Τι είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση; του Σάββα Σερασίδη, πρώην Δημάρχου Σταυρούπολης


Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένα βάθρο της Δημοκρατίας, ένα σύστημα διακυβέρνησης ενός Τόπου που έχει σαν πρότυπο την «Εκκλησία του Δήμου» που αποφάσιζε για τα μικρά και τα πιο μεγάλα ζητήματα της Πόλης – Κράτους. Είναι οι «Δήμοι» που με τη «Στάση» τους συντάραξαν συθέμελα το Βυζαντινό παλάτι, τότε που ξεσηκώθηκε ο Λαός για τη βαριά φορολογία και την κρατική αυθαιρεσία! Είναι οι «Κοινότητες» στα χρόνια της Τουρκοκρατίας που σφυρηλάτησαν την Εθνική συνοχή, και «των Ελλήνων οι Κοινότητες» που στο διάβα των αιώνων άφησαν το αποτύπωμά τους σ’ ολόκληρο τον κόσμο! Είναι η Αρχή, η πιο κοντινή προς τον Πολίτη, ένα Κέντρο επίλυσης των Τοπικών προβλημάτων και διευθέτησης Κοινωνικών ζητημάτων. Είναι το Κίνημα των Πολιτών που διεκδικεί από το συγκεντρωτικό κράτος των Αθηνών περισσότερη Αυτοδιοίκηση, περισσότερες αρμοδιότητες, αλλά και περισσότερους πόρους.

• Αλλά τότε, γιατί οι ίδιοι οι Δήμαρχοι αποκαλούν την Αυτοδιοίκηση Ετεροδιοίκηση;
Γιατί ο αγώνας τους για τον «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ» ΙΙ, που θα έδινε αρμοδιότητες και πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έφερε έναν «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» - ψευδεπίγραφο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την οποία αγωνίζονταν! Και τώρα δε διοικούν αυτοί, αλλά έτεροι άλλοι, απ’ το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες! 


• Και γιατί την ονομάζουν Εταιροδιοίκηση πολλοί …άσπονδοι φίλοι;
Γιατί «ουδέν καλόν αμιγές κακού». Δυστυχώς κάποιοι Δήμαρχοι δεν αποφασίζουν για τις υποθέσεις του Δήμου στις Λαϊκές Συνελεύσεις μαζί με τους πολίτες, αλλά στα γραφεία εταιρειών μαζί με τους …μεσίτες! Δεν είναι, φαίνεται, η υπεξαίρεση κι οι ΜΙΖΕΣ προνόμιο των Υπουργών, των Γενικών και των αναπληρωτών διευθυντών εξοπλισμών! 


• Κάποιοι όμως στην Αυτο-διοίκηση βάζουν σαν πρώτο συνθετικό το επίθετο «κακός»!
Ναι, γιατί ούτε κι η Κακοδιοίκηση θα μπορούσε να είναι προνόμιο του υδροκέφαλου κράτους, που λειτουργεί χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς λογοδοσία! Γιατί κάποιοι Δήμαρχοι δε νοιάζονται για τη Διαφάνεια, την Αξιοκρατία στη στελέχωση των Υπηρεσιών και τη χρηστή Διοίκηση! Γιατί προτεραιότητά τους δεν είναι η επίλυση των προβλημάτων του Δήμου και η εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά η επανεκλογή τους!


Ναι, αλλά τώρα είναι η ώρα των πολιτών! Σε λίγο θα κληθούν απ’ τους υποψήφιους Δημάρχους για τη σύναψη ενός «Κοινωνικού Συμβολαίου» με στόχο «την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Δήμου, τη Συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα, για την προστασία του Περιβάλλοντος, για την Ισόρροπη Ανάπτυξη, για ένα Δήμο Πρόνοιας και Αλληλεγγύης στους πολίτες που πλήττονται από την πολιτική των Μνημονίων…»! θα κληθούν να υπογράψουν «Συμβόλαιο» - μικρογραφία «Συμβολαίων» που υπέγραφαν οι πολίτες τα τελευταία χρόνια με τους αρχηγούς των κομμάτων και που οδήγησαν στην υπογραφή των Μνημονίων της Χρεοκοπίας! 


Αλλά για να είναι η Δημοκρατία το πολίτευμα όπου κρατεί ο Δήμος, πρέπει την κρίσιμη ώρα της εκλογικής «μάχης» οι πολίτες να επιλέγουν για «κυβερνήτες» τους πιο έντιμους στη διαχείριση, τους πιο ικανούς στη διοίκηση, τους πιο άξιους, τους πιο αποτελεσματικούς, όχι στα … λόγια, όχι με βάση τα προεκλογικά βιογραφικά και τα προπαγανδιστικά τους φυλλάδια, αλλά με βάση το βίο και την Πολιτεία αυτών που ζητούν την ψήφο τους και με γνώμονα όχι το προσωπικό «βόλεμα», αλλά το συμφέρον ολόκληρου του Δήμου. Γιατί 2.500 χρόνια μετά, βιώνουμε όλοι τη ρήση του Πλάτωνα: «Κανείς δεν μπορεί να ευημερεί σε μια κοινωνία που δυστυχεί».


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!