη ύλη, για τα νταμάρια και τη μη αποκατάστασή τους, για την αισθητική του να βλέπεις ένα κτίριο 100 και πλέον μέτρα ψηλό και άλλα πολλά.
Ο σύλλογος μας τα τελευταία 4 χρόνια έχει κάνει μία μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν τα προβλήματα αυτά, με την ανάδειξή τους σε επίπεδο δήμου Παύλου Μελά αλλά και στη διοίκηση του ΤΙΤΑΝ με την απαίτηση να επιλυθούν. Ο δήμαρχος μας είναι ενήμερος. Η διοίκηση του ΤΙΤΑΝ υποσχέθηκε για την επίλυσή τους. Σίγουρα έχουν γίνει αρκετές βελτιώσεις και αυτό είναι σημαντικό. Δεν μπορούμε όμως να είμαστε συνέχεια σε επιφυλακή. Ούτε επίσης να βρίσκονται δικαιολογίες κυρίως για την ηχορύπανση και τη σκόνη.

Οι κάτοικοι της Ευκαρπίας και των γύρω όμορρων δήμων, είναι ιδιαίτερα περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι, το έχουν δείξει και το δείχνουν με το τεράστιο αγώνα που συνεχίζουν να δίνουν για το ΣΜΑ Ευκαρπίας. Είναι απαιτητικοί και περιμένουν ουσιαστικές και άμεσες λύσεις και όχι με τόσο αργό ρυθμό. Ίσως πρέπει να δημιουργηθεί και ένας πιο επίσημος μηχανισμός παρακολούθησης. Ας ελπίσουμε να εξαλειφτούν γρήγορα τα όποια προβλήματα. "


Σχόλιο  avatonpress.gr:
Θα είχε ενδιαφέρον και η άποψη - θέση του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ, για όλα τα παραπάνω αλλά και για το σχετικό χθεσινό συμβάν. Με την πρώτη ευκαιρία θα την δημοσιευσουμε.


Aπό τη συντακτική ομάδα του avatonpress.gr









Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!