Παρουσίαση των θέσεων της ¨Ευπολις¨ και παρεμβάσεις πολιτών σε σημερινή εκδήλωση (Ρεπορτάζ avatonpress)

Ρεπορτάζ avatonpress

Πλήθος κόσμου, παραβρέθηκε την Κυριακή στις 11 το πρωί στο Κέντρο Πολιτισμού ¨Χρήστος Τσακίρης¨ στην εκδήλωση της δημοτικής παράταξης του δήμου Παύλου Μελά, ¨ΕΥΠΟΛΙΣ¨, όπου ο υποψήφιος Δήμαρχος κ. Δημήτρης Δεμουρτζίδης , παρουσίασε τις  τελικές θέσεις και αρχές της παράταξης του , έτσι όπως προέκυψαν από τις προτάσεις που κατέθεσαν οι ίδιοι οι πολίτες στο πλαίσιο της δημόσιας διαδικτυακής διαβούλευσης.

Καλεσμένοι πολλοί σύλλογοι, φορείς και πολίτες που κατέθεσαν τις προτάσεις τους διαδικτυακά ή την ώρα της εκδήλωσης.

Ο κ. Δεμουρτζίδης αναφέρθηκε στο γεγονός στο ότι αφορά θέση ή αρχή από την παράταξή του, θα είναι  ρεαλιστική και εφαρμόσιμη και θα βοηθήσει το δήμο και τους δημότες να αποκτήσουν ένα δήμο που θα μπορεί να ορθοποδήσει.
Ευχαρίστησε τους πολίτες για τη μεγάλη συμμετοχή στη διαβούλευση και σχολίασε ότι πολλές από αυτές τις θέσεις υιοθετήθηκαν και θα προσπαθήσει σαν δημοτική παράταξη να τις στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του.
Οι θεματικοί άξονες ήταν η Οικονομική Βιωσιμότητα του δήμου, το Περιβάλλον, η Κοινωνία των Πολιτών, Παιδεία - Αθλητισμός - Πολιτισμός, Κοινωνική Αλληλεγγύη, Έργα Υποδομής.

Κάποιες από αυτά επειδή έχριζαν ιδιαίτερης ανάλυσης, όπως το θέμα των στρατοπέδων (Καρατάσιου, Παύλου Μελά) και την αξιοποίηση τους ως ελεύθεροι χώροι  αλλά και της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων και του ΣΜΑ Ευκαρπίας, έκρινε ότι θα ήταν σωστό να τις παρουσιάσουν από κοντά οι ίδιοι οι πολίτες και για αυτό τους απεύθυνε κάλεσμα το οποίο και δέχτηκαν.

Έτσι για το πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου μίλησε ο Σάκης Λαζαρίδης, ο οποίος χώρισε την ομιλία του σε 2 μέρη. Στο 1ο μέρος έκανε μία αναδρομή του τι έχει γίνει τόσα χρόνια με την αδράνεια τόσο του πρώην δήμου Πολίχνης όσο και του νυν Παύλου Μελά παρά τα  ψηφίσματα, τις εκδηλώσεις, τις δεντροφυτεύσεις, τις ποδηλατοπορείες, τις ερωτήσεις στη Βουλή, από συλλόγους της περιοχής και από πολιτικούς φορείς.
Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη για άμεση ενεργή συμμετοχή του δήμου για να ζωντανέψει περισσότερο το ¨Καρατάσιου¨ ευαισθητοποιώντας τον πολίτη και υλοποιώντας περιβαλλοντικές δράσεις  και όχι να έχει ( ο δήμος) σαν αποκλειστικό σκοπό την τσιμεντοποίηση του Καρατάσιου. Μνεία έγινε και στην ομάδα του ΠΑΟΚ που φαίνεται να θέλει να χτίσει γηπεδικές εγκαταστάσεις. ¨Στη σφαίρα της φαντασίας ορισμένων θα μείνει αυτό¨ , δήλωσε κατηγορηματικά.
Στο 2ο μέρος αναφέρθηκε στην επίσημη παρουσίαση πρότασης αξιοποίησης του πρώην  στρατοπέδου Καρατάσιου, μέσα από την επανάχρηση των υπαρχόντων κτιρίων ως πολιτιστικά και περιβαλλοντικά κτίρια, την ύπαρξη λαχανόκηπων, ποδηλατόδρομων, περιβαλλοντικών δράσεων κλπ. μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια που μπορούν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του πρώην Στρατοπέδου ως ελεύθερου χώρου πρασίνου και αναψυχής.

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο Μιχάλης Σπάσος από την Ευκαρπία, που ασχολείται με τα περιβαλλοντικά ζητήματα του Δήμου Παύλου Μελά, ο οποίος αναφέρθηκε στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και στο φλέγον ζήτημα του ΣΜΑ Ευκαρπίας.

Εισηγήθηκε μια πρόταση ορθής διαχείρισης απορριμμάτων στο δήμο Παύλου Μελά ως ένα σχέδιο άμεσα εφαρμόσιμο σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  αλλά και ενημέρωσε τον κόσμο για τις εξελίξεις σχετικά με το ΣΜΑ Ευκαρπίας.

Στην αρχή τόνισε ότι η πρόταση αυτή θα πρέπει να είναι οδηγός για όλες τις δημοτικές παρατάξεις, ανεξαρτήτου χρωματικής πεποίθησης και  εφόσον δεν υπάρχει σοβαρός εθνικός σχεδιασμός να πάρουν την πρωτοβουλία για να μπορέσει έτσι η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων να συνδεθεί επιτέλους με την οικονομική βιωσιμότητα του δήμου Παύλου Μελά και όχι μόνο, αλλά και αχρείαστα έργα τύπου ΣΜΑ Ευκαρπίας ή η καύση να μην έχουν θέση στο άμεσο μέλλον.

 Σκοπός της συγκεκριμένης πρότασης είναι η ενεργοποίηση των πολιτών μέσω της ορθής διαχείρισης  που θα επιφέρει  λιγότερα έξοδα στο δήμο από τη δραστική  μείωση των απορριμμάτων ( μείωση τελών της ταφής) αλλά και  έσοδα στο δήμο από την εκμετάλλευση  των ανακυκλούμενων υλικών , των  κομποστ  κ.ά.,  ανταποδοτικότητα στους πολίτες και στις επιχειρήσεις και φυσικά ένα καθαρότερο περιβάλλον.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε σε κατασκευή ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) που υπήρχε στο τεχνικό πρόγραμμα του συνδέσμου ΟΤΑ και οι υπεύθυνοι το  ¨εξαφάνισαν¨, την προώθηση της διαλογής στην πηγή με 4 ξεχωριστούς κάδους, αγορά σπαστήρων γυαλιού , θρυμματιστή μπαζών, φορητή πρέσα - πρέσες (φορητός ΣΜΑ) για συμπίεση των ανακυκλούμενων υλικών και των υπολειμμάτων των απορριμμάτων που θα οδηγούνται για ταφή, δίκτυο κομποστοποιητών και στις επιχειρήσεις, πράσινα σημεία (συγκέντρωση και επανάχρηση είδη ρουχισμού, υποδημάτων, συσκευών, επίπλων κλπ.), την αποκομιδή τηγανέλαιου,  κλπ.

Τα παραπάνω τόνισε μπορούν να εξασφαλιστούν με κονδύλια τα οποία προβλέπονται μέσα από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (που επιδοτεί οποιαδήποτε δράση σχετική με τη μείωση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση, την επανάχρηση κλπ.). Οι δήμοι δεν πρέπει να περιμένουν την οποιαδήποτε κυβέρνηση αλλά να το κυνηγήσουν οι ίδιοι. 

Μπορεί ακόμη αντί να δρομολογηθεί η καύση με έργα πάνω από 500.000.000 ευρώ στην πόλη μας, να αναλογιστούν οι δήμαρχοι που πάνε να ψηφίσουν την καύση, τι θα αντιστοιχούσε σε κάθε δήμο και να δρομολογήσουν την ορθή διαχείριση.

Για το ΣΜΑ Ευκαρπίας ανέφερε ότι είναι αχρείαστη η κατασκευή του στη σύγχρονη κοινωνία, αν γίνουν τα σχετικά με την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτός (ο ΣΜΑ) από καμία δημοτική παράταξη με τις υπάρχουσες συνθήκες λειτουργίας.

 Το ίδιο, σχολίασε, ισχύει και για την καύση απορριμμάτων , η οποία έχει γίνει αυτοσκοπός για το σύνδεσμο ΟΤΑ – ΦΟΔΣΑ και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή, καθώς παρακάμπτει όλα τα βήματα της ορθής διαχείρισης και των πλεονεκτημάτων της!


Μετά την ομιλία των παραπάνω το λόγο πήραν και άλλοι πολίτες μεμονωμένα ή από συλλόγους με συντονιστή το δημοσιογράφο κ. Σακισλόγλου, θέτοντας ως θεματικούς άξονες προβληματισμού, το ¨ΟΚΑΝΑ¨ ,  το πρόβλημα με τη σχολική στέγη, τις μετακινήσεις των μαθητών, την πιθανή κατάργηση κατευθύνσεων σε σχολεία που εξαϋλώθηκαν (2 ΓΕΛ Πολίχνης), τις ελλιπής και ακατάλληλες αθλητικές εγκαταστάσεις, την έλλειψη ουσιαστικών πολιτιστικών δρώμενων στο δήμο, την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στα πολιτικά δρώμενα και στις αποφάσεις του δήμου (και όχι μόνο στο 5 λεπτο του πολίτη).


Τέλος να σημειωθεί ότι η δημοτική παράταξη ¨Ευπολις¨ εξέδωσε δελτίο τύπου, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε  ΕΔΩ.














Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!